LNM, cea mai dinamică loterie națională din Europa în 2022 – se datorează activității fenomenale a partenerului său

30 Ian. 2023, 14:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Ian. 2023, 14:28 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Loteria Națională a Moldovei (LNM) a primit titlul de „Cea mai dinamică loterie națională din Europa în 2022”. Disctincția a fost oferită la „Casino Inside Gala Awards”, desfășurată la București la sfârșitul anului trecut. Evenimentul a reunit cele mai importante companii de specialitate din România.

„Impactul schimbării administrației acestei societăți în 2020 și orientării acesteia la obiectivele Guvernului Republicii Moldova a condus la creșterea semnificativă, de cca 1000%, a rezultatului financiar net obținut în anul 2021, comparativ cu anul precedent. Actualmente, Loteria Națională a Moldovei este cea mai rentabilă Societate cu capital de stat din Republica Moldova”, se menționează în comunicatul organizatorului Galei.

Potrivit datelor Agenției Proprietății Publice (APP), citate de mold-street.com, în anul 2021 profitul net al societății pe acțiuni Loteria Națională a Moldovei a constituit circa 105 milioane lei, în timp ce în 2020 întreprinderea înregistra pierderi de 10,4 milioane lei. Acesta este cel mai mare profit înregistrat de Loteria Națională a Moldovei (LNM) și s-a datorat activităților de loterie și pariuri sportive și blocării site-urilor de gambling de peste hotare. Conform deciziei APP, care reprezintă statul în calitate de unic fondator al SA Loteria Națională a Moldovei, din acest profit s-au achitat dividende în valoare 50%. Astfel, în bugetul public național au fost transferate 52,52 milioane lei în calitate de dividende. Totodată LNM susține că în calitate de impozit pe venit a fost achitată suma de 15 milioane lei, iar sub formă de alte impozite și taxe în bugetul public național au fost achitate 64,5 milioane lei.

Deocamdată nu au fost anunțate rezultatele economice pentru 2022. Solicitat de Ziarul Național, Plamen Milanov, directorul NGM Company, partenerul privat care asigură partea leului din veniturile LNM, a precizat că a majorat, anul trecut, cu aproximativ 80% veniturile statului din activitățile de care este responsabil.

„Datorită majorării investițiilor partenerului privat în desfășurarea activităților de loterie și pariuri sportive, dar și unui dialog mai eficient cu partenerul public, statul a obținut, sub formă de cota-parte și impozite, venituri considerabil mai mari decât în 2021”, a precizat Plamen Milanov, fără a oferi, însă cifre exacte, pe motiv că astfel de date trebuie să fie făcute publice de LNM și APP.

Totuși, directorul NGM a accentuat că statul poate obține din jocurile de noroc cu risc social scăzut peste 300 de milioane de lei pe an, dacă va spori eforturile de combatere a gamblingului ilegal.

P.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!