Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului angajează noi specialiști în echipa sa

30 Ian. 2023, 12:57
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
30 Ian. 2023, 12:57 // Oameni şi Idei //  MD Bani

UNICEF Moldova și Primăria municipiului Chișinău au semnat un Memorandum de înțelegere, care vizează acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților, inclusiv refugiați, în municipiul Chișinău.

În cadrul proiectului de asistență tehnică vor fi dezvoltate și consolidate mai multe servicii de protecție a copiilor, precum Asistența parentală profesionistă, Casa de copii de tip familial,  Locuința socială asistată, Centrul maternal de plasament pentru cuplu mamă-copil, Centrul de zi pentru copii în situații de risc.

Astfel, în scopul consolidării sistemului de protecție a copilului în municipiul Chișinău, au fost instituite noi unități de personal în cadrul serviciilor sociale vizate.

În acest context, Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului anunță despre recrutarea specialiștilor pentru ocuparea următoarelor funcții vacante:

În cadrul Serviciului Centrul maternal de plasament pentru cuplu mamă-copil:

 • manager al Serviciului;
 • asistent social/asistentă socială;
 • psiholog/psihologă;
 • pedagog /pedagogă (4 unități);
 • șef/șefă de gospodărie;
 • îngrijitor/îngrijitoare de încăperi de producție și de serviciu.

În cadrul Serviciului de asistență parentală profesionistă:

 • asistent parental profesionist/asistentă parentală profesionistă (20 unități);
 • asistent social/asistentă socială (4 unități).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

În cadrul Serviciului Locuință socială asistată:

 • pedagog social/pedagogă socială (12 unități);
 • psiholog/psihologă.

În cadrul Serviciului Casă de copii de tip familial:

 • manager al Serviciului;
 • părinte educator/educatoare (4 unități);
 • asistent social/asistentă socială (2 unități).

În cadrul Serviciului Centrul de zi pentru copii în situație de risc:

 • pedagog organizator/pedagogă organizatoare (5 unități);
 • asistent social/asistentă socială (5 unități);
 • psiholog/psihologă (4 unități);
 • îngrijitor/îngrijitoare de încăperi (6 unități).

Pentru informații suplimentare privind condițiile de ocupare a funcțiilor vacante și data limită de aplicare la concurs, puteți accesa pagina Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului – www.dgpdc.md, sau ne puteți contacta la numărul de telefon 022 22 60 98.

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău