Lovitură amețitoare pentru Putin, bumerangul se întoarce contra lui: Energia Rusiei se prăbușește și golește visteria

28 Oct. 2022, 04:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Oct. 2022, 04:22 // Actual //  bani.md

Dacă Vladimir Putin a folosit ”arma energetică” împotriva Occidentului pentru a aduce recesiunea în țările europene și a dezbina unitatea acestora în susținerea Ucrainei în războiul contra Rusiei, iată că bumerangul se întoarce contra președintelui rus.

Astfel, raportul Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) publicat joi, 27 octombrie 2022, arată că ”puterea petrolieră a Rusiei nu se va mai întoarce niciodată”, iar veniturile Moscovei din petrol și gaze naturale vor scădea de la 75 de miliarde de dolari în 2021 la mai puțin de 30 de miliarde de dolari în 2030.

Și, pe măsură ce Europa trece rapid la aprovizionarea din Statele Unite și Orientul Mijlociu, venitul global Rusiei se va micșora în mod constant. Aceasta este o schimbare și o lovitură amețitoare pentru Putin, a cărui țară a furnizat până anul trecut 20% din combustibilii fosili din lume, potrivit Yahoo.
Chiar dacă rachetele rusești lovesc Ucraina, distrugând aproximativ o treime din rețeaua electrică a Ucrainei și lăsând orașele și orașele sale în ruine, președintele Vladimir Putin a pierdut deja războiul într-un aspect crucial: puterea uriașă a Rusiei în aprovizionarea cu energie globală – pe care și-a acumulat-o în decenii — se micșorează drastic, probabil pentru totdeauna. Aceasta este evaluarea Agenției Internaționale pentru Energie, cu sediul la Paris.

”Ruptura a venit cu o viteză pe care puțini și-au imaginat-o posibilă”, anunță organizația IEA în raportul său de 524 de pagini, care prezintă trei scenarii diferite pentru deceniile următoare, în funcție de angajamentele țărilor majore privind proiectele de energie verde.

Exporturile de combustibili fosili din Rusia nu vor reveni niciodată în niciunul dintre scenarii, la nivelurile observate în 2021, conform Trade Winds. În schimb, veniturile Rusiei din petrol și gaze vor scădea cu mai mult de jumătate, de la 75 de miliarde de dolari anul trecut la mai puțin de 30 de miliarde de dolari în 2030.

Criza a adus o îngrijorare profundă în rândul milioanelor de persoane, ale căror facturi la energie au crescut vertiginos în ultimul an.
Chiar și așa, supergianții petrolieri au câștigat o valoare extraordinară de 2 trilioane de dolari, potrivit raportului IEA.

Cele cinci companii petroliere mari — ExxonMobil, TotalEnergies, BP, Shell și Chevron — vor avea probabil un profit de 50,7 miliarde de dolari în al treilea trimestru din 2022.

Rusia și-a folosit „arma petrolieră” înainte și este posibil ca Europa de Vest, în special, să găsească alternative permanente. Și a existat o mișcare lentă, dar inexorabilă către surse de energie non-petroliere.

Cota Rusiei de gaze naturale comercializate la nivel internațional s-ar putea înjumătăți până la 15% până în 2030, deoarece țara se luptă să mențină volumele de export, în ciuda creșterii furnizării de gaze prin conducte către China, a anunțat IEA.

În plus, exporturile nete de petrol ale Rusiei vor scădea cu un sfert până în 2030, după ce a pierdut Europa ca cel mai mare client al său, declanșând o criză în securitatea energetică și împingând națiunile spre atingerea țintelor de energie din surse regenerabile. Rusia nu va reveni niciodată la nivelurile din 2021 ale exporturilor de petrol după o ruptură a comerțului cu energie declanșată de invazia sa în Ucraina.

Rusia a exportat 2,6 milioane de barili pe zi către UE în septembrie 2022, dintre care majoritatea se vor termina când vor începe interdicțiile, pe 5 decembrie pentru importurile de petrol pe mare din Rusia spre UE și pe 5 februarie 2023, pentru produsele rafinate din petrol provenite din Rusia.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 17:41 // Actual //  Ursu Victor

Grupul OPEC+, care reunește 23 de state exportatoare de petrol, inclusiv Rusia și Arabia Saudită, a anunțat joi o majorare spectaculoasă a producției de țiței, începând cu luna mai – cea mai mare din ultimii cinci ani. Decizia vine la scurt timp după apelurile insistente ale fostului președinte american, Donald Trump, ca statele cartelului să crească producția și să contribuie la scăderea prețurilor.

Potrivit anunțului, opt țări membre OPEC+, printre care Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak, vor crește producția zilnică cu 411.000 de barili – de trei ori mai mult decât planul inițial, care prevedea o majorare lunară de 138.000 de barili.

Este cea mai amplă creștere a ofertei de petrol de la revenirea post-pandemie din 2020, când OPEC+ a început să reintroducă volumele tăiate în timpul crizei sanitare.

Valul de petrol care urmează să inunde piața globală a avut efecte imediate asupra bursei. Prețurile futures pentru petrolul Brent au scăzut cu peste 5%, coborând sub 70 de dolari pe baril, atingând la un moment dat 70,16 USD la bursa din Londra.

„Dacă țările OPEC și-ar fi dorit cu adevărat să doboare prețurile, cum cerea Trump, momentul ales este perfect”, a comentat Harry Tchilinguirian, analist-șef la Onyx Commodities. „Piața globală deja se teme de o recesiune provocată de valul tarifelor impuse de Trump. Acum riscul este să se declanșeze o furtună perfectă”.

Potrivit unui raport confidențial al Băncii Centrale a Rusiei, citat de presa rusă, piața mondială a petrolului riscă să intre într-un ciclu prelungit de prețuri joase, care ar putea pune în pericol aproape jumătate din veniturile de export ale Rusiei.

Oficialii ruși avertizează că o astfel de criză ar putea fi comparabilă cu șocul petrolier din anii 1980, care a precedat colapsul economic al URSS. La acea vreme, Arabia Saudită a triplat producția, determinând prăbușirea prețurilor de la 30 USD la 10-15 USD/baril – un moment istoric care a declanșat un crunt deficit valutar și falimentul regimului sovietic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ