Lovitură amețitoare pentru Putin, bumerangul se întoarce contra lui: Energia Rusiei se prăbușește și golește visteria

28 Oct. 2022, 04:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Oct. 2022, 04:22 // Actual //  bani.md

Dacă Vladimir Putin a folosit ”arma energetică” împotriva Occidentului pentru a aduce recesiunea în țările europene și a dezbina unitatea acestora în susținerea Ucrainei în războiul contra Rusiei, iată că bumerangul se întoarce contra președintelui rus.

Astfel, raportul Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) publicat joi, 27 octombrie 2022, arată că ”puterea petrolieră a Rusiei nu se va mai întoarce niciodată”, iar veniturile Moscovei din petrol și gaze naturale vor scădea de la 75 de miliarde de dolari în 2021 la mai puțin de 30 de miliarde de dolari în 2030.

Și, pe măsură ce Europa trece rapid la aprovizionarea din Statele Unite și Orientul Mijlociu, venitul global Rusiei se va micșora în mod constant. Aceasta este o schimbare și o lovitură amețitoare pentru Putin, a cărui țară a furnizat până anul trecut 20% din combustibilii fosili din lume, potrivit Yahoo.
Chiar dacă rachetele rusești lovesc Ucraina, distrugând aproximativ o treime din rețeaua electrică a Ucrainei și lăsând orașele și orașele sale în ruine, președintele Vladimir Putin a pierdut deja războiul într-un aspect crucial: puterea uriașă a Rusiei în aprovizionarea cu energie globală – pe care și-a acumulat-o în decenii — se micșorează drastic, probabil pentru totdeauna. Aceasta este evaluarea Agenției Internaționale pentru Energie, cu sediul la Paris.

”Ruptura a venit cu o viteză pe care puțini și-au imaginat-o posibilă”, anunță organizația IEA în raportul său de 524 de pagini, care prezintă trei scenarii diferite pentru deceniile următoare, în funcție de angajamentele țărilor majore privind proiectele de energie verde.

Exporturile de combustibili fosili din Rusia nu vor reveni niciodată în niciunul dintre scenarii, la nivelurile observate în 2021, conform Trade Winds. În schimb, veniturile Rusiei din petrol și gaze vor scădea cu mai mult de jumătate, de la 75 de miliarde de dolari anul trecut la mai puțin de 30 de miliarde de dolari în 2030.

Criza a adus o îngrijorare profundă în rândul milioanelor de persoane, ale căror facturi la energie au crescut vertiginos în ultimul an.
Chiar și așa, supergianții petrolieri au câștigat o valoare extraordinară de 2 trilioane de dolari, potrivit raportului IEA.

Cele cinci companii petroliere mari — ExxonMobil, TotalEnergies, BP, Shell și Chevron — vor avea probabil un profit de 50,7 miliarde de dolari în al treilea trimestru din 2022.

Rusia și-a folosit „arma petrolieră” înainte și este posibil ca Europa de Vest, în special, să găsească alternative permanente. Și a existat o mișcare lentă, dar inexorabilă către surse de energie non-petroliere.

Cota Rusiei de gaze naturale comercializate la nivel internațional s-ar putea înjumătăți până la 15% până în 2030, deoarece țara se luptă să mențină volumele de export, în ciuda creșterii furnizării de gaze prin conducte către China, a anunțat IEA.

În plus, exporturile nete de petrol ale Rusiei vor scădea cu un sfert până în 2030, după ce a pierdut Europa ca cel mai mare client al său, declanșând o criză în securitatea energetică și împingând națiunile spre atingerea țintelor de energie din surse regenerabile. Rusia nu va reveni niciodată la nivelurile din 2021 ale exporturilor de petrol după o ruptură a comerțului cu energie declanșată de invazia sa în Ucraina.

Rusia a exportat 2,6 milioane de barili pe zi către UE în septembrie 2022, dintre care majoritatea se vor termina când vor începe interdicțiile, pe 5 decembrie pentru importurile de petrol pe mare din Rusia spre UE și pe 5 februarie 2023, pentru produsele rafinate din petrol provenite din Rusia.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău