Lovitură amețitoare pentru Putin, bumerangul se întoarce contra lui: Energia Rusiei se prăbușește și golește visteria

28 Oct. 2022, 04:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Oct. 2022, 04:22 // Actual //  bani.md

Dacă Vladimir Putin a folosit ”arma energetică” împotriva Occidentului pentru a aduce recesiunea în țările europene și a dezbina unitatea acestora în susținerea Ucrainei în războiul contra Rusiei, iată că bumerangul se întoarce contra președintelui rus.

Astfel, raportul Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) publicat joi, 27 octombrie 2022, arată că ”puterea petrolieră a Rusiei nu se va mai întoarce niciodată”, iar veniturile Moscovei din petrol și gaze naturale vor scădea de la 75 de miliarde de dolari în 2021 la mai puțin de 30 de miliarde de dolari în 2030.

Și, pe măsură ce Europa trece rapid la aprovizionarea din Statele Unite și Orientul Mijlociu, venitul global Rusiei se va micșora în mod constant. Aceasta este o schimbare și o lovitură amețitoare pentru Putin, a cărui țară a furnizat până anul trecut 20% din combustibilii fosili din lume, potrivit Yahoo.
Chiar dacă rachetele rusești lovesc Ucraina, distrugând aproximativ o treime din rețeaua electrică a Ucrainei și lăsând orașele și orașele sale în ruine, președintele Vladimir Putin a pierdut deja războiul într-un aspect crucial: puterea uriașă a Rusiei în aprovizionarea cu energie globală – pe care și-a acumulat-o în decenii — se micșorează drastic, probabil pentru totdeauna. Aceasta este evaluarea Agenției Internaționale pentru Energie, cu sediul la Paris.

”Ruptura a venit cu o viteză pe care puțini și-au imaginat-o posibilă”, anunță organizația IEA în raportul său de 524 de pagini, care prezintă trei scenarii diferite pentru deceniile următoare, în funcție de angajamentele țărilor majore privind proiectele de energie verde.

Exporturile de combustibili fosili din Rusia nu vor reveni niciodată în niciunul dintre scenarii, la nivelurile observate în 2021, conform Trade Winds. În schimb, veniturile Rusiei din petrol și gaze vor scădea cu mai mult de jumătate, de la 75 de miliarde de dolari anul trecut la mai puțin de 30 de miliarde de dolari în 2030.

Criza a adus o îngrijorare profundă în rândul milioanelor de persoane, ale căror facturi la energie au crescut vertiginos în ultimul an.
Chiar și așa, supergianții petrolieri au câștigat o valoare extraordinară de 2 trilioane de dolari, potrivit raportului IEA.

Cele cinci companii petroliere mari — ExxonMobil, TotalEnergies, BP, Shell și Chevron — vor avea probabil un profit de 50,7 miliarde de dolari în al treilea trimestru din 2022.

Rusia și-a folosit „arma petrolieră” înainte și este posibil ca Europa de Vest, în special, să găsească alternative permanente. Și a existat o mișcare lentă, dar inexorabilă către surse de energie non-petroliere.

Cota Rusiei de gaze naturale comercializate la nivel internațional s-ar putea înjumătăți până la 15% până în 2030, deoarece țara se luptă să mențină volumele de export, în ciuda creșterii furnizării de gaze prin conducte către China, a anunțat IEA.

În plus, exporturile nete de petrol ale Rusiei vor scădea cu un sfert până în 2030, după ce a pierdut Europa ca cel mai mare client al său, declanșând o criză în securitatea energetică și împingând națiunile spre atingerea țintelor de energie din surse regenerabile. Rusia nu va reveni niciodată la nivelurile din 2021 ale exporturilor de petrol după o ruptură a comerțului cu energie declanșată de invazia sa în Ucraina.

Rusia a exportat 2,6 milioane de barili pe zi către UE în septembrie 2022, dintre care majoritatea se vor termina când vor începe interdicțiile, pe 5 decembrie pentru importurile de petrol pe mare din Rusia spre UE și pe 5 februarie 2023, pentru produsele rafinate din petrol provenite din Rusia.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:46
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:46 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Peste 40 de companii din Republica Moldova și Turcia au participat, vineri, la o reuniune de afaceri organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI), în cadrul unei sesiuni B2B menite să stimuleze colaborările economice directe dintre cele două țări.

Evenimentul a reunit antreprenori și investitori din domenii diverse, precum construcții, textile, energie, echipamente medicale, agricultură și comerț, creând o platformă de dialog eficientă pentru schimb de idei, contacte și inițierea de proiecte comune.

„Reuniunea Moldova–Turcia este o continuare firească a relațiilor bilaterale economice tot mai dinamice. Discuțiile directe dintre oameni de afaceri sunt esențiale pentru identificarea oportunităților și lansarea unor parteneriate durabile”, a declarat reprezentantul CCI.

Evenimentul a avut loc în contextul intensificării legăturilor comerciale moldo-turce și al interesului crescut al investitorilor din Turcia pentru extinderea pe piața din Moldova.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO