Lovitură pentru Zelenski! UE a finanțat războiul lui Putin cu 80 de miliarde de dolari din importul de gaze

06 Sept. 2022, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Sept. 2022, 12:15 // Actual //  bani.md

Rusia a încasat 158 de miliarde de euro din exporturile de energie, în șase luni de la invazia în Ucraina, mai mult de jumătate din această sumă provenind din UE, a declarat marți (6 septembrie) Centrul pentru Cercetări în Energie și Aer Curat, un think tank din Finlanda, care s-a mai remarcat, în trecut, prin analize precise făcute în domeniul energiei.

„Prețurile în creștere ale combustibililor fosili înseamnă că veniturile actuale ale Rusiei sunt cu mult peste nivelul anilor precedenți, în ciuda reducerilor volumelor de export din acest an”, au declarat, într-un comunicat, reprezentanți ai organizației, citați de Euractiv.

Prețurile la gazele naturale au urcat recent la niveluri record în Europa, în condițiile în care Rusia blochează aprovizionarea. Prețul petrolului brut a crescut și el în urma invaziei, deși de atunci s-a retras.

„Exporturile de combustibili fosili au contribuit cu aproximativ 43 de miliarde de euro la bugetul federal al Rusiei de la începutul invaziei, ajutând la finanțarea crimelor de război din Ucraina”, a declarat CREA. Cifrele se referă la cele șase luni care au urmat invaziei Rusiei din 24 februarie în Ucraina.

În această perioadă, CREA a estimat că Uniunea Europeană a fost principalul importator al exportatorilor de combustibili fosili din Rusia, cu 85,1 miliarde de euro. I-a urmat China, cu 34,9 miliarde de euro, și Turcia, cu 10,7 miliarde de euro.

„UE trebuie să interzică utilizarea navelor deținute de europeni și a porturilor europene pentru transportul petrolului rusesc către țări terțe, în timp ce Marea Britanie trebuie să nu mai permită industriei sale de asigurări să participe la acest comerț”, a declarat CREA.

Între timp, țările G7 au promis vineri că vor înainta de urgență impunerea unui plafon de preț pentru țițeiul rusesc, o măsură care ar priva Rusia de o mare parte din veniturile pe care le obține în prezent din exporturile sale de petrol.

Statele Unite pledează de luni de zile pentru impunerea unui plafon de preț, argumentând că interdicțiile occidentale asupra produselor energetice rusești au contribuit la creșterile de preț care au ajutat Moscova să-și finanțeze efortul de război. În reacție la această inițiativă a Vestului, Rusia a replicat că orice încercare de a impune un preț de plafon la cumpărarea gazului în țarile UE va genera o sistare totală a exporturilor către Europa.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ