Lumină mai ieftină noaptea! Ministerul Energiei: Vor fi instalate 35 mii de contoare pentru tarife diferențiate

19 Feb. 2024, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Feb. 2024, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

În Republica Moldova  urmează să fie aploicate tarife diferențiate în funcție de orele de consum. În acest sens, Ministerul Energiei spune că vor fi instalate 35 de mii de contoare inteligente pentru a a vedea comportamentul consumatorilor.

Ministerul subliniază că ideea tarifelor diferențiate în funcție de orele de consum nu este nouă și că acest concept este inclus în legislația Republicii Moldova încă din anul 2016, conform Legii 107/2016 cu privire la energia electrică. Denumirea corectă a acestui concept în Republica Moldova este „prețuri diferențiate în funcție de orele de consum”, nu „sistem bitarifar în domeniul energetic”.

Este important de subliniat că stabilirea tarifelor nu este în competența Ministerului Energiei, ci se află în responsabilitatea Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), o autoritate independentă de minister.

Cu toate acestea, Ministerul Energiei subliniază că susține și promovează aplicarea tarifelor diferențiate în funcție de orele de consum și a întreprins acțiuni concrete în acest sens, inclusiv:

 • Modificarea recentă a Legii 107/2016, care va permite aplicarea acestor tarife cu derogare de la unele cerințe legale, pentru a evalua impactul lor;
 • Inițierea unui proiect în 2023 pentru instalarea a 35,000 de contoare inteligente, necesare pentru implementarea tarifelor diferențiate;
 • Modificările legislative care vor facilita desemnarea iminentă a operatorului pieței angro de energie electrică, pentru organizarea piețelor centralizate pe termen scurt, asigurând astfel semnalele de preț necesare pentru ajustarea tarifelor în funcție de orele de consum.

În prezent, în Republica Moldova tariful la energia elctrică este unic, indifernet de orele de consum.  Premier Energy are un tarif de 2,39 pentru un kw/h, iar FEE Nord de 2,88 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 12:52
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
21 Iun. 2024, 12:52 // Slider //  Soroceanu Olga

Castel Mimi colorează lunile de vară cu evenimentele pe care le desfăşoară. După Rose Day vine „Noaptea Sânzienelor” cu un amplu program de divertisment pentru toate vârstele. Evenimentul este organizat pentru al patrulea an în cinstea sânzienelor sau cum mai sunt numite în popor – zânele bune, care se spune că sunt nişte femei frumoase care coboară din cer, cântă şi dansează pe câmpuri, fiind protectoarele naturii care atrag norocul şi resping primejdiile. 

Şi în acest an „Noaptea Sânzienelor” promite să devină memorabilă pentru toţi participanţii la o seară cu tradiţii mistice; vin alb Sânzienele, în cantităţi nelimitate, produs de Castel Mimi (unul dintre vinurile servite şi apreciate de înalţii demnitari prezenţi la Summit-ul CPE din 1 iunie 2023); picnic la iarbă verde; activităţi pentru copii şi muzică live, interpretată de formaţia Catharsis şi Felicia Dunaf cu Dunaff Band. 

Organizatorii îndeamnă femeile să renunţe la tocuri şi să poarte încălţăminte comodă, iar dress code pentru toţi participanţii sunt cămăşile tradiţionale sau ţinutele în culoarea alb. Gazda evenimentului este influencerul Cristina Evtodi care alături de participantele la „Noaptea Sânzienelor” va împleti coroniţe din flori de levănţică. 

Oaspeţii sunt aşteptaţi să se prindă în horele sânzienelor, care vor fi jucate în jurul rugurilor aprinse, alături de dansatorii profesionişti de la Show Balet „Non Format”.

Pentru că cei de la Castel Mimi promovează relaţia prietenoasă cu natura, fiecare vizitator adult va fi întâmpinat la intrare cu un pahar pentru vin din sticlă, pe care îl va putea lua acasă la plecare. De la evenimentul în aer liber nu vor lipsi bucatele gustoase pregătite la Open Air Kitchen sub privirile celor prezenţi. 

Pentru a putea savura din plin evenimentul şi vinul alb răcoritor alegeţi să mergeţi la Castel Mimi cu trenul. 

Prețul de intrare la eveniment include:

 • Vin Sânzienele nelimitat, cu pahar de sticlă cadou (de la vârsta 18+);
 • Masterclass la împletitul de coronițe;
 • Ghicitul în ceară (tradiție mistică de divertisment);
 • Dansul Sânzienelor alături de Show Balet Non Format”;
 • Acces în zona de playground – joc de badminton şi tragere cu arcul, lansarea de zmeie de hârtie;
 • Acces în Zona Picnic (luați de acasă pături, pentru o şedere confortabilă pe iarba verde);
 • Zone foto decorate tematic, pentru a surprinde momente memorabile;
 • Selfie 360° la ore fixate, cu fotografia digital oferită imediat;
 • Express Tur în beciurile Castel Mimi la ore fixate;
 • Muzică LIVE Retro şi program de divertisment;
 • DJ Sounds Fountain Party, la finalul evenimentului;

AICI găsești mai multe detalii!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău