Lupta BNM cu inflația dă roade! Creditele s-au prăbușit, iar depozitele moldovenilor au crescut cu 41%

19 Aug. 2022, 17:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 17:03 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna iulie 2022, creditele noi acordate  au constituit 3,6 miliarde de lei, în descreștere cu 17,6 la sută față de luna iulie 2021. Pe de alată parte, moldovenii au economist în bănci 3,5 miliarde de lei, în creștere cu 40,8%, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 12,79 la sută, la cele în valută – 4,27 la sută. Cel mai mult s-au scumpit creditele în moneda națională, cu 1,45 puncte procentuale (p.p.), iar cele în valută s-au scumpit cu 0,23 puncte procentuale.

În ceea ce privește depozitele, în moneda națională au fost atrase 2,6 miliarde de lei (-12,4 la sută față de luna precedentă și +73,5 la sută față de iulie 2021), iar în valută recalculate în lei 954,6 milioane lei

Rata medie la depozitele noi atrase la termen în moneda națională a constitut 10,21 la sută, iar la cele în valută – 0,44 la sută.

La depozitele noi atrase la termen în moneda națională dobânda s-a majorat cu 0,67 p.p. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 4,61 la sută, persoanele fizice care practică activitate – cu o rată medie de 1,51 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 11,68 la sută.

La depozitele noi atrase la termen în valută rata medie a rămas la nivelul lunii precedente. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 0,28 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 0,54 la sută.

La ultimul raportul asupra inflației BNM a majorat rata de bază cu trei puncte procentuale, la 21,5%. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu declara că scopul BNM este să tempereze inflația galopantă, care potrivit lui, ar urma să ajungă la 34,7% în luna octombrie. „Vrem să impulsionăm economisirea și temperarea creditării care alimentează consumul”, spunea Armașu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău