Lupta BNM cu inflația dă roade! Creditele s-au prăbușit, iar depozitele moldovenilor au crescut cu 41%

19 Aug. 2022, 17:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 17:03 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna iulie 2022, creditele noi acordate  au constituit 3,6 miliarde de lei, în descreștere cu 17,6 la sută față de luna iulie 2021. Pe de alată parte, moldovenii au economist în bănci 3,5 miliarde de lei, în creștere cu 40,8%, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 12,79 la sută, la cele în valută – 4,27 la sută. Cel mai mult s-au scumpit creditele în moneda națională, cu 1,45 puncte procentuale (p.p.), iar cele în valută s-au scumpit cu 0,23 puncte procentuale.

În ceea ce privește depozitele, în moneda națională au fost atrase 2,6 miliarde de lei (-12,4 la sută față de luna precedentă și +73,5 la sută față de iulie 2021), iar în valută recalculate în lei 954,6 milioane lei

Rata medie la depozitele noi atrase la termen în moneda națională a constitut 10,21 la sută, iar la cele în valută – 0,44 la sută.

La depozitele noi atrase la termen în moneda națională dobânda s-a majorat cu 0,67 p.p. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 4,61 la sută, persoanele fizice care practică activitate – cu o rată medie de 1,51 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 11,68 la sută.

La depozitele noi atrase la termen în valută rata medie a rămas la nivelul lunii precedente. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 0,28 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 0,54 la sută.

La ultimul raportul asupra inflației BNM a majorat rata de bază cu trei puncte procentuale, la 21,5%. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu declara că scopul BNM este să tempereze inflația galopantă, care potrivit lui, ar urma să ajungă la 34,7% în luna octombrie. „Vrem să impulsionăm economisirea și temperarea creditării care alimentează consumul”, spunea Armașu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a revenit vineri seara, 23 septembrie, în Republica Moldova, cu un zbor low-cost, de la Berlin.

Sursa foto: Dragoș Galbur

Maia Sandu a participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, apoi la Adunarea Generală a ONU de la New York, iar la întoarcere s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz.

Imagini cu Sandu au fost publicate de bloggerul Dragoș Galbur, care s-a aflat și el în avion. Maia Sandu a așteptat cursa, alături de ceilalți pasageri, timp de trei ore, din cauza unei defecțiuni la aeronavă, potrivit nordnews.md.

„Am venit de la Berlin la Chișinău împreună cu doamna președinte, cu un zbor low-cost. Nu e nicio senzație, dar pentru asta merită un respect aparte, dat fiind faptul că 30 de ani majoritatea președinților cheltuiau banii publici pe zboruri charter în lux și opulență. Banul public trebuie cheltuit cu bun simț!”, a scris Galbur, pe Facebook.

Maia Sandu s-a aflat între 18-19 septembrie la Londra, unde a luat parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a. În zilele de 20-21 septembrie, șefa statului a fost la New York, unde a fost prezentă la Adunarea Generală a ONU, eveniment anual care pune în discuție subiecte de interes global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău