Lupta BNM cu inflația dă roade! Creditele s-au prăbușit, iar depozitele moldovenilor au crescut cu 41%

19 Aug. 2022, 17:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 17:03 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna iulie 2022, creditele noi acordate  au constituit 3,6 miliarde de lei, în descreștere cu 17,6 la sută față de luna iulie 2021. Pe de alată parte, moldovenii au economist în bănci 3,5 miliarde de lei, în creștere cu 40,8%, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională a constituit 12,79 la sută, la cele în valută – 4,27 la sută. Cel mai mult s-au scumpit creditele în moneda națională, cu 1,45 puncte procentuale (p.p.), iar cele în valută s-au scumpit cu 0,23 puncte procentuale.

În ceea ce privește depozitele, în moneda națională au fost atrase 2,6 miliarde de lei (-12,4 la sută față de luna precedentă și +73,5 la sută față de iulie 2021), iar în valută recalculate în lei 954,6 milioane lei

Rata medie la depozitele noi atrase la termen în moneda națională a constitut 10,21 la sută, iar la cele în valută – 0,44 la sută.

La depozitele noi atrase la termen în moneda națională dobânda s-a majorat cu 0,67 p.p. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 4,61 la sută, persoanele fizice care practică activitate – cu o rată medie de 1,51 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 11,68 la sută.

La depozitele noi atrase la termen în valută rata medie a rămas la nivelul lunii precedente. Persoanele juridice au plasat depozite cu o rată medie de 0,28 la sută, iar persoanele fizice – cu o rată medie de 0,54 la sută.

La ultimul raportul asupra inflației BNM a majorat rata de bază cu trei puncte procentuale, la 21,5%. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu declara că scopul BNM este să tempereze inflația galopantă, care potrivit lui, ar urma să ajungă la 34,7% în luna octombrie. „Vrem să impulsionăm economisirea și temperarea creditării care alimentează consumul”, spunea Armașu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Feb. 2024, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Feb. 2024, 14:27 // Actual //  Lupu Eduard

În raportul său recent, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) susține că nu există niciun indiciu că gruparea limitată de trupe rusești desfășurate în Transnistria ar putea întreprinde operațiuni la sol care să reprezinte o amenințare directă pentru Ucraina.

Această concluzie contrazice temerile anterioare că autoritățile transnistrene ar putea sprijini acțiuni hibride rusești cu scopul de a destabiliza Moldova, prin solicitarea unui referendum pentru aderarea la Rusia. ISW consideră că astfel de acțiuni ar reprezenta o amenințare la adresa stabilității politice și sociale a Moldovei, dar nu ar implica un pericol militar pentru Ucraina.

Forțele ucrainene nu au observat nicio activitate militară în Transnistria care să indice o amenințare iminentă la adresa Ucrainei. ISW afirmă că, în ciuda posibilității unui referendum pentru aderarea la Rusia, probabilitatea unui atac terestru rusesc asupra Ucrainei din Transnistria rămâne scăzută.

Analiza ISW sugerează că gruparea transnistreană a armatei ruse nu ar fi capabilă să lanseze o operațiune terestră semnificativă împotriva Ucrainei, chiar dacă ar dori acest lucru.

Anterior, s-a speculat că în cadrul unui congres al deputaților locali de toate nivelurile, programat pentru 28 februarie în Transnistria, ar putea fi solicitată aderarea regiunii la Rusia, sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Cu toate acestea, ISW consideră că acest lucru nu ar duce la un conflict militar direct între Rusia și Ucraina prin intermediul Transnistriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău