Ziua Mondială Pentru Asistență Umanitară: Cunoaște-i pe eroii timpurilor noastre

19 Aug. 2022, 16:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 16:20 // Actual //  Lupu Eduard

În toată lumea, omenirea este afectată de numeroase crize complexe, care se intersectează: de la conflicte – la pandemia de coronavirus care mai continuă, de la agravarea impactului climatic – la creșterea bruscă a prețurilor la produsele esențiale. Milioane de oameni au pierdut ființe dragi, case și locuri de muncă. Drepturile și posibilitățile lor de a alege sunt adesea lăsate deoparte ca fiind ceva frumos de avut, dar serviciile de sănătate sexuală și reproductivă sunt mai mult decât ceva necesar, ele salvează vieți.

Ziua mondială pentru asistență umanitară ne reamintește că toți avem un rol de jucat și că nu putem face față acestor provocări decât împreună. În fiecare zi, femeile, tinerii, liderii locali, agențiile ONU și organizațiile societății civile arată calea, acționând – adesea în condiții foarte dificile – în prima linie a situațiilor de urgență pentru a contribui la o planetă mai sănătoasă, mai sigură și mai echitabilă.

Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) se află pe teren în peste 60 de contexte umanitare, asigurându-se că toate femeile și tinerele pot da naștere în condiții de siguranță sau că pot evita brutalitatea violenței bazate pe gen. Doar în 2021, echipele UNFPA au oferit servicii de sănătate sexuală și reproductivă pentru 29 de milioane de femei și au oferit asistență pentru 1,5 milioane de nașteri sigure.

Începând cu luna februarie 2022, odată cu declanșarea războiului din Ucraina, Republica Moldova s-a confruntat cu cea mai mare criză umanitară a refugiaților. UNFPA, alături de familia ONU și alte organizații internaționale, a intervenit rapid pentru a răspunde acestei crize de proporții, prioritizând sănătatea sexuală și reproductivă a femeilor, asigurându-se că pot da naștere în condiții de siguranță și au acces la aceleași servicii medicale ca și populația Republicii Moldova.

Fondul a oferit spitalelor și maternităților echipament, medicamente și consumabile necesare pentru a asigura sănătatea sexuală și reproductivă și managementul clinic al cazurilor de viol. A creat Spații Sigure pentru Femei, Tineri și Persoane Vârstnice în toate centrele de asistență temporară, dar și în comunități, unde a prestat servicii de asistență psihologică, informații și servicii pentru a preveni și răspunde la violența în bază de gen.

Astăzi, de Ziua Internațională pentru Asistență Umanitară, a venit timpul să spunem mulțumesc tuturor persoanelor care și-au dedicat zile și nopți pentru acest efort necontenit. Ei sunt #EroiiTimpurilorNoastre – medicii, profesorii, psihologii, asistenții sociali, tinerii, voluntarii, reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale, comunitățile, autoritățile, dar și personalul umanitar din întreaga lume, care a venit în Republica Moldova pentru a acorda ajutor – toți au muncit pentru ca persoanele refugiate din Ucraina să se simtă protejate și sigure în Republica Moldova.

În condițiile în care crizele se acutizează în multe părți ale lumii, acțiunile umanitare sunt mai importante ca niciodată, pentru a ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de ajutor. Acești eroi de zi cu zi au nevoie de tot sprijinul nostru pentru a-și desfășura activitatea eficient și în siguranță.

În această Zi mondială pentru asistență umanitară, dar și în fiecare zi, să ne angajăm împreună să îi încurajăm și să îi susținem pe toți cei care au nevoie de asistență și protecție umanitară și să contribuim la o lume mai rezistentă, mai incluzivă și mai durabilă pentru toți.

Realitatea Live

24 Sept. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a revenit vineri seara, 23 septembrie, în Republica Moldova, cu un zbor low-cost, de la Berlin.

Sursa foto: Dragoș Galbur

Maia Sandu a participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, apoi la Adunarea Generală a ONU de la New York, iar la întoarcere s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz.

Imagini cu Sandu au fost publicate de bloggerul Dragoș Galbur, care s-a aflat și el în avion. Maia Sandu a așteptat cursa, alături de ceilalți pasageri, timp de trei ore, din cauza unei defecțiuni la aeronavă, potrivit nordnews.md.

„Am venit de la Berlin la Chișinău împreună cu doamna președinte, cu un zbor low-cost. Nu e nicio senzație, dar pentru asta merită un respect aparte, dat fiind faptul că 30 de ani majoritatea președinților cheltuiau banii publici pe zboruri charter în lux și opulență. Banul public trebuie cheltuit cu bun simț!”, a scris Galbur, pe Facebook.

Maia Sandu s-a aflat între 18-19 septembrie la Londra, unde a luat parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a. În zilele de 20-21 septembrie, șefa statului a fost la New York, unde a fost prezentă la Adunarea Generală a ONU, eveniment anual care pune în discuție subiecte de interes global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău