Ziua Mondială Pentru Asistență Umanitară: Cunoaște-i pe eroii timpurilor noastre

19 Aug. 2022, 16:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 16:20 // Actual //  Lupu Eduard

În toată lumea, omenirea este afectată de numeroase crize complexe, care se intersectează: de la conflicte – la pandemia de coronavirus care mai continuă, de la agravarea impactului climatic – la creșterea bruscă a prețurilor la produsele esențiale. Milioane de oameni au pierdut ființe dragi, case și locuri de muncă. Drepturile și posibilitățile lor de a alege sunt adesea lăsate deoparte ca fiind ceva frumos de avut, dar serviciile de sănătate sexuală și reproductivă sunt mai mult decât ceva necesar, ele salvează vieți.

Ziua mondială pentru asistență umanitară ne reamintește că toți avem un rol de jucat și că nu putem face față acestor provocări decât împreună. În fiecare zi, femeile, tinerii, liderii locali, agențiile ONU și organizațiile societății civile arată calea, acționând – adesea în condiții foarte dificile – în prima linie a situațiilor de urgență pentru a contribui la o planetă mai sănătoasă, mai sigură și mai echitabilă.

Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) se află pe teren în peste 60 de contexte umanitare, asigurându-se că toate femeile și tinerele pot da naștere în condiții de siguranță sau că pot evita brutalitatea violenței bazate pe gen. Doar în 2021, echipele UNFPA au oferit servicii de sănătate sexuală și reproductivă pentru 29 de milioane de femei și au oferit asistență pentru 1,5 milioane de nașteri sigure.

Începând cu luna februarie 2022, odată cu declanșarea războiului din Ucraina, Republica Moldova s-a confruntat cu cea mai mare criză umanitară a refugiaților. UNFPA, alături de familia ONU și alte organizații internaționale, a intervenit rapid pentru a răspunde acestei crize de proporții, prioritizând sănătatea sexuală și reproductivă a femeilor, asigurându-se că pot da naștere în condiții de siguranță și au acces la aceleași servicii medicale ca și populația Republicii Moldova.

Fondul a oferit spitalelor și maternităților echipament, medicamente și consumabile necesare pentru a asigura sănătatea sexuală și reproductivă și managementul clinic al cazurilor de viol. A creat Spații Sigure pentru Femei, Tineri și Persoane Vârstnice în toate centrele de asistență temporară, dar și în comunități, unde a prestat servicii de asistență psihologică, informații și servicii pentru a preveni și răspunde la violența în bază de gen.

Astăzi, de Ziua Internațională pentru Asistență Umanitară, a venit timpul să spunem mulțumesc tuturor persoanelor care și-au dedicat zile și nopți pentru acest efort necontenit. Ei sunt #EroiiTimpurilorNoastre – medicii, profesorii, psihologii, asistenții sociali, tinerii, voluntarii, reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale, comunitățile, autoritățile, dar și personalul umanitar din întreaga lume, care a venit în Republica Moldova pentru a acorda ajutor – toți au muncit pentru ca persoanele refugiate din Ucraina să se simtă protejate și sigure în Republica Moldova.

În condițiile în care crizele se acutizează în multe părți ale lumii, acțiunile umanitare sunt mai importante ca niciodată, pentru a ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de ajutor. Acești eroi de zi cu zi au nevoie de tot sprijinul nostru pentru a-și desfășura activitatea eficient și în siguranță.

În această Zi mondială pentru asistență umanitară, dar și în fiecare zi, să ne angajăm împreună să îi încurajăm și să îi susținem pe toți cei care au nevoie de asistență și protecție umanitară și să contribuim la o lume mai rezistentă, mai incluzivă și mai durabilă pentru toți.

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău