Lupta pentru apă din Spania, un avertisment pentru întreaga Europă că nu este de glumit cu seceta

15 Mai 2023, 05:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Mai 2023, 05:02 // Actual //  bani.md

Europa se confruntă pen­tru al doilea an consecutiv cu o secetă extremă şi temperaturi foarte ridica­te. Seceta pune presiune pe resurse de apă foarte preţioase şi pune în­tregul continent în alertă, potrivit Bloomberg.

În Letur, din centrul Spaniei, un grup de fermieri încearcă să menţină funcţional un sistem de irigaţii ex­trem de vechi pe care aceştia îl consi­deră sustenabil. Fermierii locali se tem că anii de secetă îi vor determina pe marii cultivatori să încerce să le folosească sursele de apă.

Lupta pentru apă generează con­flicte între diferite grupuri: grupuri mari de agribusiness şi micii fermieri, activişti de mediu şi grupurile de lobby pro-business, autorităţi locale şi centrale.

Goana după apă iscă noi temeri privind furturile de apă. Există deja peste un milion de puţuri ilegale folo­site pentru irigaţii în Spania, arată datele Greenpeace.

În Pulpi, seceta îi determină pe fermieri să cumpere sau să ia în arendă terenuri cu acces la apă aflate la mare distanţă. Cursa pentru apă din Spania ar putea prevesti ce se va în­tâm­pla pe restul continentului.

Europa s-a confruntat cu una din­tre cele mai secetoase şi mai calde ierni din ultimele decenii, după ce a înregistrat precipitaţii extrem de scăzute şi temperaturi foarte ridicate în 2022, o combinaţie care ar putea pu­ne în pericol jumătate din conti­nent şi agrava o secetă care ar putea afecta aprovizionarea cu apă atât pentru agricultură, cât şi pentru con­sum, notează laprensalatina.com.

Sudul continentului este în spe­cial afectat. Spania a aprobat recent măsuri în valoare de peste 2 miliarde de euro pentru diminuarea impactu­lui secetei prelungite cu care se con­fruntă, relatează Politico.

Vasta majoritate a pachetului de măsuri va fi folosită pentru construi­rea unei noi infrastructuri în dome­niul apei, creşterea reutilizării apei re­ziduale urbane şi reducerea tarife­lor pentru fermieri. Susţinerea de stat pentru sectorul agricol se va ridica la 784 milioane de euro. Şi Franţa se confruntă cu o secetă acută, în special în regiunile sudice şi estice.

Precipitaţiile de la începutul lunii mai nu vor fi probabil suficiente pentru soluţionarea crizei. Sectoarele agriculturii şi zootehniei au fost avertizate că 2023 ar putea fi un „an negru“ pentru producţie.

Italia înregistrează de asemenea o secetă îngrijorătoare care a afectat în special valea principalului râu, Po. Cotele celui mai lung râu al Italiei, Po, sunt la cel mai scăzut nivel, sufocând cea mai productivă regiune agricolă a ţării.

Râurile uscate blochează transporturile de mărfuri şi afectează producţia de energie. Acestea pot aduce de asemenea pierderi uriaşe fermierilor din ţări cu sectoare agricole puternice, ca Spania şi Italia.

Seceta afectează deja şi 89% din teritoriul Portugaliei, în special în zonele din sud.
Schimbările de vreme sunt în linie cu estimările ştiinţifice privind scăderea nivelului de precipitaţii şi creşterea temperaturilor în Europa, însă nivelul actual de secetă fusese previzionat de-abia pentru anul 2043, scrie Bloomberg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO