Macron îl apără pe Putin. Președintele Franței se opune desemnării Rusiei ca „stat finanțator al terorismului”

28 Iun. 2022, 22:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iun. 2022, 22:23 // Actual //  bani.md

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Rusia ar trebui să fie declarată ca „stat finanțator al terorismului” după atacul cu rachete asupra centrului comercial din Kremenchuk.

Cu toate acestea, Emmanuel Macron a spus că nu va eticheta Rusia în acești termeni. „Nu avem nevoie de nicio calificare pentru a aplica aceste sancțiuni împotriva Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina”, a spus președintele francez la summitul G7.

Vladimir Putin este vinovat de multe crime, de la bombardarea civililor în Siria, asasinarea dizidenților din Marea Britanie și din alte tari până la invazia Ucrainei de către armata rusă unde comit atrocități, iar toate acestea îl fac un susținător al terorismului, pe măsură ce opinia față de Moscova pare să devină din ce în ce mai ostilă în rândul liderilor lumii.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut  pentru prima dată parlamentarilor britanici să desemneze Rusia drept „stat terorist”, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat o operațiune militară specială împotriva națiunii sale și a cerut sancțiuni mai dure împotriva Moscovei pentru a „a asigura că cerul nostru este în siguranță”.

Marţi, la încheierea summitului G7 din Germania, preşedintele francez Emmanuel Macron s-a pronunţat împotriva desemnării Rusiei ca stat finanţator al terorismului, aşa cum ceruse omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Nu avem nevoie de nicio calificare pentru a aplica sancţiuni” împotriva Rusiei, a răspuns președintele Macron la o întrebare privind solicitarea lui Zelenski.

Şeful de stat francez a declarat că Rusia nu poate şi nu trebuie să câştige războiul de agresiune declanşat împotriva Ucrainei, prin urmare sancţiunile împotriva Moscovei se vor menţine atâta timp cât este necesar, în următoarele săptămâni şi în următoarele luni.

Preşedintele Franţei a apreciat că pentru a limita profiturile unor producători şi speculanţi  de pe urma invaziei ruse în Ucraina ar fi posibilă plafonarea preţurilor petrolului din Rusia, care ar putea fi realizată printr-o alianţă a cumpărătorilor. El a recunoscut însă că ar fi mai uşor de realizat o măsură similară privind gazele.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a fost de părere, cu aceeaşi ocazie, că pentru un plan de limitare a preţului ţiţeiului mai este „mult de lucru” şi că ar fi un proiect foarte ambiţios şi foarte solicitant, relatează Agerpres.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO