CCI a RM organizează Conferința „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă”

28 Iun. 2022, 17:59
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iun. 2022, 17:59 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” organizează în perioada 30 iunie – 1 iulie 2022 Conferința „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă”.

Obiectivul principal al conferinței este identificarea oportunităților de formare și perspectivele de angajare ale tinerilor în funcție de nevoile pieței muncii. Conferința va aborda subiecte axate pe formarea tinerilor specialiști în corespundere cu necesitățile pieței muncii și promovarea angajabilității tinerilor pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, vor fi organizate două ateliere specifice dedicate identificării soluțiilor pentru asigurarea cu cadre calificate în două domenii prioritare ale economiei naționale: Asigurarea cu cadre calificate a serviciilor publice locale de infrastructură în sectorul distribuirea apei, salubritate și gestionarea deșeurilor și Clădiri ecologice și eficiență energetică în construcții – ocupații și competențe cheie.

În a doua zi de lucru a conferinței vor fi prezentate necesitățile și soluțiile identificate în cadrul atelierelor pentru a fi transmise autorităților naționale și partenerilor de dezvoltare în eventualitatea dezvoltării suportului necesar pentru reușita demersului. În paralel va fi organizat un Târg al locurilor de muncă.

Conferința „Promovarea angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare sustenabilă” va avea loc în perioada 30 iunie – 1 iulie 2022 în sălile centrului de convenții Radisson Blu Leogrand Hotel.

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău