Magnatul ucrainean Rinat Ahmetov încheie cu OMV Petrom cel mai mare acord de electricitate solară din România

20 Dec. 2024, 14:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Dec. 2024, 14:20 // Actual //  Ursu Victor

DRI, subsidiara grupului energetic ucrainean DTEK, în spatele căruia se afla miliardarul Rinat Ahmetov, a semnat cel mai mare acord de achiziţie directă de energie electrică din surse fotovoltaice din România cu OMV Petrom, livrarea urmând să înceapă în 2026.

Acordul include trei PPA-uri, are o durată de 8,5 ani şi acoperă aproximativ 100GWh pe an la un preţ fix, incluzând vânzarea directă de electricitate şi Garanţii de Origine,  precizează un comunicat al DRI.

Livrarea directă a energiei electrice va începe în ianuarie 2026, OMV Petrom urmând să achiziţioneze 62% din energia produsă de centralele fotovoltaice Glodeni I şi Glodeni II ale DRI – proiecte cu o capacitate combinată de 113MWp.

Începând din ianuarie 2027, OMV Petrom va achiziţiona 50% din producţia parcului fotovoltaic Vacăreşti al DRI, cu o capacitate de126MWp, a cărui construcţie va începe în 2025.

„Este un acord important pentru DRI şi pentru sectorul regenerabil din România, fiind cel mai mare acord de achiziţie directă de energie solară din ţară. Asigurarea unor acorduri pe termen lung de achiziţie a energiei este esenţială pentru a facilita creşterea energiei regenerabile şi demonstrează că energia curată reprezintă o alternativă competitivă. Suntem încântaţi să semnăm acest acord cu OMV Petrom, una dintre cele mai mari şi puternice companii din România. Prin acest acord, contribuim la accelerarea tranziţiei energetice a României şi la realizarea obiectivelor strategice ale OMV Petrom”, a declarat John Stuart, CEO DRI.

DRI este un dezvoltator şi operator de proiecte de energie regenerabilă cu sediul principal în Amsterdam şi birouri locale în Zagreb, Milano, Roma, Varşovia şi Bucureşti

Energia produsă de proiectele locale ale DRI care nu va fi vândută prin PPA-ul cu OMV Petrom va fi tranzacţionată pe piaţă prin subsidiara DTEK, D.TRADING.

DRI deţine în prezent 299MW în portofoliul său din România şi îşi propune să construiască 1GW de energie regenerabilă şi proiecte de stocare a energiei până în 2030. Compania este activă în acest moment în Croaţia, Italia, Polonia şi România.

În total, în pieţele sale prioritare, DRI are un portofoliu de 1,3GW de proiecte operaţionale, în construcţie şi în diverse etape de dezvoltare, obiectivul său fiind de a construi un portofoliu de 5GW până în 2030.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!