Mai puține cireșe în acest an! Fermierii speră să obțină recoltă de o calitate medie spre înaltă

01 Iun. 2021, 17:17
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Iun. 2021, 17:17 // Slider //  Dumitrita Culiuc

Potrivit liderilor întreprinderi horticole, recolta din 2021 a mai multor soiuri de cireș va fi de aproximativ 11 mii de tone, scrie AgroTV.

În ultimii 5 ani recolta era de două ori mai mare și ajungea până la 20 de mii de tone.

Încă în perioada de polenizare au apărut temeri cu privire la viitoarea roadă de cireşe, timp în care s-au observat condiții meteorologice nefavorabile peste tot în Moldova: temperaturi scăzute, ploi și vânt puternic.

Cu toate acestea, pomicultorii au mizat, cel puțin, pe un randament ridicat la soiurile de cireșe auto-polenizate, ponderea lor în structura plantațiilor fiind de aproximativ 1/3.

Pe măsură ce se apropie momentul apariției primelor cireșe pe piața moldovenească – lucru care va avea loc la sfârșitul primei săptămâni a lunii iunie – speranțele pentru îmbunătățirea situației s-au micşorat considerabil.

Din cauza ploilor scurte, dar aproape zilnice, au avut de suferit şi livezile de cireși cu soiuri auto-polenizate și târzii.

În opinia agricultorilor, chiar și plasele anti-ploaie nu ajută suficient. Umiditatea aerului este încă ridicată, iar lumina și căldura soarelui nu sunt suficiente.

De asemenea, au început deja să circule prognoze precum că cantitatea cât și calitatea recoltei de cireșe va scădea brusc. Fermierii care speră să obțină totuşi produse de o calitate medie spre înaltă susțin că, cel puțin la începutul sezonului de comercializare, vor încerca să o vândă exclusiv pe piața Uniunii Europene.

 

Realitatea Live23 Iun. 2021, 16:35
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iun. 2021, 16:35 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Alexandra Dines, soţia lui Daniel Dines, cel mai bogat român şi unul dintre fondatorii companiei Uipath, este preşedintele boardului UiPath Foundation, organizaţie care şi-a publicat astăzi raportul de activitate pentru anul 2020, scrie Ziarul Financiar.

”Dintotdeauna motivaţia mea a fost aceea de a participa activ la bunăstarea şi creşterea societăţii româneşti. Am avut intenţia de a construi şcoli şi spitale, de a creşte nivelul educaţional din România. Orice organizaţie care vrea să ajute este curajoasă deoarece operează într-un sistem legal care se autosabotează”, a declarat, într-un raport, Alexandra Dines, preşedintele boardului UiPath Foundation, fundaţie creată de cel mai valoros start-up din IT pornit din România.

Licenţiată în design şi arte aplicate a Universitatea Tibiscus din Timişoara, Alexandra Dines face, de 11 ani, activitatea de freelancing în domeniul graphic design. Ea a lucrat în graphic design pentru companiile Deskover (companie precursoare a UiPath), UiPathşi Honeywell, potrivit profilului său de pe reţeaua de socializare de business LinkedIn.

Din decembrie 2018 este preşedintele consiliului de administraţie al UiPath Foundation, organizaţie care susţine copiii din medii vulnerabile ”să-şi atingă potenţialul şi să se dezvolte alături de comunităţile lor, prin accesul egal la educaţie şi prin dezvoltarea competenţelor secolului al 21-lea”.

”Din 2019 până în prezent, UiPath Foundation a susţinut peste 25.000 de copii care provin din familii vulnerabile din România şi India să aibă acces la educaţie de calitate şi peste 3.000 de profesori din România care au beneficiat de activităţi de formare care vizează îmbunătăţirea competenţelor digitale, a leadership-ului în şcolile vulnerabile, precum şi a competenţelor secolului al XXI-lea. Aproximativ 12.450 de copii au participat la activităţi educaţionale derulate în 6 comunităţi din România şi India şi peste 15.000 de ore au fost petrecute, în 2020, la meditaţiile la limba română, matematică şi limba engleză de copiii înscrişi în Future Acceleration Program în România. copiilor din comunităţile vulnerabile.”, se arată în comunicatul transmis de UiPath Foundation.

UiPathFoundation a fost fondată de compania UiPathîn ianuarie 2019. Potrivit datelor publicate în bilanţul de la Ministerul de Finanţe, fundaţia a avut venituri de 23,2 milioane de lei în 2020 şi un număr mediu de 10 angajaţi.

UiPath Foundation este condusă operaţional, din funcţia de director executiv, de Raluca Negulescu-Balaci, care ocupă acest rol de la finalul anului 2018.

Soţul Alexandrei Dines, Daniel Dines, este a devenit cel mai bogat român odată cu listarea UiPath la Bursa de la New York. În prezent, UiPath are o capitalizare de piaţă de peste 35 de miliarde de dolari.