Mai rezistă economia? Fluxul investițiilor străine directe din Moldova este în suferință

07 Nov. 2023, 10:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Nov. 2023, 10:56 // Actual //  bani.md

Potrivit unui studiu actualizat intitulat „Impactul investițiilor străine directe asupra economiei RM, 2012-2022”, realizat de BIS Consulting la solicitarea Asociației Investitorilor Străini din RM (FIA), se constată o creștere semnificativă a investițiilor străine directe în Republica Moldova în ciuda unui context global marcat de neîncrederea investitorilor și incertitudini economice.

În 2022, investițiile străine directe în Republica Moldova au înregistrat o creștere de 50%, atingând un nivel de 586 milioane USD. Acest avans semnificativ reflectă încrederea investitorilor străini în economia moldovenească și în potențialul de creștere pe termen lung.

„Investitorii străini în Republica Moldova au acționat contrar așteptărilor: și-au reinvestit profiturile în economia națională (creștere de 1,9 ori). Acest lucru a dus la creșterea investițiilor străine directe în 2022 cu aproximativ 50% față de nivelul din 2021 și cu aproximativ 16% față de nivelul din 2019 (perioada de pre-criză). În pofida pandemiei și războiului din Ucraina, care au adus cu ele o serie de incertitudini, riscuri sporite și presiuni asupra ISD, volumul acestora în RM nu s-a diminuat, ci, dimpotrivă, a crescut. Această evoluție demonstrează că nu a existat o stare de panică în rândul investitorilor străini, așa cum s-a manifestat, de exemplu, prin retragerea obișnuită a capitalului din economie”, se mai arată în studiu.

Studiul a evidențiat că întreprinderile cu investiții străine directe (ISD) au acționat ca promotori ai tehnologiilor avansate de management și producție, contribuind la dezvoltarea industriei și evidențiind o importanță sistemică pentru creșterea economică durabilă.

Deși situația globală, inclusiv pandemia și conflictul din Ucraina, a generat incertitudini și presiuni suplimentare asupra investițiilor străine directe, volumul acestora în Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă. Această evoluție contrazice temerile inițiale legate de o posibilă retragere a capitalului din economie.

Totuși, investițiile străine directe rămân printre cele mai mici din regiune, cu doar 1006 USD pe cap de locuitor. Studiul a subliniat că întreprinderile cu ISD sunt de aproximativ două ori mai productive decât cele locale, având un impact semnificativ în activitatea economică și bugetul național.

Productivitatea muncii în întreprinderile ISD este cu aproximativ 90% mai mare decât în întreprinderile private locale. Întreprinderile cu forma mixtă de proprietate, cu participarea capitalului străin, înregistrează cea mai mare productivitate a muncii (3,042 mii lei per angajat în anul 2022), cu creșteri constante în fiecare an. Întreprinderile locale cu proprietate privată obțin o productivitate a muncii de aproape de două ori mai mică decât întreprinderile cu ISD (1,113 mii lei per angajat), iar aceasta practic coincide cu nivelul mediu în țară (1,156 mii lei per angajat).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 14:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 14:45 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană ia în calcul grăbirea termenului-limită pentru interzicerea importului de gaz rusesc, cu un an mai devreme decât era planificat inițial. Potrivit unei declarații oferite Politico de principalul negociator al Parlamentului European pentru legislația privind eliminarea treptată a gazului, blocul comunitar ar putea renunța complet la gazul din Rusia încă din 2026, în loc de 2027.

„Am fi interesați să discutăm posibilitatea devansării termenului pentru interzicerea importului de gaz rusesc până în 2026”, a declarat europarlamentarul finlandez Ville Niinistö, reprezentant al grupului Verzilor. El va coordona, în lunile următoare, eforturile Parlamentului European privind acest proiect de lege.

Comisia Europeană a prezentat luna trecută o propunere legislativă majoră ce prevede interzicerea completă a importurilor de gaz rusesc până în 2027, ca parte a strategiei energetice de eliberare de dependența de resursele Moscovei. Noile discuții indică faptul că Parlamentul European ar putea opta pentru un calendar accelerat, mai ales în contextul tensiunilor geopolitice și al necesității consolidării securității energetice a continentului.

Propunerea va fi supusă consultărilor și negocierilor între instituțiile europene în lunile următoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO