Maia Sandu despre agricultură: trebuie să modernizăm sectorul, să investim în tehnologii

29 Nov. 2021, 08:52
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Nov. 2021, 08:52 // Slider //  Dumitrita Culiuc

Pe pagina sa de Facebook, președinta țării, Maia Sandu a venit cu un mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare. Președinta a felicitat agricultorii și a menționat despre importanța acestui domeniu pentru Republica Moldova. Potrivit ei, pentru a păstra renumele de țară agrară, sectorul are nevoie de investiții în tehnologii, de modernizare.

Astăzi în țara noastră este marcată Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare, prilej cu care transmit un omagiu și gânduri de recunoștință tuturor celor care lucrează pământul. Celor câteva sute de mii de oameni care muncesc pentru a hrăni toată țara. Dacă, astăzi, ne putem bucura de o bucată de pâine pe masă, este datorită efortului și sacrificiului Dumneavoastră.

Maia Sandu spune că Republica Moldova a avut nevoie de ani buni pentru a câștiga renumele de țară agrară, iar acum este nevoie să-l păstrăm prin investiții în tehnologie și modernizare.

Republica Moldova și-a câștigat de ani buni renumele de țară agrară. Oamenii din multe țări știu și apreciază gustul merelor și prunelor noastre, nucile noastre pot fi găsite pe rafturile celor mai mari magazine europene, iar vinurile câștigă medalii la cele mai importante concursuri mondiale. Dar pentru a ne păstra acest renume și a-l face să lucreze în beneficiul țării, trebuie să modernizăm sectorul. Să investim în tehnologii, pentru a face agricultura mai durabilă și mai rezistentă la schimbarea climei, și să creștem industria de prelucrare pentru a răspunde nevoilor agricultorilor.

Doar prin investiții și oameni dedicați vom reuși să ne conformăm standardelor de calitate, să exportăm în cele mai mari piețe de desfacere ale lumii.

Nu va fi un proces simplu nici pentru stat, nici pentru fermieri. Vom avea nevoie și de investiții, și de oameni dedicați pentru a reuși. Dar este singura cale pentru a avea o agricultură care să răspundă standardelor actuale de calitate, să exporte pe marile piețe ale lumii, iar astfel să fie mai profitabilă și să asigure bunăstarea angajaților săi. Sunt convinsă că putem să parcurgem acest drum împreună. La mulți ani!

Ziua lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare este marcată în a patra duminică a lunii noiembrie.

Realitatea Live

23 Mai 2022, 10:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Mai 2022, 10:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Serviciul Vamal anunță că, în perioada 16 – 22 mai 2022 încasările la bugetul de stat se ridică la peste 710,5 milioane de lei, mai mult cu 24,7 % față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval. Contribuția persoanelor fizice a fost de 2,4% din totalul sumei încasate.

De către persoane fizice au fost introduse bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 17 milioane lei, ceea ce reprezintă 2,4 % din totalul sumei încasate pentru perioada respectivă.

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Vamal, banii colectați de la contribuabili sunt vărsați direct în bugetul de stat și redistribuiți pentru salarii, dezvoltarea infrastructurii, proiecte sociale.

De la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat 11,7 miliarde lei, fiind atestată o creștere de 24,8 % față de încasările din intervalul corespondent al anului 2021.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău