Managementul maib finalizează programul de leadership la Stanford Graduate School of Business

02 Mart. 2023, 10:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Mart. 2023, 10:54 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Maib este onorată să comunice despre finalizarea unui program exclusiv de leadership și inovare special adaptat, conceput și furnizat de Stanford Graduate School of Business Executive Education (Stanford GSB), la care au participat aproape 60 dintre managerii de top și middle ai companiei. Acesta a fost intitulat „Programul de dezvoltare a liderilor maib”. Programul a fost conceput de Stanford GSB exclusiv pentru conducerea maib și a inclus o serie de seminare online interactive și sesiuni live cu profesori Stanford GSB (Bill Barnett, Sarah Soule, Huggy Rao, Jesper Sørensen, Yossi Feinberg).

Călătoria de învățare online timp de trei luni s-a concentrat pe strategie, leadership, inovație și cultură organizațională. Prin acest program maib și-a propus:

– să inspire leadershipul maib,

– să provoace ideile noi și să conteste gândirea convențională,

– să dezvolte baza de cunoștințe și setul de abilități ale liderilor,

– să sprijine creșterea liderilor la nivelul următorul în cariera lor profesională.

Subiectele principale ale programului au inclus: leadership strategic, ghidarea schimbării culturii organizaționale, proiectarea organizațiilor pentru creativitate și inovație. În cadrul programului, liderii maib au discutat o serie de studii de caz, au efectuat diverse exerciții, au analizat multiple modele organizaționale. Aceștia au studiat modul în care procesul de inovare are loc, precum și cel de excelare prin talent și cultură, revizuind în același timp scopul maib pentru a reflecta centrarea pe client și pe echipă.

Sarah A. Soule, profesor Morgridge pe comportament organizațional, decan asociat senior pentru afaceri academice, Stanford Graduate School of Business:

„Facultatea de la Stanford Graduate School of Business se alătură conducerii maib pentru a felicita participanții care au finalizat recent programul nostru. Acest program riguros a combinat sesiuni online live, învățare asincronă prin videoclipuri și lecturi, facilitând discuțiile de grup, pentru a ajuta la dezvoltarea cunoștințelor liderilor maib despre strategie și structura organizațională. În calitate de decan al facultății și în numele întregii echipe didactice vrem să vă transmitem că am fost profund impresionați de nivelul de pregătire și viziunile împărtășite de participanți și așteptăm cu nerăbdare să urmărim transformarea organizațională la maib, implementată de grupul remarcabil de lideri care tocmai au finalizat programul nostru.”

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Suntem onorați că am avut ocazia să accesăm un program personalizat de la Stanford Graduate School of Business și aș dori să îi mulțumesc profesorului Sarah Soule și întregii echipe Stanford care a făcut posibilă această călătorie interesantă de învățare. Pentru întreaga echipă maib a fost o experiență de viață revelatoare. Am început deja să punem în practică cunoștințele acumulate, să facem referințe la istoriile de succes analizate și chiar să vorbim în limbajul specific de afaceri. Credem că această experiență unică, prima de acest fel în regiune, va avea un impact de lungă durată asupra scopului nostru de a crea soluții financiare simple și inteligente, potrivite stilului de viaţă, care inspiră oamenii să fie mai fericiţi și afacerile – mai prospere.”

Despre Stanford Graduate School of Business Executive Education:

Stanford Graduate School of Business Executive Education oferă anual peste 100 de cursuri de scurtă durată și programe de certificare prin intermediul programului său Stanford Executive Education. Programele Executive Education sunt destinate managerilor operaționali și managementului executiv, care doresc să își îmbunătățească abilitățile de leadership, să-și îmbogățească cunoștințe și să inoveze în cadrul organizațiilor pe care le conduc. Aceste programe implică liderii într-o experiență academică extrem de captivantă, bazată pe cercetare, conduse de aceeași profesori înalt calificați care predau în cadrul programelor de doi ani MBA și de un an MSx.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, având importanță sistemică și deservind aproape o treime din populația țării. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider de gestionare a activelor din țările baltice și Horizon Capital, un fond de investiții privat concentrat pe piețele emergente din Europa.

P.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Mart. 2023, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Mart. 2023, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Intermediarii profită în timp ce țițeiul rusesc găsește rute indirecte către piața europeană, susțin politicienii și oamenii din industrie, citați de politico.eu.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că dependența Europei de petrolul și gazele rusești „aparține trecutului”.

Dar alții, de la înalți oficiali ucraineni la europarlamentari și persoane din industrie, spun că acest capitol al istoriei nu s-a încheiat.

Cantități semnificative de hidrocarburi rusești, în special de petrol, continuă să fenteze sancțiunile și pe piața europeană, spun aceștia, obținând bani care finanțează mașinăria de război a lui Vladimir Putin.

Este cunoscut faptul că petrolul brut e dificil de urmărit pe piețele globale. Acesta poate fi ușor combinat cu alte transporturi în țările de tranzit, creând efectiv un lot mai mare de petrol ale cărui origini nu pot fi determinate. Procesul de rafinare, necesar pentru orice aplicație practică, elimină, de asemenea, orice urmă a originii materiei prime.

O rețea complexă de companii de transport maritim, care poartă steaguri ale unor jurisdicții offshore insesizabile, adaugă un strat suplimentar de mister; unele au fost acuzate că ajută Rusia să ascundă originea exporturilor sale de țiței folosind o varietate de mijloace.

UE a interzis în mare parte combustibilii fosili ruși de la declanșarea invaziei încoace, cu excepții pentru cantități limitate de țiței prin conducte, gaze prin conducte, gaze naturale lichefiate (GNL) și produse petroliere.

Rute spre Europa

Dar volume mari de țiței rusesc – o sursă de venituri mai mare decât gazele – sunt încă expediate pe piețele globale, ceea ce îi face pe unii experți să suspecteze că acestea ajung pe piața europeană pe ușa din spate.

„De la introducerea sancțiunilor, volumele de țiței pe care Rusia le exportă au rămas mai mult sau mai puțin constante”, a declarat Saad Rahim, economist-șef al firmei globale de tranzacționare a mărfurilor Trafigura. „Este posibil ca petrolul rusesc să fie vândut în continuare către UE și națiunile occidentale prin intermediari.”

O rută potențială către Europa este prin Azerbaidjan, care se învecinează cu Rusia și este punctul de plecare al conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), operată de BP. Portul Ceyhan, din Turcia, este un important centru de aprovizionare din care se expediază țițeiul către Europa; de asemenea, primește cantități mari din Irak prin conducta Kirkuk-Ceyhan.

François Bellamy, un europarlamentar francez și membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a exprimat suspiciuni cu privire la această rută într-o întrebare recentă adresată Comisiei. Datele arată că Azerbaidjanul a exportat cu 242.000 de barili pe zi mai mult decât a produs între aprilie și iulie anul trecut, a spus el – o marjă mare față de producția internă, care a fost de 648.000 de barili pe zi luna trecută și care este în declin pe termen lung, potrivit cifrelor ministerului.

„Cum poate o țară să își diminueze producția și să își crească exporturile în același timp? Există ceva complet inconsecvent în cifre, și această inconsecvență creează suspiciuni că sancțiunile sunt eludate”, a declarat Bellamy.

În același timp, însă, Turcia și-a dublat anul trecut importurile directe de petrol rusesc și a refuzat să impună sancțiuni asupra țițeiului rusesc, în ciuda faptului că a oferit simultan sprijin militar și umanitar Ucrainei.

Centrul finlandez pentru cercetare în domeniul energiei și al aerului curat (CREA) a avertizat la sfârșitul anului trecut că „o nouă rută pentru petrolul rusesc către UE apare prin Turcia, o destinație în creștere pentru țițeiul rusesc”, unde acesta este rafinat în produse petroliere care nu fac obiectul sancțiunilor, fiind vândut mai departe.

„Avem suficiente dovezi că unele companii internaționale cumpără produse de rafinare realizate din petrol rusesc și le vând mai departe în Europa”, a declarat Ustenko, consilierul lui Zelenski. „Este complet legal, dar complet imoral. Doar pentru că este permis, nu înseamnă că nu trebuie să facem nimic în această privință.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău