Marea Britanie a pregătit un ajutor grandios pentru Ucraina: Elicopterul ucigaș va schimba regula jocului

15 Ian. 2023, 17:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Ian. 2023, 17:05 // Actual //  Lupu Eduard

Marea Britanie a pregătit un pachet de ajutor militar foarte puternic pentru Ucraina. Acesta va include tancuri, artilerie și elicoptere de atac, scrie ediția britanică a ziarului The Mirror.

În acest moment se știe că Londra va livra Ucrainei:

– o companie de tancuri Challenger 2 (14 unități);

– 30 de monturi de artilerie autopropulsate AS-90 NATO calibrul 155 mm;

– 4 elicoptere de atac Apache AH64 împreună cu rachete antitanc AGM-114 Hellfire.

Trebuie menționat că anterior guvernul britanic și-a confirmat oficial intenția de a transfera tancurilor Challenger și tunurilor autopropulsate AS90 către ucraineni. Informațiile despre elicoptere nu au fost încă confirmate.

Sursele asigură însă că decizia a fost deja luată.

Marea Britanie va trimite elicoptere de atac înarmate cu rachete Hellfire, într-o mișcare care va schimba jocul. Apache va ajuta Kievul în lupta sa de 11 luni împotriva invadatorilor ruși. Sursa a spus: „Apache va schimba regula jocul. Tancurile vor merge primele. Va dura ceva timp pentru ca elicopterele să se desfășoare”, se spune în articol.

„Apache” (Apache AH64) este principalul elicopter de luptă al Armatei SUA. Costul unui aparat este de la 52 de milioane de dolari la 61 de milioane de dolari. Este în serviciu nu numai în America și Marea Britanie, ci și în Israelul, Singapore, Grecia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, Japonia și alte țări.

Marea Britanie a prezis o contraofensivă puternică a Forțelor Armate ale Ucrainei după bătăliile pentru Bakhmut.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău