Punerea lui Vladimir Putin în alertă maximă a forțelor nucleare ale Rusiei este o încercare de a distrage atenția oamenilor de la „ceea ce merge prost în Ucraina”, a spus secretarul apărării din Marea Britanie, Ben Wallace.
Wallace a spus că Putin a fost angajat într-o „bătălie a retoricii” încercând să „amintească lumii” că are un efect de descurajare, transmite BBC.
Putin a spus că ordinul său a fost cauzat de „declarațiile agresive” ale Occidentului.
Dar a atras condamnarea internațională, SUA considerând-o o „escaladare inacceptabilă”, iar UE a anunțat ulterior o nouă serie de sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei.
Anunțul lui Putin nu înseamnă că Rusia intenționează să-și folosească armele nucleare.
„Este vorba în principal despre faptul că Putin a pus-o pe masă doar pentru a le reaminti oamenilor, pentru a reaminti lumii, că are un efect de descurajare”.
Secretarul apărării a spus că Marea Britanie este, de asemenea, o putere nucleară și că factorul ei de descurajare „ne-a păstrat securitatea de zeci de ani”. Trecerea foarte publică la starea de alertă ridicată este o modalitate prin care Moscova poate trimite un avertisment. Starea de alertă ușurează, probabil, lansarea mai rapidă a armelor. Dar nu înseamnă că există o intenție actuală de a le folosi.
Rusia are cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, dar știe, de asemenea, că NATO are suficiente resurse pentru a distruge Rusia dacă acestea ar fi folosite.
Dar scopul lui Vladimir Putin este probabil să încerce să descurajeze sprijinul NATO pentru Ucraina, creând temeri cu privire la cât de departe este dispus să meargă – și creând ambiguitate cu privire la tipul de sprijin pentru Ucraina pe care l-ar considera a fi prea mult.
„Președintele Putin va ști că orice lucru care implică o armă nucleară are un răspuns egal sau mai mare din partea Occidentului”, a spus Wallace.
El a spus că dl Putin desfășoară în prezent o „bătălie a retoricii”, iar Marea Britanie trebuie să se asigure că aceasta este gestionată corespunzător.
Asaltul militar al Rusiei a intrat în cea de-a cincea zi, cu orașe din Ucraina în alertă maximă, după ce capitala Kiev și principalele centre din Harkov și Cernikov au fost vizate de forțele ruse peste noapte.
Toate cele trei orașe rămân sub control ucrainean, dar Rusia a făcut unele progrese în sud, luând orașul-port Berdiansk.
Ministerul Apărării al Marii Britanii a declarat că ultimele sale informații sugerează că „cea mai mare parte” a forțelor ruse a rămas la mai mult de 30 km (19 mile) nord de Kiev, „fiind încetinite de forțele ucrainene”.
„Eșecurile logistice și rezistența fermă a Ucrainei continuă să frustreze avansul rusesc”, se arată în comunicat.