Marea Neagră nu va mai fi la fel. Scufundarea navei Moskva va duce la schimbarea completă a tacticilor marinei ruse

17 Apr. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Posibila capacitate demonstrată a Ucrainei de a ţinti navele de război din Marea Neagră ar putea schimba tiparele de operare ale Rusiei, forţând-o să desfăşoare în Marea Neagră mijloace suplimentare de apărare aeriană şi/ sau să retragă navele din apropierea coastei, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în cel mai recent raport al său.

Pierderea navei Moskva – indiferent dacă a fost cauzată de o lovitură ucraineană sau de un accident – este o „victorie majoră de imagine şi moral pentru Ucraina”, susţine institutul.

Ambele explicaţii pentru scufundarea navei Moskva indică posibile deficienţe ruseşti – fie o apărare aeriană slabă, fie proceduri de siguranţă şi control al avariilor la un nivel extrem de slab pentru nava amiral a Flotei Mării Negre.

Institutul a adăugat că pierderea navei de război va reduce capacitatea Rusiei de a efectua lovituri cu rachete de croazieră, dar este „puţin probabil să dea o lovitură decisivă operaţiunilor ruseşti în ansamblu”.

Rolul principal al navei Moskva a fost probabil efectuarea de lovituri de precizie cu rachete de croazieră Kalibr asupra unor centre logistice sau aerodromuri, a adăugat raportul. Aceste lovituri ruseşti au fost eficiente, dar limitate ca număr în comparaţie cu loviturile aeriene şi rachetele de croazieră lansate de la sol pe tot parcursul invaziei, iar pierderea navei Moskva este puţin probabil să fie o lovitură decisivă pentru campania rusescă.

Cu toate acestea, capacitatea posibil demonstrată a Ucrainei de a ţinti navele de război ruseşti în Marea Neagră ar putea schimba tiparele de operare ruseşti, forţându-le fie să desfăşoare mijloace aeriene şi de apărare suplimentare în grupul de luptă din Marea Neagră, fie să retragă navele din poziţiile din apropierea coastei ucrainene.”

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 13:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 13:57 // Actual //  Lupu Eduard

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce la Chișinău obiceiuri din toate regiunile țării și reunește artiști de pe ambele maluri ale Prutului. Publicul va avea acces gratuit la expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, spectacole cu dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate.

Îndrăgostiții de cultură și obiceiuri sunt invitați la Festivalul Tradițiilor Românești, la Grădina Botanică din Chișinău, în perioada 17 – 19 mai 2024. Evenimentul este organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Werner Iohannis.

„Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie.

În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5. Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova”, transmite DRRM.


Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, dar și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare.

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău