Mark Zuckerberg al Rusiei, fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa

25 Aug. 2024, 10:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Aug. 2024, 10:03 // Actual //  bani.md

Rusul este acuzat de complicitate la o multitudine de infracţiuni, printre care terorism, trafic de droguri, înşelăciune, spălare de bani, primire de bunuri furate şi conţinut infracţional pentru minori.

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa

Pavel Durov (39 de ani), fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, a fost oprit de autortiăţile franceze vineri seară, imediat după ce a aterizat pe aeroportul Le Bourget din Paris.

Pe omul de afaceri rus, sosit din Azerbaidjan cu avionul său privat în compania unei femei şi a unui bodyguard, îl aşteptatu agenţi ai Jandarmeriei de Transport Aerian (GTA), care au efectuat arestarea în baza unui mandat emis de sistemul de justiţie francez, în urma unei anchete preliminare, a dezvăluit postul de televiziune TF1, amintind că Telegram este considerată de Franţa complice la o serie de infracţiuni, precum traficul de droguri şi pornografia infantilă.

Creatorul aplicaţiei deţine, conform Forbes, o avere estimată la 15,5 miliarde de dolari. Telegram a fost lansată în 2013 de Durov, care, printre diferitele sale naţionalităţi, o are şi pe cea franceză.

Cunoscut sub numele de „Mark Zuckerberg al Rusiei”, bărbatul născut la Sankt Petersburg şi-a petrecut o mare parte din tinereţe la Torino, unde şi-a urmat tatăl, profesor de filologie clasică.

În 2014 a fost nevoit să părăsească Rusia, după ce a fost înlăturat din VKontakte, o reţea de socializare creată de el înainte de Telegram foarte asemănătoare cu Facebook, care a ajuns în mâna unor persoane apropiate preşedintelui Vladimir Putin.

Cu toate acestea, îndoielile planează asupra arestării făcute ieri. Potrivit mandatului, miliardarul a putut fi oprit doar pe teritoriul francez.

„A făcut o greşeală în această seară. Nu ştim de ce”, a spus o sursă apropiată anchetei. Conştient de riscuri, creatorul uneia dintre cele mai răspândite aplicaţii din lume a evitat Europa în ultimii ani, preferând să călătorească în America Latină, ţările fostului bloc sovietic şi în Emiratele Arabe Unite (unde are şi cetăţenie).

După ce a fost plasat în arest de către bărbaţii ONAF (Oficiul Naţional Antifraudă) care l-au înştiinţat despre arestare, Durov a fost prezentat unui judecător. „Cu siguranţă va fi plasat în detenţie provizorie”, a spus o sursă. O modalitate de a-l împiedica pe omul de afaceri să părăsească ţara.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO