Meciuri trucate! FMF a sancționat șase jucători, care nu vor putea reveni pe teren în curând, și două cluburi

07 Iun. 2021, 05:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
07 Iun. 2021, 05:44 // Actual //  Otilia Cotruța

Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) a examinat mai multe meciuri de fotbal și peste 30 de jucători, ajungând la concluzia că unele din acestea au fost trucate. Astfel, la sfârșitul lunii trecute, prin decizia Comitetului de Etică a sancționat șase jucători. Este vorba de Artiom Zeleniuc, Andrei Calac, Mihail Bolun, Matvii Guiganov, Orest Budyuk și Oleksandr Nasonov. La fel, a sancționat și două cluburi de fotbal – FC Florești și CSF Speranța Nisporeni.

„Trucarea meciurilor este una dintre cele mai grave amenințări la adresa fotbalului profesionist. Prin urmare, protecția integrității competițiilor este absolut esențială pentru organismele de conducere sportive naționale și internaționale, întrucât trucarea meciurilor este considerată a fi cea mai mare amenințare pentru sport, deoarece afectează însăși esența principiilor loialității, integrității și sportivității. De aceea, FMF s-a aliniat politicii FIFA si UEFA de toleranță zero față de manipularea competițiilor sportive, iar ultimele decizii vin să confirme acest lucru”, scrie într-un comunicat de presă al FMF.

A fost examinată cauza privind manipularea meciurilor din cadrul Campionatului Republicii Moldova la fotbal, ediția 2020/21, de către FC Florești și jucătorii Artiom Zeleniuc și Andrei Calac,  referitor la următoarele meciuri:

 • FC Dinamo-Auto – FC  Florești 3:1, disputat la data de 03.07.2020,
 • FC Florești – FC Petrocub 0:4, disputat la data de 11.07.2020,
 • FC Florești – CSF Speranța 1:1, disputat la data de 22.07.2020,
 • FC Sfîntul Gheorghe –  FC Florești 2:0, disputat la data de 27.07.2020,
 • FC Florești – FC Sheriff 0:1, disputat la data de 01.08.2020,

După care Comitetul de Etică al FMF a hotărât că jucătorii Artiom Zeleniuc și Andrei Calac sunt vinovați de influențarea rezultatelor. Ambii au fost suspendați din activitatea fotbalistică pentru 1 an. Totodată, FC Florești a fost găsit vinovat de implicare în manipularea meciurilor, clubul fiind sancționat cu depunctarea a 6 puncte din Campionatului RM la fotbal ediția 2021/22.

Examinând cauza privind manipularea meciurilor din cadrul Campionatului Moldovei la fotbal, ediția 2020/21, de către: CSF Speranța Nisporeni și jucătorii Mihail Bolun, Matvii Guiganov, Orest Budyuk și Oleksandr Nasonov,  referitor la următoarele meciuri:

 • CSF Speranța Nisporeni – FC Sfintul Gheorghe 2:2, disputat la data de 25 iunie 2020,
 • FC Sheriff – CSF Speranța Nisporeni 2:0, disputat la data de 3 iulie 2020,
 • FC Milsami – CSF Speranța Nisporeni 3:0, disputat la data de 13 iulie 2020,
 • CSF Speranța Nisporeni – FC Dinamo Auto 1:2, disputat la data de 18 iulie 2020,
 • FC Floresti – CSF Speranța Nisporeni 1:1, disputat la data de 22 iulie 2020,

Comitetul de Etică al FMF a hotărât că jucătorii Mihail Bolun, Orest Budyuk și Oleksandr Nasonov să fie suspendați din activitatea fotbalistică 1 an, iar Matvii Guiganov – pentru 2 ani. Fiecare au fost recunoscut vinovat de influențarea rezultatelor meciurilor. CSF Speranța Nisporeni a primit o amendă de 200 de mii de lei.

Hotărârile Comitetului de Etică al FMF pot fi atacate la Comitetul de Apel al FMF, în conformitate cu prevederile art. 24 al Regulamentului FMF privind organizarea și funcționarea Comitetului de Etică.

Realitatea Live

26 Sept. 2021, 10:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Sept. 2021, 10:16 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Piața artei nu înseamnă doar a vizita câteva expoziții, de a vedea câteva tablouri sau sculpturi, ci este și un sector economic plin de oportunități de business.

WallStreet.ro a vorbit cu Ioana Ciocan, directoarea și inițiatoarea Art Safari, care organizează unele dintre cele mai importante expoziții și evenimente de artă de la noi. Astfel, s-a aflat că această industrie poate genera bani frumoși, dacă ești atent la unele aspecte, mai ales că în ultimii ani au apărut unele schimbări.

Potrivit directoarei Art Safari, în prezent, oamenii sunt mai conectați decât oricând la lumea artei, grație expansiunii social media și a mijloacelor de comunicare online.

Cumpărarea de artă online, din oricare colț al lumii, a devenit posibilă. Motivațiile cumpărării de artă pe timp de pandemie sunt de la pasiune până la investiții pe termen lung. Arta poate reprezenta o afacere de succes. O afacere foarte bine structurată, care depinde de experiența, preferințele, gusturile celor implicați. Piața de artă e la fel ca oricare alta, dar are o particularitate – mizează pe opere, pe lucrări de artă. Finalitatea este aceeași: profitul”, a explicat Ioana Ciocan pentru WallStreet.ro.

Directoarea Art Safari a mai spus că arta poate fi profitabilă chiar și într-o țară precum România, dar trebuie să fii atent.

Arta poate fi un business foarte bun, dacă îți alegi un consilier bun, spune Ioana Ciocan.

„Arta se cumpără în primul rând cu inima. Colecționarii creează legături imediate cu o operă. Investiția în artă poate fi extrem de profitabilă în România, mai ales dacă știi ce și cum să alegi de aceea este bine să fii informat, să apelezi la un consultat de artă. Să vizitezi cât mai multe expoziții, muzee.

Așadar, dacă ai bani să investești în artă trebuie să:

 • cunoști preferințele, gusturile celor implicați într-o tranzacție;
 • să fii informat în legătură cu operele de artă, cu numele artiștilor vandabili și populari;
 • să vizitezi cât mai multe expoziții și muzee;
 • nu în ultimul rând, să-ți găsești și un consultat de artă.

Orice este de vânzare, iar cumpărătorii se găsesc în toate categoriile

Ioana Ciocan spune că în artă orice este de vânzare, operele de artă putând lua multe forme, iar prețurile variază în funcție de renumele artistului.

E vandabil orice își dorește clientul. Poate fi grafică, sculptură, tablouri. Cel mai scump tablou vândut vreodată în România la o licitație este tabloul «Țărăncuță cu basma albă» al lui Nicolae Grigorescu. Suma? 340.000 de euro.

Opera a fost expusă și la Aeroportul Internațional Henri Coandă în cadrul Art Safari Aeroport Museum. O lucrare record ca aceasta reprezintă o investiție sigură, ea se vinde oricând la licitație în România sau în străinătate”, ne-a mai spus Ioana Ciocan.

Potrivit Ioanei Ciocan, clienții sunt din diferite domenii.

„Clienții de artă și investitorii provin din toate categoriile: de la studenți care sunt îndrăgostiți de artă până la bănci, iar sumele investite variază de la 100 euro până la 1 milion de euro sau recordul mondial Salvator Mundi DaVinci 450 milioane de euro”, a mai spus inițiatoarea Art Safari.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală