Meciuri trucate! FMF a sancționat șase jucători, care nu vor putea reveni pe teren în curând, și două cluburi

07 Iun. 2021, 05:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
07 Iun. 2021, 05:44 // Actual //  Otilia Cotruța

Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) a examinat mai multe meciuri de fotbal și peste 30 de jucători, ajungând la concluzia că unele din acestea au fost trucate. Astfel, la sfârșitul lunii trecute, prin decizia Comitetului de Etică a sancționat șase jucători. Este vorba de Artiom Zeleniuc, Andrei Calac, Mihail Bolun, Matvii Guiganov, Orest Budyuk și Oleksandr Nasonov. La fel, a sancționat și două cluburi de fotbal – FC Florești și CSF Speranța Nisporeni.

„Trucarea meciurilor este una dintre cele mai grave amenințări la adresa fotbalului profesionist. Prin urmare, protecția integrității competițiilor este absolut esențială pentru organismele de conducere sportive naționale și internaționale, întrucât trucarea meciurilor este considerată a fi cea mai mare amenințare pentru sport, deoarece afectează însăși esența principiilor loialității, integrității și sportivității. De aceea, FMF s-a aliniat politicii FIFA si UEFA de toleranță zero față de manipularea competițiilor sportive, iar ultimele decizii vin să confirme acest lucru”, scrie într-un comunicat de presă al FMF.

A fost examinată cauza privind manipularea meciurilor din cadrul Campionatului Republicii Moldova la fotbal, ediția 2020/21, de către FC Florești și jucătorii Artiom Zeleniuc și Andrei Calac,  referitor la următoarele meciuri:

  • FC Dinamo-Auto – FC  Florești 3:1, disputat la data de 03.07.2020,
  • FC Florești – FC Petrocub 0:4, disputat la data de 11.07.2020,
  • FC Florești – CSF Speranța 1:1, disputat la data de 22.07.2020,
  • FC Sfîntul Gheorghe –  FC Florești 2:0, disputat la data de 27.07.2020,
  • FC Florești – FC Sheriff 0:1, disputat la data de 01.08.2020,

După care Comitetul de Etică al FMF a hotărât că jucătorii Artiom Zeleniuc și Andrei Calac sunt vinovați de influențarea rezultatelor. Ambii au fost suspendați din activitatea fotbalistică pentru 1 an. Totodată, FC Florești a fost găsit vinovat de implicare în manipularea meciurilor, clubul fiind sancționat cu depunctarea a 6 puncte din Campionatului RM la fotbal ediția 2021/22.

Examinând cauza privind manipularea meciurilor din cadrul Campionatului Moldovei la fotbal, ediția 2020/21, de către: CSF Speranța Nisporeni și jucătorii Mihail Bolun, Matvii Guiganov, Orest Budyuk și Oleksandr Nasonov,  referitor la următoarele meciuri:

  • CSF Speranța Nisporeni – FC Sfintul Gheorghe 2:2, disputat la data de 25 iunie 2020,
  • FC Sheriff – CSF Speranța Nisporeni 2:0, disputat la data de 3 iulie 2020,
  • FC Milsami – CSF Speranța Nisporeni 3:0, disputat la data de 13 iulie 2020,
  • CSF Speranța Nisporeni – FC Dinamo Auto 1:2, disputat la data de 18 iulie 2020,
  • FC Floresti – CSF Speranța Nisporeni 1:1, disputat la data de 22 iulie 2020,

Comitetul de Etică al FMF a hotărât că jucătorii Mihail Bolun, Orest Budyuk și Oleksandr Nasonov să fie suspendați din activitatea fotbalistică 1 an, iar Matvii Guiganov – pentru 2 ani. Fiecare au fost recunoscut vinovat de influențarea rezultatelor meciurilor. CSF Speranța Nisporeni a primit o amendă de 200 de mii de lei.

Hotărârile Comitetului de Etică al FMF pot fi atacate la Comitetul de Apel al FMF, în conformitate cu prevederile art. 24 al Regulamentului FMF privind organizarea și funcționarea Comitetului de Etică.

Realitatea Live18 Iun. 2021, 18:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Iun. 2021, 18:35 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Organismele de reglementare a concurenţei din Uniunea Europeană urmează să ia în vizor, din nou, motorul de căutare online Google prin lansarea unei investigaţii asupra practicilor sale de publicitate digitală. Potrivit surselor ancheta va fi lansată până la finele anului.

Ancheta lansată de Comisia Europene ar putea reprezenta o ameninţare pentru Google, care anul trecut a realizat venituri de 137 miliarde de dolari de pe urma publicităţii digitale, mai mult decât orice altă companie din lume, scrie Agerpres.

YouTube şi Gmail, au fost responsabile pentru cea mai mare parte din vânzările şi profiturile realizate de Google. Aproximativ 16% din veniturile companiei au venit de pe urma Google network business, în cadrul căreia alte companii media utilizează tehnologia Google pentru a vinde publicitate pe site-urile lor web şi aplicaţiile lor.

Conform unui chestionat trimis rivalilor Google şi terţelor părţi la începutul acestui an, chestionar consultat de Reuters, executivul comunitar i-a întrebat dacă advertiserii au primit reduceri atunci când utilizează intermediarii Google, care permit agenţiilor de publicitate sau agenţiilor media să cumpere publicitate de la mai multe surse.

În ultimul deceniu, Comisia Europeană a acordat amenzi în valoare totală de 8,25 miliarde de euro celui mai popular motor de căutare online din lume pentru că acesta şi-a blocat rivalii în ceea ce priveşte cumpărăturile online, smartphone-urile Android şi publicitatea online.