Scandal de proporții cu donatori de organe originari din Moldova: Persoane vii, transplanturi ilegale

06 Iun. 2021, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
06 Iun. 2021, 15:30 // Actual //  Otilia Cotruța

Într-un spital din Bulgaria, timp de aproape 2 ani, s-au desfășurat mai multe operații ilegale de transplant de organe, donatorii fiind vii și cetățeni ai Republicii Moldova și ai Ucrainei. Despre asta a anunțat la mijlocul acestei săptămâni, 3 iunie curent, Ministerul Sănătății din Bulgaria.

În fapt, s-a stabilit că, în perioada anului 2019 – 27 aprilie 2021, au avut loc 14 operații de transplant de rinichi de la donatori în viață. Intervențiile chirurgicale erau efectuate în Spitalul de stat „Lozenețk”, transmite Radio Europa Liberă din Bulgaria, scrie Realitatea.md.

Toți donatorii de organe aveau cetățenia Republicii Moldova și cea a Ucrainei.

Despre beneficiarii transplanturilor ilegale

Pacienții cărora le-au fost transplantați rinichi sunt din Oman, Israel, dar și alte state.

În conformitate cu legislația în vigoare din Bulgaria, transplantul de organe de la un donator viu poate avea loc doar dacă exită o relație de rudenie cu pacientul beneficiar. În context, a fost deschisă o anchetă de către Ministerul de Interne al acestei țări, în cadrul căreia se verifică legăturile de familie, însă preliminar, s-a anunțat că totuși 14 operații ar fi fost efectuate ilegal.

Ministrul Sănătății bulgar, Stoicio Kațarov, a declarat, în cadrul conferinței de presă organizate joia trecută, că în documentele ridicate de la spital donatorii au fost indicați ca fiind nepoți ai cetățenilor, în primul rând, din Oman, Israel, dar și din Japonia și Germania. În opinia sa, există bănuieli rezonabile că, de fapt, oamenii nu sunt legați între ei.

Kațarov a adăugată că, în unele cazuri, autoritățile bulgare au primit informații din alte state vizate, precum că pacienții beneficiari nu ar fi cetățenii lor.

Ancheta

În același timp, chiar de la începutul anchetei, s-au mai stabilit o serie de încălcări, printre care fraude financiare.

Deocamdată, ministrul bulgar a anunțat că a fost demis Consiliul de directori ai instituției medicale.

 

Realitatea Live22 Iun. 2021, 10:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
22 Iun. 2021, 10:43 // Actual //  Otilia Cotruța

După o pledoarie despre acțiunile și inacțiunile lui Victor Chironda, primarul general al Capitalei anunță că va semna astăzi dispoziția de redistribuire a sarcinilor aflate în gestiunea viceprimarului. Totodată, acesta nu l-a demis din funcție, dar l-a invitat pe Chironda să își depunăp mandatul.

Acesta a recunoscut, de asemenea, că îi pare rău că l-a invitat în echipă.

 

Primarul Capitalei a declarat în cadrul conferinței de presă că nu poate el să „răspundă pentru inacțiunile” lui Victor Chironda. Mai mult, acesta a precizat și alte situații în care funcționarii Primăriei au fost demiși.

„Administrarea Primăriei nu se face doar pe Facebook”, a adăugat acesta.

„Fiecare a venit cu persoanele cu care a vrut să muncească în funcția în care a fost investit.

„Primăria nu este despre boceală, este despre răsuflecatul mâinicilor și munca de dimineață până seara târziu, inclusiv în weekend.”

„Constat că în această perioadă am urmărit o isterie a unui viceprimar care s evrea rămas în funcție. A venit cu acuzații nefondate în adresa mai multor angajași ai primăriei. S-a creat impresia că doar el lucrează în primărie, iar restul sunt niște funcționărași care nu fac decât să îl supere.”

În aceste condiții este cel care persecutează colegii săi, dar nu se preocupă de responsabilitățile sale, a mai zis Ceban.

De asemenea, acesta enumeră o listă a restanțelor lui Victor Chironda.

(LIVE) Ion Ceban îl demite pe Victor Chironda?! „Eu nu pot să răspund tuturor inacțiunilor sale”

Victor Chironda a fost numit viceprimar al capitalei de către Primarul General, Ion Ceban. Despre aceasta Chironda a anunțat de pe acest fapt pe pagina de Facebook, după ce a acceptat oferta, pe data de 15 noiembrie 2021.

Chironda a mai precizat în postarea sa, că a stabilit cu Primarul General, Ion Ceban, că va avea un mandat cu atribuții depline, pentru un domeniu clar delimitat de activitate.

Obiectivul meu este să planific și să livrez municipiului Chișinău o mobilitate mai bună în 4 ani de mandat: un transport public mai eficient și mai confortabil, trotuare comode și accesibile, o infrastructură pentru bicilete decentă, spații publice amenajate corect, o documentație de urbanism modernă și realistă.

Îmi propun o activitate bazată pe deschidere și dialog constructiv cu toți consilierii municipali, funcționarii publici, mediul de experți, reprezentanții societății civile, primarii de suburbii și toți locuitorii municipiului Chișinău”, a mai scris atunci Victor Chironda.