Megaplanul atomic al lui Trump! Washingtonul vrea să gestioneze centralele nucleare ale Ucrainei și să încheie războiul

20 Mart. 2025, 13:07
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
20 Mart. 2025, 13:07 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Subiectul activelor energetice, abordat recent în contextul opririi bombardamentelor asupra infrastructurii energetice din Ucraina și Rusia ca prim pas spre un armistițiu, a luat o nouă turnură. Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, i-a propus președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, transferul în proprietatea și administrarea SUA a centralelor electrice ucrainene, inclusiv a celor nucleare.

Într-un comunicat al administrației americane, emis după discuția telefonică din această săptămână, se menționează că cei doi lideri au vorbit despre „alimentarea cu energie electrică a Ucrainei și despre centralele nucleare”. Casa Albă sugerează că „Statele Unite ar putea oferi un sprijin semnificativ în exploatarea acestor centrale, având o vastă experiență în domeniul energetic și al utilităților publice. Faptul că aceste stații s-ar afla în proprietatea americană ar reprezenta cea mai bună formă de protecție a infrastructurii și un sprijin real pentru sectorul energetic ucrainean”.

Întrebat de Financial Times despre activele energetice vizate în timpul discuției, Volodimir Zelenski a precizat că subiectul a fost doar Centrala Nucleară de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse din primele etape ale războiului. Zelenski a adăugat că includerea acestei centrale într-un potențial plan de pace „depinde de capacitatea noastră de a o recupera și de a relua operațiunile”. Totodată, președintele ucrainean a declarat că analizează împreună cu Washingtonul dacă pot conta pe ajutorul SUA pentru recâștigarea controlului asupra centralei.

Pe teritoriul Ucrainei se află patru centrale nucleare cu un total de 15 reactoare. Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, asigura înainte de război aproximativ 20% din producția de electricitate a țării, însă în prezent nu este operațională și se află sub controlul unor specialiști ai „Rosatom”. Partea rusă le-a comunicat anterior reprezentanților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) că își propune să repornească centrala pentru a furniza energie teritoriilor ocupate din Ucraina.

La Centrala Nucleară de la Zaporojie se află observatori ai AIEA, însă instalația este frecvent supusă bombardamentelor. Celelalte centrale au generat circa două treimi din producția de electricitate a Ucrainei anul trecut, în condițiile în care aproape toate termocentralele au fost avariate sau distruse de atacurile rusești.

Potrivit unui raport publicat la începutul acestui an de Agenția pentru Energie Nucleară (un organism interguvernamental din cadrul OCDE), operatorii centralelor nucleare ucrainene se confruntă cu o situație „extrem de incertă, în permanentă schimbare și foarte complicată”. În 2022, AIEA avertiza în legătură cu „riscul imens” la care sunt supuse centralele nucleare din Ucraina, în contextul în care Rusia încerca să distrugă prin bombardamente posturile de transformare care alimentează aceste obiective și transmit energia electrică în rețea.

Chris Wright, ministrul american al Energiei, a declarat pentru Fox News că SUA sunt dispuse să administreze centralele nucleare ucrainene pentru a contribui la obținerea păcii și la oprirea ostilităților. El a precizat că, deși este sigur de experiența tehnică a Statelor Unite, nu ar fi necesară implicarea militară directă. Cu toate acestea, Wright a menționat că, deocamdată, administrația Trump nu poartă discuții oficiale pe marginea acestui subiect.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mai 2025, 09:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Mai 2025, 09:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană urmează să confiște aproximativ 3 miliarde de euro din fondurile înghețate ale companiilor și persoanelor fizice ruse sancționate, pentru a compensa pierderile înregistrate de investitorii occidentali în Rusia, relatează Reuters, citând surse familiare cu decizia.

Potrivit acestora, banii confiscați vor fi redistribuiți către companii și cetățeni din statele membre ale UE care, anul trecut, au suferit pierderi uriașe după ce miliarde de euro au fost blocate de autoritățile ruse.

Activele Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de circa 200 de miliarde de euro și înghețate în Europa, nu vor fi atinse. În schimb, Bruxelles-ul se va concentra pe aproximativ 10 miliarde de euro reprezentând numerar și titluri de valoare aparținând entităților ruse sancționate după 2022.

Banii provin în principal din activele blocate în sistemul de depozitare Euroclear, aflat sub jurisdicția Belgiei. În luna martie, autoritățile belgiene au aprobat utilizarea acestor fonduri, iar în aprilie, Euroclear a confirmat începerea plăților, potrivit surselor citate. Deocamdată, nu este clar care sunt exact entitățile ruse vizate și cine va primi compensațiile.

Kremlinul a cerut în mod repetat restituirea fondurilor rusești înghețate în UE, iar instanțele din Rusia au emis deja peste 100 de hotărâri favorabile împotriva Euroclear, afirmă Reuters. În februarie, guvernul rus a creat un mecanism oficial pentru confiscarea activelor străine ca represalii față de „acțiunile neprietenoase” ale SUA și altor state occidentale.

În ultimele luni, Moscova a confiscat, în oglindă, 3 miliarde de euro din fondurile deținute de Euroclear în depozite din Rusia, bani care au fost folosiți pentru a compensa investitorii ruși afectați de sancțiunile occidentale.

În opinia unor oficiali europeni, aceste măsuri reciproce reprezintă un „schimb de active” tacit, iar alte sute de milioane de euro ar putea fi preluate din active rusești aflate în sistemul Clearstream, o altă platformă internațională de decontare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE