Mercenarii lui Putin au pătruns în Ucraina: ”Scopul este de a organiza sabotaje”

20 Feb. 2022, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Feb. 2022, 09:30 // Actual //  bani.md

Ministrul de Interne din Ucraina, Denys Monastyrskiy, a transmis că a fost prima dată când s-a aflat sub amenințarea focului, sâmbătă, 19 februarie, când, după un interviu oferit presei internaționale pe linia frontului cu separatiștii pro-ruși au explodat mai multe obuze de mortier. Oficialul le-a povestit reporterilor că se afla în mașină și că a fost nevoit să se oprească de fiecare dată și să se întindă pe jos când el și oamenii care îl însoțeau auzeau bombardamente.

Înainte să părăsească zona în care a oferit un interviu presei internaționale, pe fondul tensiunilor care escaladează la granița Ucrainei, Monastyrskiy a declarat: „Am vorbit cu soldații de la fața locului. Spiritul este incredibil de curajos și toți băieții sunt pregătiți pentru orice scenariu”.

O duzină de obuze de mortier au căzut la câteva sute de metri de ministrul ucrainean de Interne, după ce oficialul a oferit un interviu presei internaționale. Denys Monastyrskiy a fost nevoit să se pună la adăpost în momentul în care obuzele au explodat, la scurt timp după ce a discutat, în fața camerelor de filmat, cu câțiva jurnaliști. Reporterii și oficialul ucrainean au părăsit zona la scurt timp după incident.

Șeful Ministerului de Interne a precizat că a fost pentru prima dată când s-a aflat sub foc. El le-a povestit reporterilor că se afla pe drum, în mașină, și că împreună cu oamenii care îl însoțeau a fost nevoit să se oprească de fiecare dată când se auzeau bombardamente și să se întindă pe jos.

Forța paramilitară Wagner plănuiește sabotaje împotriva Ucrainei

La o conferință de presă care a avut loc mai târziu la Kramatorsk, Monastyrskiy a fost întrebat ce rol crede Ucraina că joacă consilierii militari ruși în luptele din estul țării.

„Avem informații despre înaintarea armatei ruse de-a lungul teritoriului nostru. Există, de asemenea, informații potrivit cărora anumite unități ale PMC Wagner au intrat deja pe teritoriul nostru. Scopul șederii este de a organiza sabotaje în Ucraina”, a răspuns ministrul de Interne ucrainean, Denys Monastyrskiy, potrivit CNN.

Wagner

este o forță paramilitară privată rusă care a fost asociată de mult timp cu separatiștii din estul Ucrainei și care a fost desfășurată, de asemenea, în Libia, Siria și Republica Centrafricană, printre alte țări.

Guvernul rus neagă orice legătură cu Wagner sau cu alți contractori militari privați.

În ultimele zile, forțele armate ucrainene au raportat o intensificare a tirurilor cu armament greu împotriva pozițiilor ucrainene de-a lungul a ceea ce se numește linia de contact.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău