Merele din Moldova și Ucraina, pe placul Tadjikistanului, chiar dacă sunt mai scumpe! De ce nu se vând produsele locale

20 Ian. 2022, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Ian. 2022, 17:01 // Actual //  MD Bani

Potrivit EastFruit, pe piața tadjică au apărut loturi en-gros de mere din Ucraina și Moldova, care sunt vândute cu mare succes, în ciuda prețului relativ ridicat și a ofertei excesive de produse locale. De ce este solicitat un măr scump de import, în timp ce produsele locale sunt vândute cu mare dificultate?

Potrivit lui Bakhtiyor Abduvokhidov, consultant al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), merele locale și cele importate sunt vândute în segmente complet diferite.

„Cumpărătorii de supermarketuri preferă mărul de import pentru că are parametri de calitate superioare: calibru mare, mărul este calibrat ca mărime și culoare, arată frumos și este bine depozitat, ceea ce reduce riscurile supermarketului”, explică expertul.

Potrivit acestuia, merele din Moldova se vând în vrac cu 22 de somoni pentru un kg (aproximativ 1,95 dolari/kg), în timp ce merele din Ucraina costă 19 somoni/kg (1,69 dolari/kg). Există pe piață un măr Golden Delicious din Moldova și un măr roșu din Ucraina. În același timp, un măr local din Tadjik de calitate mai mult sau mai puțin bună poate fi cumpărat de 2,5 ori mai ieftin – la 8 somoni (0,71 USD), iar un măr de calitate scăzută – la 3-4 somoni pe kg în vrac (0,26 USD-0,36 USD), scrie EastFruit.

Monitorizarea prețurilor cu ridicata la mere, realizată de EastFruit, arată că prețurile cu ridicata la mere în Tadjikistan sunt, în medie, de două ori mai mari decât în ​​Moldova și de trei sau mai multe ori mai mari decât în ​​Ucraina. Totodată, din punct de vedere calitativ, un măr din Moldova și Ucraina depășește un măr din Tadjikistan!

„Pe fondul prețurilor mari la mere, auzim constant că producătorii din Tadjikistan sunt dezamăgiți de afacerea cu mere, considerând-o neprofitabilă! În opinia mea, principalul motiv este că există o imensă lipsă de cunoștințe și experiență în pomicultură intensiv în țară, ceea ce duce la multe greșeli și la randamente extrem de scăzute, și la produse de calitate scăzută în comparație cu aceeași Moldova și Ucraina. Dar în horticultura modernă, succesul unei afaceri este determinat de calitatea produselor și de eficiența cultivării acesteia ”, explică Andriy Yarmak, economist la Departamentul de Investiții FAO.

După cum se poate observa din grafic, prețurile pentru un măr tadjic în sezonul 2021/22 au fost în medie cu mai mult de o treime mai mici decât cu un an mai devreme. Și chiar și așa, există deja pe piață un măr de import, care este destul de solicitat.

Realitatea Live

21 Mai 2025, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 17:25 // Actual //  Ursu Victor

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a reacționat oficial la reținerea șefului Biroului Vamal Centru, Iurie Gore, implicat într-un dosar de corupere pasivă investigat de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii municipiului Bălți. Într-un comunicat emis astăzi, instituția a anunțat că acordă tot suportul necesar anchetei, în limitele competențelor legale.

„Combaterea corupției și promovarea unei culturi instituționale bazate pe integritate, legalitate și responsabilitate sunt obiective esențiale pentru Serviciul Vamal”, se arată în declarația instituției. Aceasta reiterează angajamentul față de principiul toleranței zero față de orice formă de corupție și subliniază că faptele imputate angajatului nu reflectă valorile și standardele instituției.

Serviciul Vamal a mai informat că a demarat măsurile administrative necesare și că va continua să coopereze deschis cu organele de anchetă pentru clarificarea completă a circumstanțelor.

În același timp, autoritatea reamintește că „orice persoană vizată beneficiază de prezumția de nevinovăție, conform legislației în vigoare, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive”.

Amintim că, potrivit anchetei CNA, șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal ar fi primit în mai multe tranșe suma de peste 40.000 de dolari pentru a favoriza trecerea mărfurilor peste frontieră, inclusiv pentru segmentul transnistrean, și pentru a omite sancționarea unor nereguli repetate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO