Mesajul otrăvit al Gazpromului pentru Chișinău! ANRE dă cărțile pe față cu privire refuzul separării companiei fiică

13 Iun. 2023, 16:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iun. 2023, 16:57 // Actual //  bani.md

Asigurarea separării și independenței operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfășoară activitatea de producere, de distribuție, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale, reprezintă unul din obiectivele de bază în calea creării în Republica Moldova a unei piețe liberalizate a gazelor naturale, se arată în mesajul ANRE.

La nivel comunitar acest proces de separare obligatorie a activităților este cunoscut ca și „unbundling”.

Astfel, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale „Moldovatransgaz” SRL, fiind parte a unei structuri integrate și controlate pe verticală de către furnizorul S.A. „Moldovagaz”, urma să întreprindă toate măsurile necesare în vederea conformării cerințelor de asigurare a independenței sale. Acest lucru poate fi realizat fie prin înstrăinarea rețelelor de transport, fie prin  transmiterea acestora în gestiunea unei companii terțe care nu are nicio tangență cu structurile S.A. „Moldovagaz”, sau fie prin asigurarea unei independențe reale „Moldovatransgaz” SRL de către compania mamă, inclusiv prin transmiterea în proprietate a rețelelor și asigurarea unui management de sine stătător.

Autoritățile naționale, în strânsă colaborare cu Secretariatul Comunității Energetice au depus eforturi considerabile pentru a impulsiona îndeplinirea acestei obligații atât de către „Moldovatransgaz” SRL, cât și de către fondatorul acesteia S.A. „Moldovagaz”, însă toate încercările de fiecare dată au fost blocate de către deciziile  acționarului majoritar SAP „Gazprom”.

Din aceste considerente, în anul 2022, Parlamentul Republicii Moldova a stabilit prin Legea 249/2022, o dată limită până la care operatorul sistemului de transport al gazelor naturale urmează să îndeplinească toate cerințele de separare și independență, și să solicite certificarea de către ANRE, în caz contrar, procedura de certificare va putea fi declanșată din oficiu sau la solicitarea Secretariatului Comunității Energetice.

Prin urmare, după anunțul de ieri a conducerii S.A. „Moldovagaz”, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să declanșeze procedura de certificare, iar la finalul acestui proces să decidă asupra modalității în care va fi operat în continuare sistemul de transport al gazelor naturale în Republica Moldova, reieșind din prevederile cadrului legal aplicabil.

În acest context, Agenția asigură toți utilizatorii serviciilor de sistem prestate de către „Moldovatransgaz” SRL, că funcționalitatea tehnică a  întregului sistem de gaze nu este afectată de procesele de asigurare a separării și independenței operatorilor, iar toate părțile implicate acționează cu maximă deschidere și responsabilitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ