Unde va ajunge profitul Tutun-CTC

04 Aug. 2022, 10:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Aug. 2022, 10:18 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Tutun-CTC își direcționează profitul din anul 2021 pentru dezvoltarea companiei. La fel se va proceda și cu profitul din anul 2022, potrivit deciziei Adunării Generale a Acționarilor.

În cadrul adunării a fost ales și Consiliul de Administrație. Este vorba de Arif Franck Charles, Al-Bayati May Ibrahim Arif, Angela Lupu, Artur Pui și Valentin Cenușă. Toți membrii au fost desemnați pentru o perioadă de trei ani.

Potrivit raportului financiar al companiei, în anul 2021 a fost înregistrat un profit de 44,6 mil. de lei față de încasările modeste de 234.8 mii de lei în anul 2020.

Tutun-CTC, este una dintre cele mai mari întreprinderi de țigări din Republica Moldova. Aceasta a fost vândută la 1 martie 2019 companiei Le Bridge Corporation Limited, care a achiziționat participația statului de 90,81% în cadrul unei licitații. Prețul plătit a fost de 167,7 mil. de lei. Conform contractului, cumpărătorul s-a angajat să dezvolte și să crească eficiența companiei prin implementarea de tehnologii și echipamente moderne, să mențină profilul de activitate și mărcile companiei, să mențină numărul de locuri de muncă și să asigure siguranța muncii, să aplice legislația privind protecția mediului și restricțiile stipulate de stat.

Tutun-CTC, cu un capital autorizat de 111,8 mil. de lei, este una dintre cele mai mari companii din Moldova. Societatea pe acțiuni a fost înființată în 1998 pe baza fabricii de tutun din Chișinău. Tutun-CTC este implicată în importul, producția (peste 20 de mărci) și vânzarea de tutun.

Le Bridge Corporation Limited este deținută de cetățeanul francez Franc Charles Ariif și este specializată în distribuirea diverselor mărfuri în Republica Moldova și deține un lanț de magazine duty-free.

Franc Charles Ariif deține și fabrica de înghețată Sandriliona de la Ialoveni, care a contabilizat un profit de 5,3 mil. de lei în anul 2021.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2022, 04:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2022, 04:46 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), parte a Grupului Băncii Mondiale, au anunţat luni că vor investi 70 de milioane de dolari în firmele din sectorul tehnoloc şi cele orientate spre export din Ucraina şi Republica Moldova.

Într-un comunicat de presă, Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) a informat că va investi 30 de milioane de dolari într-un fond gestionat de firma de private equity Horizon Capital. Separat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a informat că va investi acum 40 de milioane de dolari în acelaşi fond gestionat de Horizon Capital, adăugând că ar putea să adauge alte 10 milioane de dolari la o dată ulterioară.

„Industria de IT din Ucraina rămâne un punct luminos într-o economie care a pierdut aproape cinci milioane de locuri de muncă începând din luna februarie 2022, din cauza războiului”, a informat Corporaţia Financiară Internaţională (IFC).

La rândul său, BERD a precizat că fondul Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV), gestionat de Horizon Capital, intenţionează să strângă un total de 250 de milioane de dolari în următoarele 12 luni pentru a face investiţii de capital, variind între 10 şi 30 de milioane de dolari, concentrându-se pe IMM-urile din tehnologie şi cele orientate spre export din Ucraina şi Republica Moldova.

Analiştii se aşteaptă ca economia Ucrainei să se contracteze cu 30-35% în acest an, în timp ce Banca Mondială a estimat la aproape 350 de miliarde de dolari costurile reconstruirii Ucrainei după invazia rusească.

„Unele firme au încetat operaţiunile, iar altele au fost forţate să se adapteze la noua realitate a perturbărilor logistice, lipsă de carburant, mutarea facilităţilor de producţie şi a personalului, controale valutare mai stricte şi lipsă de finanţare”, a subliniat BERD.

IFC, parte din Grupul Băncii Mondiale, este cea mai mare instituţie de dezvoltare globală axată pe sectorul privat din pieţele emergente. Instituţia activează în peste 100 de ţări. În anul fiscal 2022, IFC a angajat o sumă-record de 32,8 miliarde dolari americani companiilor private şi instituţiilor financiare din ţări în curs de dezvoltare, valorificând puterea sectorului privat de a pune capăt sărăciei extreme şi de a stimula prosperitatea comună în timp ce economiile se confrunta cu impactul crizelor globale.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău