10 LEI// Radu Cheltuială, fondator iTicket, iFood: Nu sunt omul regretelor. Afacere nu înseamnă job de la 9:00 la 18:00

04 Aug. 2022, 10:00
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
04 Aug. 2022, 10:00 // Interviu //  MD Bani

Radu Cheltuială, fondatorul iTicket și iFood, este omul modest, căruia îi place să rămână departe de spațiul public. El este cel care se implică zilnic în dezvoltarea afacerilor pe care le-a lansat. În cadrul emisiunii 10 LEI am încercat să-l descoperim pe omul și antreprenorul Radu Cheltuială.

„Libertatea financiară merge mână în mână cu libertatea de a activa și de a face ceea ce îmi place. Libertatea financiară pentru mine înseamnă că nu aștept ziua de vineri și nu mă întristez când e luni. Din contra, eu mă întristez când vine weekendul și abia aștept ziua de luni, să revin la muncă, pentru că fac ceea ce îmi place. Nu vin la muncă pentru că trebuie. Tot aici se adaugă libertatea de a călători și de a-ți realiza visele pe care le ai. ”

Și-a început cariera la Ministerul Finanțelor, fiind absolvent al Academiei de Studii Economice din Moldova, apoi a continuat cu joburi în mediul privat. Totuși, dorința de obține independența financiară și de a se afirma în lumea antreprenoriatului l-au motivat să lanseze propria afacere.

Așa a apărut iTicket, companie care a devenit lider pe piața din Republica Moldova, fiind cel mai mare organizator de evenimente din țară. Cu ocazia împlinirii a 10 ani de la lansare, iTicket va veni cu produse noi și un concert aniversar despre care urmează să aflăm. De asemenea, în prezent ideea de afacere se testează și pe piața din România.

„Inițial, am vrut să ajut teatrele să aibă o prezență mai proeminentă în mediul online, să aducem teatrul și în rândul tinerilor.”

iFood a apărut în anul 2020, cu investiții mult mai mari decât iTicket. Pentru comparație iTicket a fost lansat cu puțin peste 1.000 de dolari. În ceea ce privește iFood, investițiile inițiale au fost de peste 100 de mii de euro.

În viziunea omului de afaceri, o sumă frumoasă în contul unei persoane este importantă, dar nu este ceea ce contează cel mai mult. Personal, Radu Cheltuială pune un accent mult mai mare pe lucrurile nemateriale.

Birocrația – cea mai mare provocare a antreprenorilor din Republica Moldova

„Cea mai mare provocare sunt birocrația și legile ineficiente. Noi încă avem foarte multe standarde și legi care au rămas din perioada sovietică. De asemenea, la noi încă există mentalitatea de crede că oamenii care fac bani neapărat au furat.”

Potrivit fondatorului iTicket, antreprenorii au nevoie de acces la capital ieftin pentru a lansa afaceri în Republica Moldova. De asemenea, subliniază faptul că dezvoltarea afacerilor tehnologice costă mai scump decât cele tradiționale.

O zi din viața fondatorului iTicket

Ți s-ar părea că viața unui antreprenor este ușoară, cu un program liber și fără prea multe sarcini. Dar nu este chiar atât de simplu.

De exemplu, Radu Cheltuială își începe ziua la ora 05:00 cu o cafea, după care urmează timp pentru lectură și meditații. Din programul lui nu lipsește nici sportul. După sport începe lucrul: ședințe, întâlniri și planuri de viitor. Seara o petrece împreună cu familia, întrucât îi place timpul de calitate petrecut alături de cei dragi.

„Nu sunt omul regretelor”

Chiar dacă, fiind în lumea afacerilor, s-a confruntat cu obstacole și provocări nu a renunțat să lucreze pentru a-și atinge scopurile. Îi place mult domeniul în care activează și nu regretă nimic din ceea ce a făcut sau chiar pierdut. În perioada pandemiei, din cauza lipsei de evenimente afacerile au suferit pierderi considerabile, iar pentru a rezista a fost nevoit să renunțe la lucruri personale printre care și casa,  automobilul.

„În pandemie noi am fost primii activitatea cărora a fost stopată. Nu am dat oamenii afară, am continuat să plătim salarii, am întors oamenilor banii pentru evenimentele anulate.”

Radu Cheltuială are și un mesaj pentru tinerii care vor să lanseze afaceri: „nu vă grăbiți să lansați afaceri, afacerea nu este pentru toți”. Și aici a oferit exemplu personal, menționând că a avut și alte încercări de a lansa afaceri, dar a eșuat.

„O afacere este o aventură pentru toată viața. Afacere nu înseamnă un job de la 09:00 la 18:00. Aici lucrezi 24/24, chiar și atunci când ești la odihnă sau petreci timpul cu familia. Un antreprenor lucrează mult mai mult decât un angajat.”

„Ambițios, determinat, curajos” – așa se descrie antreprenorul Radu Cheltuială. În ceea ce privește omul Radu Cheltuială, atunci, se descrie ca fiind: „privat, familist, puternic.

Pentru mai multe detalii intrigante urmăriți interviul integral.

Realitatea Live

07 Nov. 2024, 16:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Nov. 2024, 16:50 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul de Finanțe al Rusiei a anunțat o creștere semnificativă a cheltuielilor bugetare către sfârșitul anului, cu estimări de 3,8 trilioane de ruble în luna octombrie, iar în total, pentru primele 10 luni, cheltuielile au ajuns la 29,9 trilioane de ruble, aproximativ 3 trilioane de ruble pe lună. Pentru restul anului, se preconizează cheltuirea a mai mult de 9,5 trilioane de ruble echivalentul a 94,3 milioane de euro, dintr-un buget total de 39,4 trilioane de ruble.

Majoritatea acestor fonduri vor fi direcționate către finanțarea războiului. Ministrul Finanțelor, Anton Siluanov, a explicat că creșterea cheltuielilor în decembrie este legată de încheierea contractelor guvernamentale, în mare parte destinate războiului. „Oricare ar fi necesitățile Ministerului Apărării pentru a asigura succesul pe front, le finanțăm ca prioritate”, a declarat Siluanov, menționând necesitatea suplimentării cheltuielilor cu 1,5 trilioane de ruble din cauza războiului și subvenționării dobânzilor pentru creditele ipotecare preferențiale. În schimb, pe partea de plăți sociale (în special pensii), guvernul continuă să economisească, cu o dinamică nominală aproape de rata inflației, potrivit analistului de la Promsvyazbank, Denis Popov.

Raportul privind bugetul a fost mai slab decât se aștepta, cu o creștere agresivă a cheltuielilor în octombrie, subliniază economistul Egor Susin. Bugetul a revenit la un deficit – momentan mic (220 miliarde de ruble pentru primele 10 luni, sau 0,1% din PIB), dar Ministerul de Finanțe intenționează să îl crească la 3,3 trilioane de ruble, adică 1,7% din PIB. Comparativ cu anul trecut, veniturile bugetare cresc mai rapid decât cheltuielile – cu 28,4% față de 23,7% în perioada ianuarie-octombrie. Totuși, în octombrie, veniturile din sectorul petrolier și gazier (care cresc cel mai rapid) au fost pentru prima dată mai mici decât cele din anul precedent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău