(FOTO) TOP 5 Capitale pe care să le vizitezi! De ce sunt atât de renumite printre turiști

05 Aug. 2022, 17:26
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
05 Aug. 2022, 17:26 // Au Bani //  MD Bani

Călătoriile sunt o metodă ideală pentru a descoperi culturi și oameni noi. În mod normal, pentru a cunoaște o țară, turiștii aleg capitalele. În acest sens, am pregătit o listă cu 5 capitale care merită a fi vizitate neapărat. Cu siguranță, pentru a descoperi o țară și tradițiile ei, nu este suficient să-i vizitezi pur și simplu Capitala.

Paris

Da, Parisul este întotdeauna o idee bună! De neratat, capitala Franței îmbină minunat cultura și divertismentul. Pe lângă marile case de modă, Parisul găzduiește și nenumăratele sale muzee – de la vastul Luvru la somptuosul Musée d’Orsay și monumentele sale recunoscute internațional, cum ar fi celebra Doamnă de Fier. Un oraș simbolic pe care îl descoperim și îl redescoperim mereu cu pasiune.

Roma

Roma este de neratat! Oraș etern, leagăn al culturii occidentale, capitala Italiei este un muzeu în aer liber. De la Colosseum este în program o adevărată scufundare în Roma antică, înainte de a vă lua ochii plini de monumente mitice precum fântâna Trevi (și nu uitați să aruncați o monedă acolo pentru a fi sigur că veți reveni!). Ca bonus, plecăm cu câteva kilograme în plus, pentru că bucătăria este divină!

Tokyo

Dacă vă plac marile orașe pline de viață Tokyo este cu siguranță locul unde să mergeți! Dacă nu este cazul, fiți siguri: în capitala japoneză, modernismul și tradiția coexistă constant, iar zgârie-norii gigantici se întâlnesc cu case mici tipice și temple somptuoase.

La Paz

Cea mai înaltă capitală din lume, La Paz culminează la 3.600 m! Nu este singura capitală a Boliviei, ea  este cunoscută sub titlul de capitală constituțională. La Paz este o capitală în relief pe care o descoperim după perifericele sale care duc la cele mai înalte cartiere cocoțate. Pentru o vedere la 360° a orașului, va trebui să mergi pe de altă parte la turnul de veghe Killi Killi.

Londra

Un oraș avangardist dacă a existat vreodată, Londra este o capitală de neratat. Aici, un dinamism incomparabil și o moștenire de excepție coexistă, Westminster sau Catedrala Saint Paul sunt exemple geniale. Muzeele sale sunt, de asemenea, pline de opere de artă de descoperit. Poți să o descoperi și redescoperi fără să obosești vreodată!

Realitatea Live

13 Apr. 2024, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Apr. 2024, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

În Republica Moldova se câștigă cel ma mic salariul din Europa, echivalentul a 4 euro/oră (12 354 de lei salaiul mediu pentru anul 2023), dacă ar fi inclusă în clasament. Visual Capitalist a realizat o hartă “termică” care reprezintă salariul mediu orar (în euro), în Europa. Cu cât nuanța este mai albastră, cu atât salariul orar este mai mare. Aceasta este realizată pe baza datelor Eurostat privind costul forței de muncă, ce includ salarii și sporuri/ indemnizații.

Luxemburg, capitala serviciilor financiare din Europa, are cel mai mare salariu mediu (47,2 euro/oră) de pe continent. Țara are, de asemenea, cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. Danemarca și Norvegia din Scandinavia au, de asemenea, salarii bune (42 euro/oră), deși Suedia (26 euro/oră) se situează mai degrabă la mijlocul clasamentului.

“Tendințele generale indică faptul că Europa de Nord și de Vest au salarii medii mai mari decât Europa de Sud și de Est, ceea ce reflectă diferențele dintre economii, bogăție și costul vieții”, notează Visual Capitalist.

Bulgaria înregistrează cel mai mic salariu mediu din acest set de date, de 8 euro/oră. Cu 10,4 euro pe oră,România se situează în acest clasament pe penultimul loc, aproape de media din Letonia, care are un salariu mediu pe oră de 10,7 euro. Ceva mai bine plătiți sunt ungurii (11 euro/ oră) și polonezii (11,9 euro/oră). Acest indicator a crescut ușor și în România, de la 8 euro/ oră în 2021 și 9 euro în 2022, după cum arată datele Eurostat.

Eurostat: Decalaje semnificative între statele UE

Costurile medii orare maschează decalaje semnificative între statele membre ale Uniunii Europene, notează Eurostat, în cele mai recente date, publicate luna trecută. Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. Cele mai scăzute costuri orare cu forţa de muncă au fost înregistrate anul trecut în Bulgaria (9,3 euro), România (11 euro) şi Ungaria (12,8 euro), iar cele mai ridicate în Luxemburg (53,9 euro), Danemarca (48,1 euro) şi Belgia (47,1 euro), potrivit datelor publicate de Eurostat.

Costurile medii orare cu forţa de muncă în întreaga economie erau estimate anul trecut la 31,8 euro în UE şi la 35,6 euro în zona euro, comparativ cu 30,2 euro în UE şi 34 euro în zona euro, în 2022.

Sectoarele din Moldova au avut cele mai mari salarii în trimestrul patru al anului 2023?

informații și comunicații– 31,4 mii lei;

activități financiare și de asigurări – 25,7 mii lei;

producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 19,6 mii lei;

alte servicii – 16,8 mii lei;

sectorul administrație publică, apărare și asigurări sociale – 15,6 mii lei.

Unde sunt cele mai mici salarii?

activități de cazare și alimentație publică – 8,2 mii lei;

agricultură, silvicultură și pescuit – 8,8 mii lei;

activități de servicii administrative și activități de servicii suport – 9,7 mii lei;

artă, recreere și agrement – 10 mii lei;

operațiuni cu bunuri imobile – 10,4 mii lei.

Pe parcursul anului, numărul mediu al salariaților a crescut cu 0,6%.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

activități de cazare și alimentație publică – cu 26%;

comerț cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor – cu 5,5%;

informații și comunicații – cu 4,8%.

Cele mai semnificative descreșteri s-au înregistrat în activitățile:

industria extractivă – cu 8,7%;

tranzacții imobiliare – cu 7,3%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău