Milionarul lactatelor din Moldova își extinde imperiul în România! Cumpără o fabrică de lapte de la Suceava

02 Feb. 2023, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Feb. 2023, 13:59 // Actual //  bani.md

Fabrica de lactate de la Bălți, Incomlac controlată de Vladimir Jardan unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa lactatelor din Republica Moldova își extinde afacerile în România.

Una dintre cele mai vechi și mai mari fabrici de produse lactate din județul Suceava, SC Bucovina SA, din localitatea Șcheia, a fost preluată de o companie din Republica Moldova, SC Incomlac SA. Compania din Moldova a achiziționat 61,2125% din acțiunile totale ale Bucovina SA, devenind astfel acționarul majoritar al fabricii de lactate sucevene, scrie monitorulsv.ro.

În ceea ce-i privește pe candidații propuși pentru funcția de administrator al SC Bucovina SA, în vederea alegerii noului Consiliu de Administrație, pe listă se regăsesc patru nume. Noul acționar majoritar a făcut trei propuneri pentru Consiliul de administrație, primul fiind actualul director executiv al companiei din Republica Moldova, Viorel Cibota. Acesta are vârsta de 42 de ani, are domiciliul în Republica Moldova, are specializări de economist și manager în comerț, iar din anul 2002 și până în prezent a lucrat doar în cadrul SC Incomlac SA. A doua propunere este Vitalie Cojuhari, în vârstă de 44 de ani, tot din Republica Moldova, membru al Consiliului de Administrație al SC Prodlacta SA, iar a treia propunere este Elena Jardan, în vârstă de 43 de ani, din Săcele, în prezent director financiar al Prodlacta.

SC Bucovina SA este unul dintre producătorii importanți din industria alimentară din regiunea Moldovei. Firma a fost înființată în anul 1991 și are ca obiect de activitate fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, produsele sale constând în principal din lapte de consum, produse proaspete, unt, înghețată, lapte praf, smântână, brânzeturi. Compania deține o fabrică de produse lactate și înghețată în comuna Șcheia, iar în orașul Fălticeni are o fabrică de lapte praf, unt și brânzeturi.

Noul acționar majoritar al fabricii sucevene, SC Incomlac SA, anunță că este cea mai mare întreprindere de produse lactate din Republica Moldova. Ultimele date relevă un profit de 1,2 milioane de lei, cu peste 40% mai puțin față de anul 2020.

Incomlac face parte din grupul de companii JLC controlat de milionarul Vladimir Jardan, care mai deține în România, la Brașov fabrica de lactate Prodlacta. Vladimir Jardan împreună cu familia sa, controlează mai multe companii din domeniul lactatelor din Moldova, România, Ucraina, Kazahstan și Germania

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău