Propagandistul-șef al Rusiei, Lavrov, noi amenințări: Occidentul vrea să transforme Moldova în următoare Ucraină

02 Feb. 2023, 12:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2023, 12:16 // Actual //  Lupu Eduard

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, cunoscut pentru acuzațiile false lansate pe bandă rulantă și propaganda anti-occidentală, a susținut într-un interviu pentru televiziunea publică rusă că ”Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în următoare Ucraină”.

”Este avută acum în vedere R. Moldova pentru acest rol”, a susţinut Lavrov într-un interviu pentru televiziunea publică rusă Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti.

Reamintim că justificarea Rusiei pentru invadarea Ucrainei este o presupusă provocare din partea Occidentului. În realitatea, Rusia a început invazia Ucrainei încă din 2014, când a anexat ilegal Crimea și a cucerit teritoriile estice.

Lavrov a mai spus că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ”este nerăbdătoare să intre în NATO. Ea are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice”, a afirmat Lavrov.

Rusia controlează de facto regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde menține mii de soldați și depozite de armament.

Maia Sandu s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei şi a declarat că, în caz contrar, ”toţi vor fi în pericol”. Luna trecută, preşedinta Republicii Moldova a afirmat că ”trebuie să oprim Rusia şi să ajutăm Ucraina să câştige războiul”.

O altă ţară din spaţiul postsovietic pe care, potrivit lui Lavrov, Occidentul intenţionează să o folosească împotriva Rusiei este Georgia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 08:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:27 // Actual //  Lupu Eduard

Dacă multă vreme Germania a fost dependentă de petrolul și gazele naturale ale Rusiei, acum situația s-a schimbat radical de când a venit la conducere Olaf Scholz. Între timp, Putin a schimbat direcția pentru afacerile Kremlinului spre China, afundându-se tot mai mult în buzunarul acesteia!

Beijingul stimulează mașina de război a lui Vladimir Putin, iar China furnizează imagini avansate din satelit pentru trupele ruse din Ucraina. Cu toate acestea, există semne că alianța „fără limite” dintre Beijing și Moscova ar putea avea limitări, potrivit Express.

China și-a sporit sprijinul militar pentru Rusia oferind tehnologie specializată prin satelit, au spus surse americane. Inteligența geospațială a Beijingului oferă Rusiei mai multe modalități de a explora spațiul de luptă din Ucraina.

Și, în mod esențial, indică o îndrăzneală din ce în ce mai mare a Beijingului, despre care experții spun că este încurajată de așa-numita „oboseală din Ucraina” în SUA și în anumite părți ale Europei.

Rusia și China au devenit din ce în ce mai apropiate de la invazia Ucrainei în 2022, împărțind doar anul trecut 200 de miliarde de lire sterline în comerțul reciproc. Dar relația lor inegală a făcut ca Moscova să fie din ce în ce mai responsabilă față de Beijing pentru vânzările de petrol și dezvoltarea tehnologică.

China a devenit furnizorul de orice, de la haine la mașini, după un exod al producătorilor occidentali, precum Germania, Marea Britanie și Franța și mai multe runde de sancțiuni. În același timp, Rusia a stimulat exporturile de mărfuri precum cărbunele și petrolul către China.

În mod crucial, China și Hong Kong au devenit, de asemenea, porți cheie pentru ca Moscova să acceseze tehnologii restricționate, inclusiv cipuri și circuite integrate, utilizate în arme sau necesare pentru a le construi.

Sprijinul Chinei include, de asemenea, microelectronica și mașini-unelte pentru tancuri, precum și optică, propulsori pentru a fi utilizați la rachete și o cooperare spațială sporită. Deși atât SUA, cât și UE au numit și făcut publice numele mai multor firme chineze pentru că au permis aceste transferuri, comerțul arată puține semne de renunțare.

Săptămâna trecută, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat cu privire la „consecințe semnificative” dacă s-ar constata că companiile chineze încalcă sancțiunile menite să oprească mașina de război a Rusiei.

Beijingul a încercat să se prezinte drept neutru în fața invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, aflată acum la al treilea an. Cu toate acestea, pe măsură ce Moscova își crește producția internă de arme, Kievul se confruntă cu o penurie critică de artilerie, aliații nu reușesc să umple deficitul.

Justin Crump, de la grupul de risc strategic Sibylline, a declarat: „Rolul din ce în ce mai mare al Chinei în acest domeniu este încurajat de sentimentul că Occidentul nu va acționa pentru a-l preveni”. Dar nu totul poate fi bine cu alianța „fără limite”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău