Ministrul de Externe cere de urgenţă „interconectarea directă a reţelelor electrice din Moldova şi România”

30 Mart. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Mart. 2023, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul de Externe de la Chişinău, Nicul Popescu, cere urgentarea procedurilor europene care ar asigura finanțarea interconectării directe a reţelelor electrice din Moldova şi România, subliniind că în vremuri de război nu mai pot fi aplicate aceleaşi proceduri birocratice ca în timp de pace, întrucât ţara sa suferă de pe urma războiului din vecinătate.

Republica Moldova cere ajutorul României. Mai exact, ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, spune că nu este o perioadă în care semnarea unor contracte să se lovească de cutume birocratice: „Avem nevoie urgentă de o interconectare cu România, aşa că pentru noi nu este totuna dacă procedura durează 1 an sau 5 ani”.

Pentru stabilitatea Republicii Moldova sunt vitale proiectele de infrastructură, cum ar fi interconectorul de electricitate care să lege reţeaua electrică a ţării direct de România, ocolind Ucraina, ceea ce ar diversifica şi, prin urmare, ar asigura o aprovizionare cu energie mai sigură.

Ministrul de Externe de la Chişinău: Nu putem să aplicăm aceeaşi viteză şi aceleaşi proceduri

Nicu Popescu a declarat că există sprijin politic şi economic internaţional pentru astfel de proiecte, dar procedurile de implementare a acestora sunt prea lente. Termenul limită pentru interconectorul cu România, finanţat parţial cu fonduri UE, este 2026.

„Procedurile valabile pe timp de pace trebuie reevaluate, pentru că noi nu trăim în timp de pace. Europa este afectată de un război la scară largă – cel mai mare de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Nu putem să aplicăm aceeaşi viteză şi aceleaşi proceduri”, a subliniat şeful diplomaţiei de la Chişinău.

Popescu a declarat că aceasta a fost una dintre principalele probleme pe care le-a discutat cu oficialii guvernului german în timpul vizitei sale la Berlin. Ţara sa, cu 2,5 milioane de locuitori, a fost grav afectată de consecinţele războiului din Ucraina vecină, care a dus la o inflaţie de peste 20% şi a provocat întreruperi de energie electrică după atacurile ruseşti asupra instalaţiilor energetice ucrainene. Moldova spune că se confruntă, de asemenea, cu încercările ruseşti de a o destabiliza, acuzaţii pe care Moscova le neagă.

Republica Moldova se pregătește intens pentru aderarea la UE

„Aderarea la Uniunea Europeană a unor ţări precum Moldova şi Ucraina este cea mai bună şi singura cale de a ne asigura că partea noastră de Europă revine la o situaţie de pace”, a declarat Nicu Popescu.

El a spus că Republica Moldova speră ca cel puţin până la sfârşitul anului să primească un semn că negocierile de aderare la UE pot începe, iar în acest timp Chişinăul se va grăbi să implementeze reformele propuse de Bruxelles.

Reformarea sistemului de justiţie extrem de corupt este o prioritate absolută, a spus Popescu, întrucât jumătate din recomandările Comisiei Europene pentru Republica Moldova se concentrează pe acest sector.

Pe de altă parte, faptul că Republica Moldova organizează în iunie cel de-al doilea summit din istorie al Comunităţii Politice Europene este un semn puternic de susţinere, a subliniat ministrul de Externe Nicu Popescu.

Moldova contează, Moldova nu este singură

Iniţiativa, o idee a preşedintelui francez Emmanuel Macron, a apărut după invazia Rusiei în Ucraina, reunind pe picior de egalitate cele 27 de state membre ale UE şi alte 17 ţări europene.

„Este un semn clar pentru societatea moldovenească, dar şi pentru regiune în general, că Moldova contează, că Moldova nu este singură”, a arătat Nicu Popescu, menţionând că este prea devreme încă pentru a spune ce iniţiative concrete ar putea fi convenite la summit.

Moldova speră să accelereze măsurile de integrare europeană şi să se asigure că poate beneficia de iniţiative pe care cetăţenii UE le consideră de la sine înţelese, cum ar fi roamingul gratuit pentru telefoane mobile şi programul Erasmus care permite schimbul de studenţi, a declarat Nicu Popescu în interviul acordat pentru Reuters în timpul vizitei la Berlin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 09:51 // Actual //  Soroceanu Olga

Locuitorii municipiului Cahul, dar și cei din localitățile Roșu, Crihana Veche și Cotihana, beneficiază în prezent de servicii modernizate de alimentare cu apă potabilă și canalizare. Acest lucru a fost posibil datorită unui proiect finanțat de Guvernul Germaniei și Uniunea Europeană, în cadrul inițiativei „Echipa Europa”, implementat prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare KfW. În total, au fost alocate peste 46 de milioane de euro, bani care vor fi utilizați pentru construcția Stației de epurare a apelor uzate din orașul Cahul, modernizarea și extinderea rețelei de canalizare din municipiu și conectarea a circa 1 900 de gospodării la aceasta.

Scopul investițiilor este de a îmbunătăți semnificativ nivelul de trai al populației din municipiul Cahul, prin asigurarea unui acces sigur și eficient la rețelele de alimentare cu apă și canalizare. Acest lucru nu doar că va aduce beneficii imediate cetățenilor, dar și va contribui la dezvoltarea economică și socială a întregii regiuni.

Un alt aspect important al proiectului este reducerea poluării apelor și conservarea resurselor de apă subterană în sudul Moldovei. Mai exact, ar urma să fie îndeplinite obiectivele stabilite în Planul de management al bazinului hidrografic al districtului Dunăre – Prut și Marea Neagră, având un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și asupra sustenabilității resurselor de apă.

În context, un eveniment de monitorizare a progresului lucrărilor în cadrul acestui proiect de aprovizionare cu apă și canalizare din raionul Cahul a avut loc joi, 18 aprilie 2024, la Cahul. Au participat: Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul, reprezentanți ai Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, dar și ai Băncii Germane KfW.

Oficialii au avut ocazia să viziteze diverse locații de construcție, printre care și școala de Arte Plastice pentru copii din municipiul Cahul, singura școală din zonă care nu dispune de sistem de canalizare și rețele adecvate. Prin intermediul Proiectului de Aprovizionare cu Apă și Canalizare, această școală va fi conectată la rețeaua de canalizare, inițiativă ce va îmbunătăți semnificativ condițiile de igienă și confort pentru elevi și cadrele didactice.

De asemenea, oficialii au inspectat progresul lucrărilor la rețelele de canalizare de pe strada Ștefan cel Mare, Stația de Epurare a apelor uzate și Stația de Captare a apei Prut, unde a avut loc și lansarea construcției de apeduct. Progresele sunt semnificative și conforme cu planurile stabilite pentru proiectul de aprovizionare cu apă și canalizare în Cahul.

„Prin intermediul proiectului din regiunea Cahul, în colaborare cu Uniunea Europeană, avem ca obiectiv principal îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor din Republica Moldova, în contextul integrării acestora în familia europeană”, a declarat Steffen Lohmann, responsabil de cooperare, Ambasada Germaniei în Republica Moldova.

„Împreună cu partenerii noștri de la Uniunea Europeană și cu sprijinul susținut al Germaniei, am început un proiect de modernizare și îmbunătățire a sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare din municipiul Cahul și din localitățile învecinate Cotihana și Crihana Veche. Acest proiect nu este doar despre infrastructură – este despre îmbunătățirea calității vieții pentru fiecare locuitor al Cahulului și al zonelor învecinate. Îmi exprim recunoștința față de finanțatorii și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru sprijinul lor neîntrerupt în realizarea acestui proiect vital pentru comunitatea noastră. Mulțumim!” a menționat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.

Ministrul Andrei Spînu și-a exprimat recunoștința către Guvernul Germaniei și Uniunea Europeană pentru sprijinul considerabil acordat Republicii Moldova în acest domeniu vital. Acesta a mai menționat că, în ultimii ani, Guvernul Germaniei a devenit unul dintre cei mai importanți donatori implicați în modernizarea sectorului de aprovizionare cu apă și canalizare din Republica Moldova.

„Această zi este de o importanță deosebită pentru noi, deoarece monitorizarea progresului lucrărilor și transferul rezultatelor obținute reprezintă un pas crucial către îmbunătățirea calității vieții și stimularea activității economice în Regiunea de Sud a țării, asigurând în același timp protejarea resurselor noastre de apă și a ecosistemelor dependente de ele”, a declarat Andrei Spînu, Ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Asigurarea faptului că cât mai multe gospodării se vor conecta efectiv la noua infrastructură, în special la rețelele de canalizare aflate în prezent în construcție, este o sarcină cheie pentru municipalitate. Acum, toată lumea poate vedea progresele înregistrate, ceea ce este un moment bun pentru a intensifica eforturile de a se angaja cu cetățenii locali și de a-i motiva să contribuie la succesul proiectului. Mulțumesc municipalității și urez „Apă Canal Cahul” și antreprenorilor acestora toate cele bune pentru lucrări de construcție reușite și sigure”, a declarat Jonas Rathfelder, Vicedirector KfW Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău