Cine sunt ”rușii buni” pe care Occidentul îi privește ca pe viitori parteneri, după prăbușirea regimului lui Putin

29 Mart. 2023, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2023, 17:07 // Actual //  Lupu Eduard

După aproape 33 de ani de regim Putin și la un an după invazia pe scară largă din Ucraina, societățile occidentale încearcă să găsească pe acei ”ruși buni” cu care să colaboreze după prăbușirea imperiului lui Putin.

Numărul așa-numiților „ruși buni” a crescut recent în spațiul informațional. De exemplu, filmul despre politicianul de opoziție Alexei Navalnîi a câștigat Premiul Oscar la categoria cel mai bun film documentar, jurnalistul „Echo of Moscow” Alexei Venediktov a primit Premiul Johann Philipp Palm pentru libertatea de exprimare, de la Fundația Germană Palm, Centrul Ucrainean pentru Libertăți Civile a trebuit să împartă Premiul Nobel pentru Pace cu colegii din organizația rusă pentru drepturile omului „Memorial” și cu bielorusul „Vyasna”, scrie publicația Focus.

În plus, la nivelul Ucrainei, cetățenii ruși sunt oaspeți frecventi la emisiunile de televiziune asu citași în presă: evenimentele politice sunt comentate de avocatul Mark Feigin, se pot auzi vocile jurnaliştilor Iulia Latinina şi Aleksandr Nevzorov, uneori fostul consilier al lui Putin – Andrii Hilarion sau fostul oligarh și deținut politic Mihail Hodorkovski. Și această listă este departe de a fi exhaustivă.

Pe 10 februarie 2023, revista britanică Time a publicat textul opozantei ruse Ilia Iașin, o asociată a politicianului ucis Boris Nemțov: „Nu dați vina pe toți rușii pentru războiul lui Putin”.

Subiectul principal al articolului se rezumă la faptul că este necesară separarea clară a lui Putin – „responsabil pentru această tragedie, un adevărat simbol al răului” și poporul rus, care „devine din ce în ce mai mult obiectul ostilității”. Iașin a remarcat: în Rusia au loc proteste de stradă – aproximativ 20.000 de oponenți ai războiului au fost reținuți în cursul anului, fluxul de emigrare a crescut, tăcerea a milioane de oameni este justificată de ameninţarea represiunii.

În ultimul an teze similare au fost auzite în mod repetat și în diferite configurații de politicienii ruși anti-Putin. Sancțiunile occidentale ar trebui să aibă un caracter „personal”, să se aplice exclusiv reprezentanților anturajului lui Putin, „partidului de război”, oligarhilor – dar nu și sectoarelor economiei ruse sau rușilor „obișnuiți”.

Susținătorii lui Aleksiy Navalnîi și grupul altui opozant, Mihail Hodorkovski, încearcă să vorbească despre cum va fi Rusia după Putin și că războiul actual nu este împotriva Rusiei, ci războiul dictatorului rus – Vladimir Putin. Acești ruși nu se angajează însă să explice de ce sute de mii de „ruși de rând”, reprezentanți ai armatei ruse, comit un număr mare de crime de război în Ucraina.

„Liberalii ruși sunt un grup restrâns de oameni, dar sunt puternici în spațiul media din Occident, pentru că armele sunt îndreptate constant spre ei. Cu bani americani și europeni, toți acești oameni primesc oportunități grozave, care sunt plătite de contribuabili europeni și americani. Donatorii finanțează mass-media și prezența lor pe YouTube, de aceea sunt atât de mulți”, spune Dmytro Zolotukhin, un expert la Institutul Societății Post-Informaționale. Și de aceea partenerii occidentali le oferă ucrainenilor să fie prieteni cu ei.

Un alt posibil motiv pentru care Occidentul încearcă acum să sprijine politicienii ruși și liderii de opinie care au părăsit Federația Rusă după începerea agresiunii sau asociații actualilor prizonieri politici, este căutarea celor care ar putea deveni lideri ai Rusiei după încheierea războiului. Aranjarea unui fel de „listă scurtă” a reprezentanților noii politici ruse, cu care se va negocia oricum mai târziu. Acum, este mult mai ușor și mai profitabil să o faci. Dar există două preocupări principale: care va fi politica liberalilor și dacă acestor liberali li se va permite să ajungă la putere în Federația Rusă după înlăturarea lui Putin.

După ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare a președintelui Rusiei, Moscova a început și ea să caute un succcesor. Mai mult, reprezentanții afacerilor ruse și elitelor proguvernamentale încearcă să contacteze „terți” (de exemplu, China) pentru a le asigura securitatea după răsturnarea și schimbarea regimului din Rusia. Un astfel de „casting” a posibililor candidați a început deja. Iar printre posibilii concurenți sunt amintiți și oameni apropiați actualului guvern. De exemplu, Dmitri Patrușev este fiul celui mai apropiat aliat al lui Putin, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, sau actualul prim-ministru Mihail Mișustin.

În acest sens, nici în Occident, nici în Federația Rusă, elitele nu sunt pregătite pentru prăbușirea Rusiei. De exemplu, fostul comandant adjunct al forțelor NATO din Europa, generalul francez Michel Iakovleff avertizează deschis că prăbușirea Federației Ruse va fi mai sângeroasă decât prăbușirea URSS.

Doar Mihail Hodorkovski, fostul șef al companiei petroliere Yukos și în trecut cel mai bogat om din Rusia, vorbește despre așa-numita refederalizare, adică aducerea Federației Ruse într-o organizare adevărată de federație, ceea ce nu este acum, acum Rusia este de fapt un imperiu. Adică, mai întâi Moscova face schimbări cu ajutorul puterii sale centralizate, iar apoi puterile sunt transferate din centru către regiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iun. 2023, 16:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iun. 2023, 16:31 // Actual //  Lupu Eduard

La începutul anilor 1990, odată cu încheierea Războiului Rece, ţările europene au profitat de aşa-numitele dividende al păcii(beneficiile economice ale reducerii bugetelor pentru apărare – n.r). Acestea au redus bugetele de apărare şi au casat sau au vândut cantităţi mari de echipamente, convinse că un război terestru major pe continent nu mai reprezenta un scenariu plauzibil. Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina la începutul anului 2022 a pus capăt acestei iluzii, scrie Bloomberg

Acum, guvernele din întreaga Europă s-au angajat să crească semnificativ cheltuielile militare pentru a se pregăti pentru tipul de conflict prelungit şi de mare intensitate pe care îl duce Ucraina. Cu toate acestea, rezultatele au fost inegale, ridicând întrebarea dacă şi când va fi Europa pregătită pentru viitoarele provocări de securitate.

În 1989, cheltuielile militare ale membrilor NATO au depăşit în medie 4% din PIB, deoarece statele membre au căutat să menţină şi să consolideze propriile linii de apărare pentru a fi gata în eventualitatea unui război deschis de URSS şi aliaţii săi.

După prăbuşirea URSS, guvernele s-au grăbit să profite de relaxarea tensiunilor dintre superputeri. Acestea au redus cheltuielile pentru apărare, redirecţionând resursele către domenii mai productive şi mai populare, cum ar fi asistenţa medicală şi socială.

Tancurile, artileria şi alte tipuri de armament greu au fost casate sau vândute. Această tendinţă s-a accelerat după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra SUA, deoarece forţele concepute pentru războiul terestru au fost reconfigurate în unităţi mobile, mai puţin înarmate, pentru misiuni de combatere a terorismului în întreaga lume.

Până în 2014, membrii europeni ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord au alocat în medie 1,4% din PIB pentru apărare. Germania avea mai puţin de 1.000 de tancuri şi vehicule de luptă de infanterie combinate, faţă de 7.000 (numai în Germania de Vest) în timpul Războiului Rece.

În cazul SUA, marele câştigător al Războiului Rece, beneficiile economice au fost de scurtă durată. Cheltuielile pentru apărare au scăzut de la 6% din PIB în 1989 la un minim de 3% în 2001, dar au inversat cursul după ce atacurile din 11 septembrie au precipitat războaiele americane majore din Afganistan şi Irak. Aceste angajamente au dus la o creştere a cheltuielilor până la 5% din PIB în 2010, înainte de a se stabiliza la aproximativ 3,5% în ultimii ani.

Scăderea cheltuielilor pentru apărare în rândul membrilor europeni ai NATO a început să se inverseze în 2014, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. În acel an, alianţa a stabilit un termen limită de 2024 pentru ca membrii să atingă un obiectiv de cheltuieli de 2%, ignorat anterior. Puţini erau pe cale să reuşească acest lucru în momentul în care invazia în toată regula a Ucrainei a schimbat radical percepţiile cu privire la cât de multă apărare are nevoie Europa.

Mulţi oficiali europeni şi americani consideră că preşedintele rus Vladimir Putin este hotărât să subordoneze naţiuni care au făcut parte cândva din Uniunea Sovietică. La doar câteva luni după începerea războiului, NATO a adoptat o strategie actualizată care a identificat Rusia ca fiind „cea mai semnificativă şi directă ameninţare a alianţei”. Versiunea anterioară, din 2010, viza un „parteneriat strategic” cu Rusia.

Unele guverne au ajuns să reexamineze doctrinele de apărare care definesc tipurile de războaie pentru care continentul ar trebui să se pregătească. Cei mai mulţi analizează – într-o măsură mai mare sau mai mică – cum să refacă stocurile de tancuri, sisteme antitanc şi antiaeriene, rachete ghidate de precizie, baterii de artilerie şi muniţie, precum şi dronele care s-au dovedit esenţiale în războiul din Ucraina. Compania de consultanţă McKinsey & Co a estimat că, fără război, cheltuielile europene pentru apărare din 2021 până în 2026 ar fi crescut cu 14%, iar conflictul va împinge această creştere la cel puţin 53%, de la 296 miliarde de euro (317 miliarde de dolari) la 453 miliarde de euro, conform estimărilor sale.

Decizia Germaniei în contexul războiului a fost poate cea mai spectaculoasă. Dintre statele NATO, cea mai mare economie a Europei a alocat una dintre cele mai mici părţi din PIB pentru apărare. Dar, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, cancelarul Olaf Scholz a anunţat o creştere de 100 de miliarde de euro a cheltuielilor militare. Franţa şi-a majorat cu o treime alocarea bugetară pe şase ani pentru apărare.

Polonia a întocmit o listă de cumpărături care include sute de lansatoare de rachete HIMARS, care au avut un impact semnificativ în Ucraina, precum şi de trei ori mai multe tancuri decât au Franţa şi Marea Britanie împreună şi de şase ori mai multe piese de artilerie autopropulsate decât posedă Germania.

Dacă guvernele vor fi capabile să plătească pentru modernizările ambiţioase în domeniul apărării rămâne o întrebare deschisă. Apelurile pentru mai multe cheltuieli vin într-o perioadă de inflaţie ridicată şi de cerere mare de creşteri salariale în sectorul public, precum şi de subvenţii şi investiţii necesare pentru a îndeplini obiectivele de combatere a schimbărilor climatice. În plus, costul reconstrucţiei Ucrainei, în cele din urmă, va fi ridicat, acesta fiind estimat la câtva sute de miliarde de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău