Rusia acuză SUA că vor să testeze și în Republica Moldova arme biologice

30 Mart. 2023, 05:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Mart. 2023, 05:18 // Actual //  bani.md

Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, a declarat miercuri, 29 martie, că nu doar Ucraina a devenit un poligon de testare a armelor biologice americane, relatează RIA Novosti.

Oficialul rus a susținut că Statele Unite au în vizor Georgia, Moldova şi, de asemenea, o serie de ţări din Organizaţia pentru Cooperare de la Shaghai (OCS).

Patruşev a declarat că ”există dovezi incontestabile” ale unei activităţi biologice pe scară largă a Washingtonului în Ucraina, precum şi ale implicării elitelor americane în aceste procese.

”Focare infecţioase au fost raportate în districtele Ternopil, Odesa, Harkov şi Mikolaiv, în apropierea unor institute în care au fost studiaţi agenţi patogeni – febra hemoragică, holera, gripa porcină, hepatita A şi botulismul”, a subliniat el.

”Nu doar Ucraina a devenit un teren de testare pentru armele biologice. Alte foste republici ex-sovietice, precum Georgia şi Moldova, precum şi o serie de state membre ale OCS, sunt, de asemenea, în vizorul SUA”, a mai declarat Patruşev la o reuniune a secretarilor OCS, care are loc la New Delhi, potrivit unui comunicat de presă al Biroului Consiliului de Securitate al Rusiei.

Nikolai Patruşev, fost şef al FSB şi un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a subliniat că el consideră extrem de importantă discutarea problemelor de securitate biologică în cadrul OCS. Potrivit secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, în formatul OCS ar trebui să se stabilească consultări regulate ale experţilor în materie de biosecuritate, inclusiv prin intermediul agenţiilor de politică externă.

Narativul armelor biologice care ar fi testate de SUA în Ucraina este vehiculat frecvent de apropiaţii Kremlinului după invadarea Ucrainei, la fel şi folosirea armelor chimice sau provocarea unui incident nuclear, propagandă în care unii experţi văd posibile înscenări care ar veni chiar din partea Moscovei.

Moldova, care are o conducere

proeuropeană, şi Georgia, unde populaţia este în favoarea apropierii de Occident, au intrat în ultima vreme în vizorul conducerii ruse, care încearcă să le prezinte ca fiind ameninţate de presupuse ambiţii expansionite ale Occidentului. Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, avertiza la începutul acestui an că Moldova riscă să devină o nouă Ucraina.

Fost şef al serviciului de securitate internă FSB, Nikolai Patruşev este considerat unul dintre cei mai importanţi membri din cercul de apropiaţi ai lui Vladimir Putin, cu vederi chiar mai naţionaliste decât ale şefului său şi care ar fi avut o influenţă considerabilă asupra declanşării agresiunii asupra Ucrainei şi formării teoriilor imperialiste ale acestuia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

În timp ce salariile și pensiile moldovenilor de pe malul drept au crescut vizibil în ultimii ani, locuitorii din regiunea separatistă din stânga Nistrului trăiesc cu venituri aproape de două ori mai mici. Avertismentul vine de la economistul Veaceslav Ioniță, expert la IDIS „Viitorul”, care a prezentat vineri, 13 iunie 2025, în cadrul emisiunii „Analize economice”, un tablou alarmant al prăpastiei economice care se adâncește între cele două maluri ale Nistrului.

Potrivit lui Ioniță, în primul trimestru din 2025, salariul mediu în stânga Nistrului a fost de 7.600 de lei, în timp ce pe malul drept a atins 14.600 lei. Pensiile urmează aceeași tendință: 1.859 lei în stânga Nistrului față de 3.800 lei în dreapta. În 2024, pensiile din regiune au scăzut în termeni reali cu 0,8%, iar salariile au crescut modest, cu doar 4,1%, sub rata inflației.

„În timp ce pe malul drept veniturile salariale au crescut real cu 8%, pe malul stâng creșterea a fost mult mai slabă, iar pensiile chiar au scăzut. Practic, pensionarii din stânga Nistrului sunt astăzi mai săraci decât în 2015”, a subliniat Ioniță.

În ciuda unor prețuri mai mici la resurse energetice, regiunea transnistreană este marcată de o inflație cumulată de 970% din 2001 până în prezent, mult peste media de 624% de pe malul drept. Astfel, bunăstarea reală a populației a fost erodată constant. „Ceea ce cumpărai în 2001 cu un leu în stânga Nistrului, acum costă aproape 10 lei”, a spus expertul.

În plus, datele demografice reale arată un declin sever: deși administrația de la Tiraspol declară oficial 450.000 de locuitori, Ioniță estimează că populația reală este în jur de 280.000, dintre care peste 150.000 se află în afara regiunii.

Economia regiunii a stagnat. PIB-ul nominal al malului stâng a crescut nesemnificativ din 2021 până în 2024 – de la 19,3 miliarde la 20,1 miliarde de ruble – și rămâne cu 70% sub nivelul din 1989. În schimb, malul drept a recuperat peste 73% din nivelul economic de dinaintea colapsului sovietic.

„În ultimii 14 ani, PIB-ul malului drept a crescut cu o medie anuală de 2,6%, pe când în stânga Nistrului – doar cu 0,45%. Un ritm de creștere de șase ori mai slab. Practic, oamenii de acolo trăiesc astăzi la nivelul anilor 2000, în timp ce restul țării a mers înainte”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO