Mișcare misterioasă: Jeff Bezos a cumpărat o singură acțiune Amazon, pentru prima dată din 2002

10 Iun. 2023, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Iun. 2023, 13:30 // Actual //  Lupu Eduard

Jeff Bezos, a treia cea mai bogată persoană din lume, a făcut ceva ciudat în urmă cu două săptămâni: A cumpărat o singură acțiune a Amazon.com Inc. pentru 114,77 dolari, scrie Bloomberg.

Achiziția de acțiuni este prima sa achiziție din registrele care datează din 2002. Fondatorul Amazon este mai cunoscut pentru că vinde – din 2002 a scăpat de acțiuni în valoare de aproximativ 30 de miliarde de dolari pentru a-și finanța diversele activități, de la compania de rachete Blue Origin la plăceri personale, cum ar fi noul său superyacht Koru, în valoare de 500 de milioane de dolari.

În urma ofertei publice inițiale a Amazon din 1997, Bezos nu a mai primit acțiuni drept compensație și a luat doar un salariu mic. El deține în continuare aproximativ 10% din companie, care reprezintă cea mai mare parte a averii sale de 148 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Achiziția de acțiuni din 25 mai l-a făcut cu aproximativ 10 dolari mai bogat, în condițiile în care acțiunile Amazon se tranzacționau vineri în jurul valorii de 124 de dolari, stimulate de o revenire mai amplă a sectorului tehnologic, care a împins indicele S&P 500 într-o piață ascendentă în această săptămână.

Mișcarea lui Bezos i-a derutat pe analiștii Amazon și pe cei care urmăresc acțiunile, care nu știu ce să înțeleagă din această achiziție singulară. Social media a fost plină de teorii, o persoană speculând că Bezos a plănuit să ofere certificatul fizic drept cadou, iar alții spunând că trebuie să fi apăsat din greșeală pe butonul de cumpărare din contul său de brokeraj. Amazon și un reprezentant al lui Bezos au refuzat să comenteze achiziția.

„Avea nevoie de încă o acțiune pentru a prelua controlul”, a glumit Mark Shmulik, analist la Sanford C. Bernstein. (Bezos deține 9,7% din acțiunile Amazon și păstrează controlul asupra votului asupra pachetului de 2,9% deținut de MacKenzie Scott, fosta sa soție, potrivit datelor compilate de Bloomberg).

Răspunsul serios al lui Shmulik, la fel ca al tuturor celorlalți: „Încerc să-mi dau seama despre ce a fost vorba”.

Apoi, există teoria că Bezos se amuză de Elon Musk, făcând achiziția la ora 4.20, care semnifică un eveniment anual care are loc pe 20 aprilie (data este 20/4 sau în formatul de date american 4/20), pentru a celebra canabisul. Elon Musk este un considerat prietenos cu canabisul, ținând cont de numeroasele glume cu „420” și pentru că a fost filmat în timpul unui podcast în timp ce fuma un amestec de marijuana și tutun.

Achiziția lui Bezos a fost raportată a doua zi, la ora 16:20, ora New York-ului, potrivit rapoartelor. De asemenea, el a dăruit 69.290 de acțiuni în valoare de aproape 8 milioane de dolari unei organizații non-profit, se arată în raport.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău