Rusia a ajuns la 225.000 de militari morți și răniți în războiul din Ucraina, arată o estimare a BBC

10 Iun. 2023, 13:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Iun. 2023, 13:34 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit celor mai mici estimări, Rusia ar fi pierdut 50.000 de oameni în invazia din Ucraina. Pierderile irecuperabile ale Moscovei, luând în considerare pe cei care au rămas invalizi din cauza rănilor sau a morții, s-ar putea ridica însă la cel puțin 225.000 de persoane, arată o estimare a BBC rus, citat de Europa Liberă, filiala rusă.

În ultimele două săptămâni, serviciul rusesc al BBC, împreună cu publicația Mediazone și o echipă de voluntari, a reușit să stabilească numele a 1.213 militari ruși uciși în Ucraina. Numărul total de morți ale căror nume au fost stabilite a depășit 25.000.

Rata de creștere a numărului de victime continuă să fie ridicată – de două ori mai mare decât media săptămânală confirmată a victimelor în cursul anului 2022.
Vorbim doar despre datele pe care jurnaliștii au reușit să le găsească și să le verifice din rapoartele oficialilor și ale presei, din publicațiile pe rețelele de socializare ale rudelor apropiate ale celor decedați, precum și din informațiile obținute la cimitire. „Numărul real al victimelor este mai mare decât cifrele pe care le-am stabilit”, a precizat publicația BBC.

Jurnaliștii și voluntarii care țin evidența victimelor din surse deschise au sugerat că lista lor ar putea conține jumătate din numărul de nume de morți care sunt înmormântați efectiv în Rusia, notează autorii publicației. Ei au ajuns la această concluzie studiind sistematic situația din cimitirele din peste 65 de orașe și sate rusești în ultimele 15 luni.
De la sfârșitul anului trecut, cele mai mari pierderi au fost înregistrate în rândul militarilor cu pregătire militară minimă. Printre aceștia se numără voluntari, mobilizați, prizonieri recenți, cei care luptă în cadrul PMC Wagner și unitățile paramilitare ale autoproclamatei „RPD” și „RPL”.

Autoritățile ruse nu oferă un număr oficial de victime în război, ultima dată cifrele fiind anunțate în septembrie anul trecut. De asemenea, autoritățile ucrainene nu raportează numărul victimelor militare.
În paralel, cea mai recentă actualizare a informațiilor din partea Ministerului britanic al Apărării a declarat că în ultimele 48 de ore au avut loc operațiuni ucrainene „semnificative” în mai multe sectoare din estul și sudul Ucrainei, transmite The Guardian.

Forțele ucrainene „au făcut probabil progrese bune” și „au pătruns în prima linie de apărare rusă”, a adăugat Ministerul Apărării. Cu toate acestea, în alte zone, „progresul ucrainean a fost mai lent”.
Între timp, performanțele rusești au fost „mixte”, unele unități „probabil că au desfășurat operațiuni credibile de apărare a manevrelor, în timp ce altele s-au retras în dezordine, pe fondul creșterii numărului de rapoarte privind victime rusești în timp ce se retrag prin propriile câmpuri minate”.
Istoricul de la Universitatea Yale, profesorul Timothy Snyder, care a scris despre Ucraina și Rusia, dar și despre tiranie și erodarea democrației, a declarat că nu crede că distrugerea barajului Kahovka va afecta în cele din urmă contraofensiva Ucrainei, transmite The Guardian.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Sept. 2024, 17:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
12 Sept. 2024, 17:16 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Comisia Națională a Pieței Financiare a autorizat emisiunea suplimentară de acțiuni a gigantului JLC, cu 11,2 milioane de lei (200 049 de acțiuni ordinare nominative).

Capitalul companiei după majorare va constitui 68,2 milioane de lei divizat în 1 218 429 de acțiuni.

Ultimele date arată că în 2023, JLC a contabilizat un profit de 694,1 milioane de lei și o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei.

JLC SA deţine peste 68% din capitalul celui de-al doilea producător de lactate din Moldova, Incomlac din Bălţi.

Din grup mai fac parte reţeaua de magazine Jardi, compania de construcţii Monolit, gospodării agricole cu peste 2.000 de hectare de terenuri agricole, dar şi fabrici de lactate în Ucraina, Kazahstan şi România.

Despre Vladimir Jardan care stă în spatele grupului se cunosc puţine, el preluând o parte din afacerile din domeniul lactatelor prin intermediul unui fond de investiţii creat în perioada privatizării contra bonuri patrimoniale în anii 90 ai secolului XX.

Vladimir Jardan a avut conexiuni şi cu băncile implicate în furtul miliardului. Astfel înainte de introducerea administrării specială de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi iniţierii procedurii de lichidare a Băncii Sociale, milionarul Vladimir Jardan, deţinea direct 0,72% din acțiunile instituției, dar împreună cu acțiunile deținute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac avea 5,28%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău