Moldindconbank, alături de refugiații din Ucraina: peste 915 mii de lei au fost colectați suplimentar

21 Mart. 2022, 15:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Mart. 2022, 15:34 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Peste 915 000 de lei au fost acumulați, până acum, în contul special, deschis de Moldindconbank pentru susținerea refugiaților din Ucraina. Oricine poate contribui pentru a susține familiile nevoite să plece în grabă din calea războiului. Moldindconbank aduce sincere mulțumiri celor peste 2300 de clienți și membri ai echipei, care nu au rămas indiferenți față de grijile mamelor cu copii, vârstnicilor și oamenilor cu nevoi speciale, care au găsit adăpost în Moldova.

O parte din banii colectați a fost direcționată pentru asigurarea condițiilor de cazare familiilor de refugiați. Recent, Moldindconbank a oferit Centrului de plasament de la Moldexpo din Chișinău, 200 de saltele, 200 de seturi de lenjerie de pat, 200 de plăpumi și tot atâtea perne.

Mai mult, ne mândrim că avem în echipă și voluntari, care sunt alături de familiile din Ucraina, de copiii refugiați, ajutându-i să depășească dificultățile și să le ofere speranță. De exemplu, colega noastră Mihaela Grama, consilier recrutare din Departamentul HR, zilnic merge la unul dintre centrele specializate.

„Fac voluntariat pentru zâmbetul de pe fața copiilor refugiați, pe care îi ajutăm, un simplu mulțumesc pentru suportul pe care îl oferim. Sunt persoane care speră că acest război sau, mai bine zis coșmar pentru ei, să se termine cât mai curând și să poată reveni în țara lor. Dar sunt și persoane care nu mai au unde pleca și pentru ei Centrul de refugiați din incinta Stadionului Zimbru, unde fac voluntariat, a devenit a doua casă”, povestește Mihaela.

La acest centru a fost creată și o zonă de creație pentru copii. „Ne-am propus să adunăm aici cât mai mulți copii ai refugiaților, ca să se joace împreună, să comunice, mai ales că sunt cazați în trei locații diferite, iar această zonă ne permite să îi unim. Pentru mine este o plăcere să fac voluntariat, mă încarcă cu multă energie pozitivă și motivație, mă simt mai productivă, inclusiv pentru că pot aduce un plus valoare unor persoane, este un schimb de experiență și sunt foarte multe lucruri pe care putem să le învățăm”, mai spune voluntarul din echipa Moldindconbank.

Chiar din primele zile ale crizei, Moldindconbank a transferat 1 000 000 de lei în contul special, deschis de Ministerul Finanțelor, pentru a susține efortul autorităților de a-i ajuta pe refugiați.

Reamintim că prin aplicația Mobile Banking oricine poate dona simplu și rapid! Donațiile pot fi făcute și în toate oficiile Moldindconbank.

Detalii despre cont:

Beneficiar B.C. „Moldindconbank” S.A. Sucursala ”Centru”

Cod IBAN MD91ML000000028099093035

Cod Fiscal 1002600028096

Moldindconbank – mereu alături!

P.

Realitatea Live

19 Aug. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe femei din Republica Moldova, care s-au implicat din prima zi, alături de alte mii de femei din țara noastră, pentru a ajuta oamenii care au fugit din calea războiului din Ucraina, au vorbit despre experiența și motivația lor dar și importanța implicării fiecăruia dintre noi pentru a oferi sprijin oamenilor aflați în dificultate. Femeile s-au reunit în cadrul unui eveniment organizat de UN Women Moldova cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare, sărbătorită anual la 19 august.

Astfel, UN Women a adus în vizor rolul primordial pe care îl au femeile din diferite domenii profesionale în implementarea și gestionarea răspunsului umanitar. Primare, gazde pentru persoanele refugiate, polițiste de frontieră, psihologe, toate aceste femei s-au trezit peste noapte lucrătoare umanitare și au reușit să asigure un răspuns eficient și demn.

Felicia Bechtold, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a mulțumit pentru solidaritate tuturor femeilor, gazdelor, asistentelor sociale, primarelor, funcționarelor, organizațiilor non-guvernamentale și internaționale pentru ajutorul oferit persoanelor refugiate: „În toată această perioadă, multe femei s-au implicat foarte activ, am apreciat organizarea lor, omenia lor, dar și cât de mult suflet au depus pentru a ajuta refugiații.”

„Din primele zile ale crizei refugiaților am înțeles ce înseamnă empatia în servicul de forță pe care o aduce o femeie, eu am vazut cu propriii mei ochi de ce în toate țările civilizate avem atât de multe femei cu epoleți care lucrează în serviciile de forță, eu am văzut ce înseamnă să fii femeie cu epoleți și psihologă și cum să abordezi problema persoanelor care intrau în țară. Empatia, capacitatea de a vedea în suferința omului propria suferință e ceea ce s-a întâmplat cu toată comunitatea, cu persoanele cu epoleți și cele fără epoleți. Iar eu, în calitate de secretară de Stat a Ministerului Afecrilor Interne am fost nevoită să iau anumite decizii, unele din ele fără precedent, pe care mi le-am asumat”, a menționat Jana Costachi, secretară de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

La eveniment au mai participat și femei refugiate care au reușit, datorită programelor și proiectelor susținute de UN Women, să-și găsească un loc de muncă sau fac voluntariat pentru a susține alte persoane nevoite să-și părăsească țara din cauza războiului.

„Ne dorim ca vocea acestor femei să fie auzită și să inspire și alți oameni pentru implicare activă prin donații, voluntariat, demersuri către autorități pentru ajutorarea refugiaților și a comunităților gazdă în necesitățile lor de zi cu zi. Acest război înseamnă un regres în materie de egalitate de gen, acces la drepturi și servicii, siguranță și bunăstare, în primul rând a femeilor. Crizele afectează în mod disproporționat femeile. Este important să ținem cont de elementele de gen atunci când oferim sprijin, atunci când ne programăm reusresele, intervențiile și programele. Femeile sunt agente ale schimbării și au un rol important în procesele desecuritate și pace.”, a menționat Svetlana Andrieș, specialistă programe UN Women.

Este esențial ca femeile să participe în mod egal la planificarea și luarea deciziilor în ceea ce privește răspunsul la nevoile umanitare, iar conducerea și contribuțiile lor să fie recunoscute și apreciate. Femeile și fetele joacă un rol cheie în supraviețuirea și reziliența comunităților afectate de criză. Atunci când criza lovește, femeile sunt adesea primele care răspund. De asemenea, acestea sunt afectate în mod disproporționat de conflicte. Aceste roluri multiple trebuie reflectate pe parcursul întregului proces de planificare și implementare a răspunsului umanitar.

Ziua Mondială a Asistenței Umanitare este sărbătorită în fiecare an la 19 august, reunind parteneri din întregul sistem umanitar pentru a promova supraviețuirea, bunăstarea și demnitatea persoanelor afectate de crize și pentru siguranța și securitatea lucrătorilor umanitari. Este o sărbătoare globală a oamenilor care ajută oamenii.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău