Financial Times: Pierderile Rusiei ascund vulnerabilitatea Ucrainei

21 Mart. 2022, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mart. 2022, 15:39 // Actual //  Lupu Eduard

Victoria Rusiei ar fi trebuit să fie rapidă, dar invazia a început prost. Rușii au subestimat rezistența ucarinenilor și s-au trezit că pozițiile lor și liniile de aprovizionare sunt hărțuite de un adversar mobil și greu de reperat, arată o analiză Financial Times.

Dar, în cele din urmă, după luni de război crâncen, Rusia a câștigat „războiul de iarnă” împotriva Finlandei, în 1940, după o campanie de uzură care, potrivit analiștilor, ar servi drept model pentru modul în care se va desfășura în continuare invazia din Ucraina.

Rezultat final al războiului din Ucraina – incert

Rezultatul final rămâne să fie incert la mai bine de trei săptămâni după ce Rusia și-a lansat campania militară, au declarat ofițeri occidentali ai apărării. În timp ce succesele ucrainene au oprit înaintarea Rusiei, șefii armatei din SUA și Marea Britanie au rămas în mare tăcere cu privire la problemele armatei Kievului.

Este o întrebare principală care analizează evaluările care vizează Ucraina, având în vedere lipsa de date referitoare la problemele armatei ucrainei.

De asemenea, deși armata Rusiei s-a descurcat prost, forțele sale se regrupează și există puține semnale că președintele Vladimir Putin să renunțe la obiectivele strategice.

Conflictul de iarnă este o analogie cu adevărat fascinantă. Rușii s-au descurcat rău, dar au asigurat o pace cu adevărat benefică prin capacitatea lor de a contracara și de a menține uzura”, a declarat Sidharth Kaushal, un analist al armatei în cadrul think-tank-ului Royal United Providers Institute din Marea Britanie.

El a adăugat: „Acum trebuie să nu uităm că există unele provocări destul de vitale cu care se confruntă ucrainenii”.

Rușii i-ar putea strivi pe ucraineni

Thierry Burkhard, șeful angajaților apărării din Franța, a avertizat într-un interviu pentru Le Monde luna aceasta, forțele ruse nu ar putea decât să „strivească” rezistența ucraineană.

Kievul spune că a pierdut 1.300 de soldați, față de 7.000 cât a pierdut Rusia. Cu toate acestea, ofițerii și analiștii occidentali au declarat că pierderile ucrainene au crescut, fără îndoială, mult: cei mai mulți au fost de acord cu pierderile Rusiei sunt comparabile cu ale Ucrainei, or asta înseamnă aproximativ 10% din trupele Ucrainei.

O mulțime de tancuri și mașini ucrainene au fost distruse, a declarat un oficial NATO. „Pot să vă informez că furnizarea de arme occidentale Ucrainei este complet esențială în acest moment”, a spus el. „Fără ele, am fi într-o situație diferită, în ciuda eroismului incredibil al ucrainenilor”.

De fapt, chiar și nivelul actual de aprovizionare ar putea fi insuficient. „Oficiali de rang înalt (ucraineni) mi-au spus că livrările de arme antitanc și antiaeriene au încetinit și că stocurile sunt pe sfârșite”, a declarat Paul Grod, șeful Congresului Mondial Ucrainean, o organizație non-guvernamentală.

Acest lucru trebuie rezolvat cât mai curând posibil – altfel, luptătorii ucraineni se vor confrunta cu tancurile rusești doar cu mitraliere”, a adăugat el. Rusia face tot posibilul pentru a reduce resursele ucrainene. Recentele atacuri aeriene au lovit uzina de avioane Antonov și fabrica de armament Artem de lângă Kiev și o fabrică de reparații de aeronave de lângă Liov, ceea ce indică faptul că Rusia intenționează să paralizeze capacitatea de producție de muniții. Un război informațional care ascunde o parte a realității Dominația Ucrainei în războiul informațional i-a mascat propriile pierderi. Mii de fotografii cu blindate rusești distruse sau capturate au fost distribuite de civili ucraineni. Dar este puțin probabil ca aceștia să posteze imagini similare cu pierderile suferite de armata ucraineană. Acest lucru a afectat evident evaluările experților.

Ucraina domină informațional

Dominația Ucrainei în războiul informațional i-a mascat propriile pierderi. Mii de fotografii cu blindate rusești distruse sau capturate au fost distribuite de civili ucraineni. Dar este puțin probabil ca aceștia să posteze imagini similare cu pierderile suferite de armata ucraineană. Acest lucru a afectat evident evaluările experților.

Între timp, comandanții au confiscat telefoanele mobile ale militarilor ruși – o lecție învățată în urma invaziei din Crimeea din 2014 și menită să ofere Rusiei un control mai mare asupra informațiilor. Însă această măsură a lăsat un vid informațional care a fost umplut de conținutul ucrainean. Pe frontul informațional, Moscova este, de asemenea, afectată de propria sa dorință de a menține ficțiunea care spune că războiul este o „operațiune specială” limitată, ceea ce înseamnă că nu poate rula la televizor în mod constant imagini ale pierderilor ucrainene, care ar putea indica altceva.

Cu toate acestea, Kremlinul a insistat în mod repetat asupra faptului că operațiunile sale se desfășoară conform planului. „Nu am văzut nicio dovadă că intenția sa generală s-a schimbat”, a declarat un oficial occidental din domeniul apărării. În sud, Rusia a avut un succes evident. Ucraina a suferit pierderi serioase atunci când forțele rusești au învins pozițiile care apărau podul terestru dintre Crimeea ocupată și teritoriul ucrainean.

Nu există semne că Rusia a renunțat la obiective

De asemenea, nu există niciun semn că Rusia își reduce obiectivele, în ciuda problemelor de aprovizionare.

Nu au stabilit că trebuie să adopte o poziție defensivă, ceea ce ar fi primul lucru pe care l-ar face dacă ar fi cu adevărat îngrijorați de situația aprovizionării”, a observat Kusti Salm, secretar permanent la Ministerul eston al Apărării. „Până când se va întâmpla acest lucru, mașina rusească va continua să macine”, a adăugat acesta. Moscova încearcă, de asemenea, să își suplimenteze forțele cu trupe din estul Rusiei și cu luptători străini. Pe 1 aprilie, recruții își vor încheia stagiul militar, dar aceștia ar putea fi presați să se înroleze ca soldați profesioniști. „Până la jumătatea lunii aprilie am putea asista la reluarea operațiunilor militare rusești pe scară largă”, a estimat Gustav Gressel, analist pe tema armatei ruse la think-tank-ul European Council on Foreign Relations. „Bineînțeles că Putin trebuie să se gândească cu atenție la opinia internă, dar, în teorie, există o forță de aproximativ 100.000 de oameni la care poate apela”, a adăugat acesta.

Poate că cea mai mare vulnerabilitate tactică a Ucrainei este cea din Donbas, acolo unde cea mai mare parte a activelor militare ucrainene sunt desfășurate, la vest de regiunile separatiste Donețk și Luhansk. Rusia încearcă să încercuiască trupele ucrainene, au declarat oficialii occidentali, izolându-le de Kiev și atrăgându-le într-o luptă deschisă, în care grupurile sale de luptă ar avea superioritate. Dacă Rusia ar anihila aceste trupe ucrainene, ar obține o victorie comparabilă cu capturarea Kievului, au avertizat unii analiști. Aceștia l-au invocat astfel pe Carl von Clausewitz, teoreticianul militar din Prusia, care considera că distrugerea armatelor, mai degrabă decât capturarea orașelor, este cea mai rapidă cale spre victorie. Indiferent de acest lucru însă, puțini sunt cei care cred că lupta din Ucraina se va încheia curând. „Chiar și în cele mai bune scenarii, acesta va fi un război cu multe pauze operaționale”, a declarat Sidharth Kaushal, analistul militar britanic.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Aug. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe femei din Republica Moldova, care s-au implicat din prima zi, alături de alte mii de femei din țara noastră, pentru a ajuta oamenii care au fugit din calea războiului din Ucraina, au vorbit despre experiența și motivația lor dar și importanța implicării fiecăruia dintre noi pentru a oferi sprijin oamenilor aflați în dificultate. Femeile s-au reunit în cadrul unui eveniment organizat de UN Women Moldova cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare, sărbătorită anual la 19 august.

Astfel, UN Women a adus în vizor rolul primordial pe care îl au femeile din diferite domenii profesionale în implementarea și gestionarea răspunsului umanitar. Primare, gazde pentru persoanele refugiate, polițiste de frontieră, psihologe, toate aceste femei s-au trezit peste noapte lucrătoare umanitare și au reușit să asigure un răspuns eficient și demn.

Felicia Bechtold, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a mulțumit pentru solidaritate tuturor femeilor, gazdelor, asistentelor sociale, primarelor, funcționarelor, organizațiilor non-guvernamentale și internaționale pentru ajutorul oferit persoanelor refugiate: „În toată această perioadă, multe femei s-au implicat foarte activ, am apreciat organizarea lor, omenia lor, dar și cât de mult suflet au depus pentru a ajuta refugiații.”

„Din primele zile ale crizei refugiaților am înțeles ce înseamnă empatia în servicul de forță pe care o aduce o femeie, eu am vazut cu propriii mei ochi de ce în toate țările civilizate avem atât de multe femei cu epoleți care lucrează în serviciile de forță, eu am văzut ce înseamnă să fii femeie cu epoleți și psihologă și cum să abordezi problema persoanelor care intrau în țară. Empatia, capacitatea de a vedea în suferința omului propria suferință e ceea ce s-a întâmplat cu toată comunitatea, cu persoanele cu epoleți și cele fără epoleți. Iar eu, în calitate de secretară de Stat a Ministerului Afecrilor Interne am fost nevoită să iau anumite decizii, unele din ele fără precedent, pe care mi le-am asumat”, a menționat Jana Costachi, secretară de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

La eveniment au mai participat și femei refugiate care au reușit, datorită programelor și proiectelor susținute de UN Women, să-și găsească un loc de muncă sau fac voluntariat pentru a susține alte persoane nevoite să-și părăsească țara din cauza războiului.

„Ne dorim ca vocea acestor femei să fie auzită și să inspire și alți oameni pentru implicare activă prin donații, voluntariat, demersuri către autorități pentru ajutorarea refugiaților și a comunităților gazdă în necesitățile lor de zi cu zi. Acest război înseamnă un regres în materie de egalitate de gen, acces la drepturi și servicii, siguranță și bunăstare, în primul rând a femeilor. Crizele afectează în mod disproporționat femeile. Este important să ținem cont de elementele de gen atunci când oferim sprijin, atunci când ne programăm reusresele, intervențiile și programele. Femeile sunt agente ale schimbării și au un rol important în procesele desecuritate și pace.”, a menționat Svetlana Andrieș, specialistă programe UN Women.

Este esențial ca femeile să participe în mod egal la planificarea și luarea deciziilor în ceea ce privește răspunsul la nevoile umanitare, iar conducerea și contribuțiile lor să fie recunoscute și apreciate. Femeile și fetele joacă un rol cheie în supraviețuirea și reziliența comunităților afectate de criză. Atunci când criza lovește, femeile sunt adesea primele care răspund. De asemenea, acestea sunt afectate în mod disproporționat de conflicte. Aceste roluri multiple trebuie reflectate pe parcursul întregului proces de planificare și implementare a răspunsului umanitar.

Ziua Mondială a Asistenței Umanitare este sărbătorită în fiecare an la 19 august, reunind parteneri din întregul sistem umanitar pentru a promova supraviețuirea, bunăstarea și demnitatea persoanelor afectate de crize și pentru siguranța și securitatea lucrătorilor umanitari. Este o sărbătoare globală a oamenilor care ajută oamenii.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău