Moldova dusă cu zăhărelul în bârlogul țarului! Spînu: Moscova vrea să-și promoveze propriile interese

26 Ian. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Ian. 2023, 05:45 // Actual //  bani.md

Andrei Spînu, vicepremierul Republicii Moldova, a declarat miercuri seara, la Digi24, că „Rusia își dorește să țină Republica Moldova sub control, ca să-și poată promova interesele proprii”. „Este evident că am fost în vizorul Moscovei tot timpul și nu s-a schimbat nimic în ultimii 30 de ani”, a adăugat Spînu.

Andrei Spînu, vicepremierul Republicii Moldova: Situația (cu Transnistria – n.red.) este complicată și evident că noi, și la Guvern, dar și la Președinție analizăm foarte serios toate riscurile din această perspectivă.

Adevărul, care este și cunoscut, de 30 de ani nu prea s-a investit în capacitățile militare ale țării noastre. Evident, de abia acum se fac primele încercări pentru a reveni și a dota armata, astfel încât să fim pregătiți pentru provocări.

Mesajul actualei guvernări este că noi ne dorim pace și vom face în primul rând tot ce ne stă în putere ca să păstrăm această pace, necesară pentru țara noastră.

Cetățenii Republicii Moldova, nici pe malul stâng, dar nici pe malul drept al Nistrului nu-și doresc război, indiferent câți soldați ai Rusiei sunt în Transnistria.

Este evident că Republica Moldova a fost în vizorul Moscovei tot timpul, și nu s-a schimbat nimic în ultimii 30 de ani, ca să fim foarte sinceri.

Rusia își dorește să țină Republica Moldova sub control, ca să-și poată promova interesele proprii, și nu interesele populației noastre.

Noi vedem foarte clar că se folosesc elemente ale războiului hibrid, inclusiv propaganda, finanțarea anumitor partide politice de opoziție, tot felul de provocări în diferite zone ale țării, inclusiv acea criză energetică generată de Gazprom.

Deci, toate astea fac parte din acel război hibrid pe care, considerăm noi, că Rusia îl duce în țara noastră.

Acest lucru și l-au dorit permanent, nu este ceva nou, dar acum se acutizează, ținând cont de ce vedem că se întâmplă în Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

14 Apr. 2025, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Apr. 2025, 17:31 // Actual //  Ursu Victor
Lider al pieţei a fost grupul american Apple, cu o cotă de 19%, în pofida provocărilor cu care s-a confruntat / Foto: Profimedia Images

Grupul american Apple a avut cele mai mari vânzări de smartphone-uri în primul trimestru al acestui an, graţie lansării modelului iPhone 16e şi a cererii puternice în ţări precum Japonia şi India, arată datele publicate luni de firma de cercetare de piaţă Counterpoint Research, relatează Reuters, potrivit Agerpres, citat de antena3.ro.

„În conformitate cu estimările noastre actuale, anunţul tarifelor nu a dus la o creştere majoră a cererii din cauza incertitudinilor cu privire la tarife şi politici. În condiţiile în care tarifele au fost anunţate în aprilie, nu au avut un impact asupra cererii de iPhone în primul trimestru din 2025”, a declarat analistul şef de la Counterpoint, Ankit Malhotra.

În primele trei luni ale acestui an, piaţa mondială de smartphone a crescut cu 3% în ritm anual. Scăderile de pe pieţele dezvoltate au fost contracarate de creşterea din China şi continuarea revenirii vânzărilor pe pieţele emergente cheie din America Latină, Asia-Pacific, Orientul Mijlociu şi Africa.

Lider al pieţei a fost grupul american Apple, cu o cotă de 19%, în pofida provocărilor cu care s-a confruntat pe o serie de pieţe importante. Vânzările Apple în SUA, Europa şi China fie au stagnat, fie au scăzut. Însă Apple a înregistrat o creştere de două cifre a vânzărilor în Japonia, India, Orientul Mijlociu, Africa şi Asia de Sud-Est.

Pe locul secund s-a situat grupul sud-coreean Samsung, cu o cotă de 18%. Cercetătorii subliniază că Samsung a avut un început lent de an, din cauza lansării târzii a seriei S25, dar vânzările şi-au revenit după lansarea modelului principal S25 şi a noilor versiuni de telefoane seria A.

Topul primilor cinci producători este completat de producătorii chinezi Xiaomi (14%), vivo (8%) şi OPPO (8%).

În pofida creşterii de 3% din primul trimestru, analiştii de la Apple Counterpoint Research se aşteaptă ca, pe ansamblul anului 2025, piaţa de smartphone să se contracte uşor comparativ cu 2024, din cauza incertitudinilor economice şi tarifelor vamale impuse de preşedintele SUA, Donald Trump.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!