Moldova în beznă! Cel mai mare distribuitor de curent propune soluții pentru securitatea energetică

31 Oct. 2021, 10:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Oct. 2021, 10:44 // Actual //  bani.md

Republica Moldova este vulnerabilă din punct de vedere energetic. Deși de 30 de ani autoritățile spun că e nevoie de diversificarea, până în prezent nu s-a făcut mare lucru. Țara noastră e dependentă de o singură sursă de energie electrică – Centrala de la Cuciurgan. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a dat asigurări că în doi ani va fi construită linia de interconectare cu România, Vulcănești – Chișinău.

Eu cred că dacă vorbim despre securitatea energetică, primul lucru, este faptul că trebuie să ne asigurăm că suntem interconectați cu România, conform programului în 2024. Este foarte important și eu știu că Guvernul lucrează la acest subiect. Restul acțiunilor reprezintă măsuri de atenuare. Al doilea lucru, pe termen scurt, trebuie să asigurăm un așa numit echilibru, pentru a obține energie nu doar din Moldova, de pe malul drept și stâng, dar și din Ucraina. Dacă vorbim despre importul energiei din Ucraina trebuie să avem un mecanism de balansare, care până acum nu a existat. Următorul contract pe energie electrică va intra în vigoare la 1 februarie 2022, iar până atunci trebuie să avem acel mecanism de balansare, pentru că altfel vom fi forțați să achiziționăm majoritatea energie electrice de la Cuciurgan. Astfel, dacă vorbim despre diversificare, trebuie să punem Ucraina pe primul loc și pentru aceasta trebuie să avem reguli echitabile de joc și echilibru, iar de aceasta trebuie să se ocupe ANRE”, a explicat, la dezbaterile de la IPRE,  Jose Luis Gomez Pascual, Country Manager, Premier Energy.

Securitatea energetică a Republicii Moldova a fost discutată și la Bruxelles de către premierul Natalia Gavrilița.

Suntem recunoscători pentru susținerea oferită în mod constant Republicii Moldova în promovarea independenței și securității energetice. E adevărat că dependența ridicată de importurile de gaze și de energie electrică are drept consecință un nivel scăzut de securitate a aprovizionării, plasând țara noastră printre cele mai vulnerabile din lume. Iată de ce, eforturile Cabinetului de miniștri pe care-l conduc sunt focusate pe  diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze și reformele necesare pentru integrarea Republicii Moldova pe piaţa europeană de energie”, a declarat Gavrilița.

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO