Moldova, în topul statelor din Europa la scumpirea benzinei

15 Iul. 2022, 11:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Iul. 2022, 11:29 // Actual //  bani.md

În prima jumătate a anului 2022, multe țări din regiune au înregistrat creșteri record ale prețurilor la benzină. În Turcia, prețul benzinei a crescut cu 100%.

În luna iunie, prețul mediu al unui litru de benzină în Republica Moldova a fost de 32,86 lei, față de 20,56 lei cât costa în ianuarie,. O creștere și mai severă a prețului poate fi resimțită de proprietarii de mașini din Spania (+40,8%), Moldova (+53%), Austria (+45,7%) și Ucraina (+63,3%).

În Malta, prețurile la benzină au fost stabile în prima jumătate a anului.

În Rusia, prețul nominal în ruble nu s-a modificat. Cu toate acestea, din cauza creșterii artificiale a valorii rublei de către guvern, prețurile benzinei prezentate în euro au crescut cu 41,5%, conform Picodi, companie și de analiză a piețelor, cu sediul în Polonia.

Kazahstanul este singura țară din Europa (parțial), unde benzina s-a ieftinit ușor (−0,7%).

În prezent, norvegienii, finlandezii și danezii plătesc cel mai mult pentru combustibil, respectiv 2,56 euro/litru, 2,5  euro/litru și 2,48 euro/litru.

Cu un salariu mediu, șoferii din Elveția (2 455 litri), Luxemburg (1 943 litri) și Danemarca (1 502 litri) pot cumpăra cea mai mare cantitate de benzină.

În republica Moldova cu un salariu mediu, la sfârșitul lunii iunie, puteau fi achiziționate 290 de litri de benzină.

Faptul că dispun de resurse substanțiale de materii prime a salvat unele țări de creșterea prețului la petrol. Țări precum Arabia Saudită, Kuweit și Qatar nu au fost afectate de situația economică mondială. Guvernele unor țări precum Columbia, Ecuador și Kazahstan au decis fie să înghețe, fie să stabilească limita superioară a prețurilor la benzină.

În luna iunie a anului 2022, cel mai mic preț al benzinei a fost observat în Algeria (0,30 euro/litru), Kuweit (0,32 euro/litru) și Iran (0,34 euro/litru). Pe de altă parte, Hong Kong se distinge ca fiind țara cu cel mai mare preț al benzinei la litru (2,83 euro/litru).

În clasamentul global al puterii de cumpărare, podiumul aparține în continuare țărilor din Golful Arabiei: Qatar (5 968 litri), Kuweit (5 578 litri) și Arabia Saudită (4 372 litri)

Cea mai săracă țară din această comparație este Cuba, unde salariul mediu este egal cu doar 27 de litri de benzină.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ