Moldova pune piciorul în prag Moscovei. De unde vrea să cumpere gaz

12 Oct. 2021, 11:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Oct. 2021, 11:05 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent, Republica Moldova plătește de cinci ori mai mult, comparativ cu anul trecut, pentru gazul livrat de Gazprom. Chișinăul califică prețul neargumentat și caută alternative.

Republica Moldova a solicitat suportul UE pentru livrarea gazelor. Chișinăul speră să primească gaz din România, scrie ziarul Finacnial Times, citat de agenția rusă RBK.

Publicația scrie că livrările de gaz s-au redus cu 35%, iar prețul s-a majorat la 790 USD pentru mia de metri cubi față de 550 USD, practic de cinci ori. Sursele publicației susțin că Chișinăul nu vrea să accepte noile condiții ale Gazpromului și caută alternative pentru livrarea gazului prin România în situații de urgență.

În perioada caldă a anului, prețul de achiziție a metanului era racordat bursei germane NSG, iar în perioada rece a anului, 80% din cantitatea de gaz consumată, costul era calculat în baza prețului la motorină și păcură.

La 1 septembrie a expirat contractul cu Gazprom, iar din 1 octombrie prețul gazului importat este de 790 USD pentru mia de metri cubi până la semnarea noului contract. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării regionale, Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova negociază cu Gazprom, dar în același timp studiază alternative de livrare din Ucraina, România și alte state UE.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și securitate, Josep Borrell a declarat că cererea Europei pentru gazul rusesc a crescut mai mult față de cât era prevăzut.

Ambasadorul UE Markus Ederer, într-un interviu acordat RBC, a declarat că Rusia ar trebui să crească livrările de în Europa pe fondul unei creșteri bruște a prețurilor. Ca răspuns, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a explicat că Moscova trebuie mai întâi să încheie contracte adecvate, deci nu poate crește rapid volumele de gaze pentru consumatorii europeni.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău