Moldova se teme de o invazie a lui Putin. Avansul trupelor Moscovei în sud-vestul Ucrainei pune pe jar Chișinăul

25 Iul. 2022, 17:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2022, 17:46 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova se teme că Rusia ar putea declanșa o invazie militară în contextul în care operațiunile sale militare se extind sud-vestul Ucrainei. Există temerea că pe măsură ce trupele militare rusești se apropie de Transnistria, situația se va tensiona și în Moldova. Premierul Moldovei, Natalia Gavriliță a arătat că țara sa a ales calea pro-europeană, candidatura la UE este o victorie foarte mare pentru cetățenii săi.

Oficialii de la Chișinău iau în considerare o posibilă invaziei rusească în Moldova, în condițiile în care operațiunile militare ale Moscovei par să se extindă în sud-vestul Ucrainei. Aceștia își exprimă temerile că situația se va tensiona și în Republica Moldova pe măsură ce forțele Moscovei se vor apropia de Transnistria unde este cantonată o garnizoană rusească. Premierul din Republica Moldova, Natalia Gavriliță și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un posibil atac al Rusiei pe teritoriul țării sale.

„Suntem îngrijoraţi, desigur, acesta este un risc, deocamdată este un scenariu ipotetic, dar dacă operaţiunile militare se deplasează mai departe spre sud-vestul Ucrainei şi spre Odesa, atunci sigur că suntem foarte îngrijoraţi, mai ales ţinând cont de faptul că sunt trupe pe teritoriul regiunii secesioniste Transnistria. Facem tot posibilul pentru a menţine pacea şi stabilitatea şi pentru a ne asigura că luptele nu escaladează”, a declarat premierul Republicii Moldova.

Natalia Gavriliță a precizat că situația este dificilă nu doar pentru Republica Moldova ci și pentru celelalte state mici aflate în vecinătatea Rusiei. În opinia sa, dacă un stat precum Rusia poate lansa un război pentru anexarea unor teritorii fără nici un respect față de ordinea internațională, atunci nimeni nu este în siguranță.

Premierul moldovean a precizat că Republica Moldova a avut o istorie tumultoasă într-o regiune complicată. Ea a precizat că țara a făcut parte atât din imperiul țarist, cât și din România, dar și din Uniunea Sovietică.

„Actuala situaţie este foarte dificilă nu doar pentru Moldova, ci şi pentru orice stat mic, pentru orice ţară care se bazează pe ordinea internaţională axată pe reguli; dacă o ţară poate lansa un război pentru anexarea de teritorii, fără niciun respect faţă de ordinea internaţională, atunci, din acest punct de vedere, nu este nimeni în siguranţă şi cred că numeroase ţări sunt îngrijorate”, a subliniat Gavriliţă.

„Republica Moldova a avut o istorie tumultoasă, într-o regiune complicată, nu doar că a fost parte a Uniunii Sovietice, a făcut parte şi din România în perioada dintre Primul şi al II-lea Război Mondial, majoritatea populaţiei este vorbitoare de limbă română, dar avem şi ucraineni, ruşi, bulgari şi găgăuzi, o minoritate vorbitoare de turcă”, a arătat Natalia Gavriliţă.

După ultimele alegeri, însă, oamenii au ales în mod masiv calea pro-europeană, iar obținerea statului de candidat la UE a reprezentat o victorie importantă. Situația din zonă s-a complicat, însă, din nou, după invazia declanșată de Rusia în Ucraina.

„La ultimele alegeri, oamenii au votat masiv pentru o majoritate proeuropeană, pentru un parcurs al instituţiilor democratice, pentru combaterea corupţiei, asigurarea respectării drepturilor omului şi, desigur, pentru eforturile de integrare europeană. Deci, obținerea statutului de candidat pentru integrarea europeană a fost o victorie semnificativă pentru Moldova, una pe care oamenii au aşteptat-o mult timp, dar este foarte nefericit că se întâmplă într-un astfel de context complicat în regiune şi în vremuri atât de oribile pentru Ucraina”, a continuat premierul de la Chișinău într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 11:55
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 11:55 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Marina Harin este o antreprenoare pasionată de amenajări și decor cu flori. Ea se confruntă cu o provocare majoră: profitul întârzie să apară. Deși domeniul este plin de potențial, există câteva cauze posibile pentru această situație.

În video de mai jos, afli drumul ei și provocările pe care le are.

Tânăra poate trece de această încercare prin analiză atentă, adaptare și perseverență. Cu o abordare strategică și o atenție deosebită la detalii, afacerea ei de amenajări și decor cu flori poate deveni profitabilă.

Emisiunea „Afaceri la Microscop” poate fi vizionată pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău