Moldovagaz joacă tare. ANRE, stupefiată de „explozia” prețului la metan: Vom sesiza Consiliul Concurenței

24 Ian. 2022, 13:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Ian. 2022, 13:53 // Actual //  bani.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică constată cu îngrijorare că începând cu 22 ianuarie, cel mai mare operator din țară al stațiilor care comercializează gaze naturale comprimate pentru vehicule, „TransAutoGaz” SRL, a majorat esențial prețurile pentru gazul metan.

Din informațiile apărute în spațiul public, compania a motivat majorarea prin „creșterea preconizată a prețului de achiziție al gazelor naturale”. Totodată, din comentariul publicat de S.A. „Moldovagaz”, care este fondatoarea „TransAutoGaz” SRL,  constatăm o încercare neinspirată de a argumenta această decizie. Conducerea  S.A. „Moldovagaz” a enumerat mai mulți factori, unii dintre care, în opinia ANRE, nu au cum să influențeze la etapa actuală structura prețului la gazul natural comprimat pentru vehicule, cum ar fi:

  1. Argumentarea privind impactul asupra pieței carburanților de doar 3%.

Această afirmație, dincolo de faptul că nu poate justifica prețurile majorate, reprezintă și o abordare superficială asupra impactului social-economic al pieței gazelor naturale comprimate. Majoritatea consumatorilor acestui tip de carburanți este reprezentată de prestatorii de servicii de transport în regim de taxi sau de transport public (autocare). În consecință, această majorare afectează substanțial ambele părți ale procesului și anume, prestatorii de servicii și pasagerii acestora.

  1. Argumentarea privind influența costului de energie electrică, care este necesară pentru comprimarea gazului.

Nici această afirmație nu poate fi susținută din motivul că prețurile reglementate la energia electrică au fost modificate de către ANRE ultima dată la 26.01.2021 și rămân neschimbate până în prezent.

Prin urmare, dacă majorările efectuate de către operatori în luna noiembrie al anului 2021 au avut la bază creșterea prețurilor reglementate la gazele naturale aprobate prin Hotărârea ANRE nr. 503/2021, atunci argumentarea creșterii prețului din 22.01.2022 trezește mai multe semne de întrebare.

În scopul clarificării situației apărute pe piața gazelor naturale comprimate, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică analizează detaliat circumstanțele acțiunilor „TransAutoGaz” SRL și își rezervă dreptul să formuleze o sesizare argumentată către Consiliul Concurenței în vederea investigării acestui caz prin prisma legislației anticoncurențiale.

În data de 22 ianuarie, cel mai mare operator de comercializare a gazului metan, Transautogaz a scumpit combustibilul albastru cu tocmai 25%.  Astfel, de sâmbătă, un litru de gaz comprimat costă 17 lei şi 60 de bani. Compania Transautogaz care deţine mai multe staţii de alimentare a anunţat că majorarea tarifului este determinată de creșterea prețului de achiziție al gazelor naturale.

Ultima dată, gazul metan s-a scumpit simțitor la începutul lunii noiembrie anul trecut. Atunci, prețul a înregistrat o creștere de apoape 60 la sută.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău