Moldoveanul care vrea să cumpere centrala termică de la Galați promite o centrală de 860 MW și investiții de milioane

03 Ian. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Ian. 2024, 17:14 // Actual //  bani.md

Entitatea juridică înregistrată în Bulgaria Optimus Rredac Group LTD, controlată și condusă de cetățeanul român Anatolie Vitușinscaia, originar din Republica Moldova, care a depus încă din noiembrie ofertă de preluare a CET Galați, completată ulterior, a transmis recent o nouă ofertă, în care precizează că are în vedere atât repornirea unității de producție de energie, cât și construirea uneia noi pe amplasament, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Cea mai recentă ofertă a Optimus Rredac Group LTD propune suma de 13,5 milioane euro plus TVA pentru cumpărarea activului funcțional CET Galați, fosta centrală pe gaze de 375 MW care cu ani în urmă alimenta atât sistemul centralizat de termoficare din municipiul dunărean, cât și combinatul siderurgic Sidex Galați, actualmente Liberty.

Activul se află în proprietatea Electrocentrale Galați, producătorul falimentar de energie electrică, agent termic și abur industrial controlat indirect de Ministerul Energiei, prin Electrocentrale Grup.

În plus, Optimus Rredac Group LTD a transmis în ofertă că intenționează atât să repornească CET Galați, cât și să construiască o centrală nouă, de 860 MW, alături de parteneri din SUA și Marea Britanie, printr-o investiție estimată la 800 milioane euro.

Firma din Bulgaria a menționat că vrea să se înscrie cu oferta sa la licitația de vânzare a activului funcțional CET Galați, intenționând să cumpere caietul de sarcini aferent acesteia. Activul a fost scos inițial la licitație în primăvara lui 2022, la prețul de pornire de aproape 23 milioane euro plus TVA, redus progresiv în timp, până la 12,5 milioane euro în prezent.

Deznodământul CET Galați depinde în cele din urmă de decizia producătorului de gaze controlat de stat Romgaz, care deține peste 87% din masa credală a Electrocentrale Galați.

Optimus Rredac Group LTD a fost înființată în august 2021 și își are sediul social la Ruse, aproape de granița cu România. Asociat și administrator unic este cetățeanul român Anatolie Vitușinscaia, originar din Republica Moldova. Anterior, în 2018, acesta a înființat în România societatea Optimus-Rredac SRL, cu CAEN principal ″Producția de energie electrică″, dar fără niciun fel de activitate până în prezent, conform termene.ro.

Optimus-Rredac SRL a făcut în 2020 demersuri preliminare în vederea preluării CET Arad, în consorțiu cu o societate din Statele Unite, Recovered Energy Group, iar în 2021 s-a interesat de cumpărarea termocentralei de la Mintia.

Ambele inițiative au rămas fără rezultat, centrala arădeană fiind achiziționată în cele din urmă de elvețienii de la AOT Energy, iar Mintia – de o firmă a antreprenorului iordanian Ahmad Ismail Saleh.

Datele publice disponibile indică faptul că firma din Bulgaria, Optimus Rredac Group LTD, are legături cu una din Turcia, Optimus Global, ambele activând în domeniul comerțului internațional cu produse din lemn. Firma bulgară apare și ca distribuitor în România și Germania al mărfurilor producătorului și exportatorului rus de lemn și produse din lemn Mosanka LLC din Krasnodar, de pe malul Mării Azov.

Tot din date publice rezultă că din grup face parte și un alt trader turc de mărfuri, Optimus Energy, cu birouri și în Bulgaria, Germania, Marea Britanie, România și Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău