Moldoveni fac afaceri bănoase în Rusia. Au businessuri de 192 mil. USD

31 Mart. 2022, 15:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mart. 2022, 15:18 // Actual //  Lupu Eduard

Nu se cunoaște exact care sunt activele financiare totale ale rezidenților Moldovei în Rusia, dar există date separate privind unele articole, potrivit Expert Grup.

Astfel, în cadrul Sondajului coordonat privind investițiile directe, autoritățile ruse au raportat către FMI existența unui stoc de investiții directe moldovenești în Rusia în valoare de 192 mil. USD la sfârșitul anului 2020, din care 191 mil. USD reprezintă participații la capital și 1 mil. USD – instrumente de datorie (aceste cifre includ și investițiile rezidenților regiunii din stânga Nistrului).

În cadrul Sondajului coordonat privind investițiile de portofoliu, nu au fost raportate careva creanțe ale rezidenților moldoveni față de rezidenții Rusiei. Nu este exclus faptul că acestea totuși există, dar volumul lor, probabil, nu este mare (tot stocul de active sub formă de investiții de portofoliu moldovenești peste hotare a fost evaluat la 13 mil. USD, conform situației din 30.09.2021).

Numărul moldovenilor aflați în Federația Rusă s-a redus de 3 ori în ultimii 6 ani. Potrivit unui studiu al Institului de Analize Sociale și Prognoze al Federației Ruse, în Federația Rusă se mai aflau la sfârșitul anului 2020 puțin peste 200 de mii de cetățeni moldoveni.

Cercetarea arată că, de la sfârșitul anului 2014, numărul moldovenilor aflați în Rusia s-a redus cel mai mult din toți migranții proveniți din statele CSI, de la aproape 600 de mii la puțin peste 200 de mii, adică de aproape 3 ori.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău