Războiul nu este o piedică! Ucraina a crescut suprafața însămânțată cu diverse culturi de primăvară cu 10%

31 Mart. 2022, 13:27
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
31 Mart. 2022, 13:27 // Actual //  MD Bani

Fermierii din Ucraina au însămânţat până joi aproximativ 400.000 de hectare cu diverse culturi de primăvară. Potrivit lui Taras Vysotskiy, adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii, suprafața a crescut cu o zecime mai mult decât în perioada similară din 2021, în pofida războiului.

Deficitul de combustibil nu a afectat procesul de însămânţare.

„Negociem cu furnizorii astfel încât să nu oprim campania de însămânţare”, a afirmat Vysotskiy la un post de televiziune.

Luna aceasta, oficialii din Ministerul ucrainean al Agriculturii au declarat pentru Reuters că în 2022 suprafaţa însămânţată cu culturi de primăvară ar putea fi redusă cu mai mult de jumătate faţă de 2021, la aproximativ şapte milioane de hectare, comparativ cu un nivel estimat la 15 milioane de hectare înaintea invaziei.

Ei au explicat că fermierii ar putea reduce suprafaţa însămânţată cu floarea soarelui şi porumb, dar să crească suprafaţa însămânţată cu cereale, cum ar fi orz, ovăz şi mazăre.

La începutul acestei luni, Guvernul de la Kiev a introdus licenţe la export în ideea de a limita exporturile de produse agricole precum grâu, porumb, ulei de floarea soarelui, carne de pasăre şi ouă, în contextul invaziei ruseşti. Cu toate acestea, restricţiile la porumb şi ulei de floarea soarelui au fost ridicate ulterior, deoarece Ucraina are stocuri suficiente iar fermierii ucraineni au nevoie de valută pentru a putea continua activitatea.

Joi, Vysotskiy a declarat că la finalul lunii martie Ucraina avea stocate 13 milioane de tone de porumb şi 3,8 milioane de tone de grâu.

Săptămâna trecută, noul ministru ucrainean al Agriculturii, Mykola Solskyi, anunţa că stocurile de cereale pentru export se ridică la 7,5 miliarde de dolari, dar nu a indicat care este volumul disponibil.

Creşterea preţului alimentelor pe plan global va continua dacă situaţia din Ucraina, în urma invaziei, nu se va schimba, a adăugat oficialul.

Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile mondiale de grâu şi sunt de asemenea importanţi furnizori de uleiuri alimentare.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău