Moldovenii au cumpărat mașini și motociclete cu 19% mai mult în februarie 2022 decât în aceeași lună a anului trecut

21 Apr. 2022, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Apr. 2022, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În februarie 2022 moldovenii au cumpărat mai multe mașini și motociclete față de aceeași lună a anului 2021. Cifra de afaceri a crescut cu 19,3%. De asemenea, cifra de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei în februarie 2022, în preţuri comparabile, a crescut cu 3,1% faţă de luna precedentă şi cu 29,6% comparativ cu luna februarie 2021. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS).

În același timp,  în luna februarie 2022 cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) s-a micșorat cu 6,9% faţă de luna precedentă şi s-a majorat cu 3,3% comparativ cu luna februarie 2021.

De asemenea, potrivit datelor oferite de BNS,  în februarie 2022, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în preţuri curente, a crescut cu 25,2% față de luna ianuarie 2022 și cu 69,0% comparativ cu luna februarie 2021.

În ceea ce privește cifra de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate, în principal, întreprinderilor, în aceeași perioadă, a crescut cu 1,4% față de luna precedentă și cu 25,4% comparativ cu luna februarie 2021.

Tot în această perioadă a crescut și cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete, în preţuri curente, s-a cu 3,3% faţă de luna precedentă şi cu 19,3% față de luna februarie 2021.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 12:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Feb. 2023, 12:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță că din data de 27 ianuarie a început plata ajutorului financiar de urgență, acordat în baza Memorandumului dintre Ministerul Muncii și Protecției Sociale și agențiile ONU, pe cardurile beneficiarilor.

Este vorba de 4 900 de lei, ajutor pentru aproape 56 de mii de familii vulnerabile din Moldova, scrie Realitatea.md.

Potrivit MMPS, partenerii europeni au decis extinderea programului de la 6 la 7 luni, precum și a numărului de beneficiari.

„Pe lângă cei 39.926 de beneficiari inițiali, vor fi incluse în program încă 16 mii de persoane vulnerabile, numărul total al acestora ajungând la aproape 56 mii. Beneficiarii din lista adițională vor fi evaluați de comisiile locale, conform criteriilor stabilite și își vor primi banii odată cu încheierea procesului de verificare și aprobare. Suportul financiar va fi acordat sub formă de plată unică, în valoare de 4 900 de lei, prin intermediul Poștei Moldovei și a altor prestatori de servicii de plată, care operează cu Western Union”, se arată în comunicatul ministerului.

Despre posibilitatea ridicării suportului financiar, oamenii sunt anunțați prin intermediul mesajelor telefonice scurte (SMS), în termen de 15 zile de la data primirii notificării, se mai specifică în comunicat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Beneficiarii sunt rugați să apeleze pentru mai multe detalii asistenții sociali din localități sau la linia telefonică fierbinte gratuită a Programului Alimentar Mondial – 0 8001 08 90.

Realitatea.md a apelat de mai multe ori la acest număr de telefon pentru a afla despre Comisia care a selectat listele beneficiarilor, dar și alte detalii, însă de fiecare dată am primit același răspuns.

„Toți operatorii, la moment, sunt ocupați. Reveniți mai târziu!”

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău