Moldovenii au cumpărat mașini și motociclete cu 19% mai mult în februarie 2022 decât în aceeași lună a anului trecut

21 Apr. 2022, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Apr. 2022, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În februarie 2022 moldovenii au cumpărat mai multe mașini și motociclete față de aceeași lună a anului 2021. Cifra de afaceri a crescut cu 19,3%. De asemenea, cifra de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei în februarie 2022, în preţuri comparabile, a crescut cu 3,1% faţă de luna precedentă şi cu 29,6% comparativ cu luna februarie 2021. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS).

În același timp,  în luna februarie 2022 cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) s-a micșorat cu 6,9% faţă de luna precedentă şi s-a majorat cu 3,3% comparativ cu luna februarie 2021.

De asemenea, potrivit datelor oferite de BNS,  în februarie 2022, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în preţuri curente, a crescut cu 25,2% față de luna ianuarie 2022 și cu 69,0% comparativ cu luna februarie 2021.

În ceea ce privește cifra de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate, în principal, întreprinderilor, în aceeași perioadă, a crescut cu 1,4% față de luna precedentă și cu 25,4% comparativ cu luna februarie 2021.

Tot în această perioadă a crescut și cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete, în preţuri curente, s-a cu 3,3% faţă de luna precedentă şi cu 19,3% față de luna februarie 2021.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău