Volumul creditelor oferite de către organizațiile de creditare nebancară la finele trimestrului trei al anului a constituit 11,5 mld. lei, fiind în creștere cu 1,7 mld. lei sau cu 17% față de situația de la finele anului trecut, scrie economistul Viorel Gîrbu pentru infodebit.md.
Potrivit lui, creșterea creditării în acest sector a fost posibilă în special ca urmare a atragerii creditelor bancare și împrumuturilor de către organizațiile vizate. Soldul mijloacelor provenite din această sursă s-a majorat de la începutul anului cu 1,1 mld. lei, pe când volumul capitalului social și suplimentar depus de fondatorii acestor instituții este în scădere. Astfel, la finele trimestrului trei al anului ponderea creditelor și împrumuturilor atrase de către organizațiile de creditare nebancară a ajuns să constituie 83% din volumul activelor deținute de organizațiile de creditare nebancară, fiind în creștere cu 3 p.p. față de acum un an.
„Fiecare al treilea debitor înregistrează dificultăți la plata ratelor scadente în anul curent. Pentru aproximativ 36% din portofoliul împrumuturilor oferite la finele lunii septembrie 2022 se înregistrează întârzieri ale plăților de până la 90 zile. Față de situația de acum un an, ponderea împrumuturilor pentru care plățile înregistrează întârzieri de până la 90 de zile a crescut cu 4 p.p. Mărimea totală a împrumuturilor care au plățile expirate a crescut cu 1 p.p. față de luna septembrie a anului trecut, fiind de 47% la finele trimestrului III al anului curent”, afirmă Gîrbu.
Deși volumul creditelor oferite de către organizațiile active în acest sector este în creștere, numărul beneficiarilor de credite a scăzut cu 35 mii față de situația din trimestrul III al anului trecut, fiind de 398 mii persoane fizice la finele trimestrului III al anului curent. Prin raportare la numărul populației, numărul beneficiarilor de credite oferite de organizațiile de creditare nebancară la finele lunii septembrie 2022 a fost de 2 unități la fiecare 10 persoane cu vârsta mai mare de 18 ani, în scădere față de 2,2 unități cât a fost cu un an mai devreme.
Evoluțiile descrise mai sus au dus la creșterea mărimii medii a unui credit oferit de organizațiile de creditare nebancară cu 33% pe durata ultimelor 12 luni, fiind la finele lunii septembrie curent de ordinul a 29 mii lei.