Moldovenii, datori vânduți! Fiecare al treilea debitor are probleme cu rambursarea creditelor

01 Dec. 2022, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Dec. 2022, 11:40 // Actual //  bani.md

Volumul creditelor oferite de către organizațiile de creditare nebancară la finele trimestrului trei al anului a constituit 11,5 mld. lei, fiind în creștere cu 1,7 mld. lei sau cu 17% față de situația de la finele anului trecut, scrie economistul Viorel Gîrbu pentru infodebit.md.

Potrivit lui, creșterea creditării în acest sector a fost posibilă în special ca urmare a atragerii creditelor bancare și împrumuturilor de către organizațiile vizate. Soldul mijloacelor provenite din această sursă s-a majorat de la începutul anului cu 1,1 mld. lei, pe când volumul capitalului social și suplimentar depus de fondatorii acestor instituții este în scădere. Astfel, la finele trimestrului trei al anului ponderea creditelor și împrumuturilor atrase de către organizațiile de creditare nebancară a ajuns să constituie 83% din volumul activelor deținute de organizațiile de creditare nebancară, fiind în creștere cu 3 p.p. față de acum un an.

„Fiecare al treilea debitor înregistrează dificultăți la plata ratelor scadente în anul curent. Pentru aproximativ 36% din portofoliul împrumuturilor oferite la finele lunii septembrie 2022 se înregistrează întârzieri ale plăților de până la 90 zile. Față de situația de acum un an, ponderea împrumuturilor pentru care plățile înregistrează întârzieri de până la 90 de zile a crescut cu 4 p.p. Mărimea totală a împrumuturilor care au plățile expirate a crescut cu 1 p.p. față de luna septembrie a anului trecut, fiind de 47% la finele trimestrului III al anului curent”, afirmă Gîrbu.

Deși volumul creditelor oferite de către organizațiile active în acest sector este în creștere, numărul beneficiarilor de credite a scăzut cu 35 mii față de situația din trimestrul III al anului trecut, fiind de 398 mii persoane fizice la finele trimestrului III al anului curent. Prin raportare la numărul populației, numărul beneficiarilor de credite oferite de organizațiile de creditare nebancară la finele lunii septembrie 2022 a fost de 2 unități la fiecare 10 persoane cu vârsta mai mare de 18 ani, în scădere față de 2,2 unități cât a fost cu un an mai devreme.

Evoluțiile descrise mai sus au dus la creșterea mărimii medii a unui credit oferit de organizațiile de creditare nebancară cu 33% pe durata ultimelor 12 luni, fiind la finele lunii septembrie curent de ordinul a 29 mii lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Vom vedea care este impactul acestor tarife asupra costului, asupra prețului și asupra competitivității pe piața americană, iar în funcție de concluzii, vom lucra împreună cu producătorii – fie pentru a-i sprijini să rămână pe piața SUA, fie pentru a-și redirecționa exporturile către alte piețe”, a declarat ministra Economiei, Doina Nistor, care a comentat decizia SUA de a impune tarife vamale diferențiate pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, măsură care vizează un tarif de 31% pentru exporturile moldovenești pe piața americană.

„Într-adevăr, avem decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate. SUA este un partener comercial important pentru Republica Moldova, situându-se pe locul 12 în clasamentul partenerilor noștri comerciali”, a declarat ministra în cadrul unei intervenții publice.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

Ministra Nistor a subliniat că autoritățile sunt conștiente de investițiile și eforturile producătorilor moldoveni care au accesat piața americană, iar Guvernul va oferi sprijin pentru ca aceștia să se mențină competitivi sau să se reorienteze către alte piețe externe.

„Vom analiza impactul tarifelor asupra prețurilor și competitivității pe piața SUA și vom lucra cu producătorii ca să identifice fie modalități de adaptare, fie alternative comerciale viabile”, a afirmat Nistor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ