Moldovenii se distrează! Creștere spectaculoasă a turismului

19 Aug. 2023, 11:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2023, 11:13 // Actual //  Lupu Eduard

Biroul Național de Statistică a dat publicității datele referitoare la industria turismului din primul semestru al anului 2023, indicând o creștere semnificativă a numărului de turiști și excursioniști care au participat la turismul organizat de agențiile de turism și turoperatori. Cifrele indică o tendință ascendentă în industria turismului, comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior.

În intervalul ianuarie-iunie 2023, numărul total de turiști și excursioniști a înregistrat o creștere de 22,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, totalizând 173,4 mii persoane. Structura acestui număr se împarte astfel:

  • Turism emițător: 117,9 mii persoane (+22,2%)
  • Turism intern: 39,0 mii persoane (+11,1%)
  • Turism receptor: 16,5 mii persoane (+58,6%)

Încasările înregistrate de agențiile de turism și turoperatorii în această perioadă au cunoscut o creștere semnificativă de 38,2%, totalizând 1 338,9 mil. lei.

Din totalul numărului de turiști și excursioniști, turismul emițător și cel intern dețin cea mai mare pondere, respectiv 68,0% și 22,5%, în timp ce turismul receptor reprezintă 9,5% din total.

Datele privind numărul de turiști și excursioniști din perioada ianuarie-iunie 2023 au depășit cu 14,4 puncte procentuale cifrele înregistrate în aceeași perioadă din anul 2019, ultimul an înainte de izbucnirea pandemiei.

În ceea ce privește detaliile privind tipurile de turism:

  • Turism emițător: A înregistrat o creștere de 22,2% în numărul de turiști și excursioniști care au călătorit în străinătate prin intermediul agențiilor de turism, totalizând 117,9 mii persoane. Principalele destinații preferate de cetățenii moldoveni au fost Turcia, Egipt, Bulgaria, România și Grecia.
  • Turism receptor: A înregistrat o creștere semnificativă de 58,6% în numărul cetățenilor străini care au vizitat Republica Moldova prin intermediul agențiilor de turism, ajungând la 16,5 mii de vizitatori. Majoritatea vizitatorilor au fost excursioniști care au sosit pentru odihnă, recreere și agrement, cu o pondere importantă pentru vizitatori din România, Italia, Ucraina, Germania și Franța.
  • Turism intern: A înregistrat o creștere de 11,1% în numărul de vizitatori participanți la turismul intern, totalizând 39,0 mii persoane. Majoritatea vizitatorilor au fost excursioniști, iar durata medie a sejurului a crescut la 11,4 zile.

Încasările din activitatea turistică din prima jumătate a anului 2023 au depășit cu 1,4 ori încasările din aceeași perioadă din 2019, reflectând o redresare semnificativă a sectorului turistic în ciuda provocărilor generate de pandemie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău