Nervozitate la Kremlin! România anunță că va face tot ceea ce este necesar pentru securitatea energetică a Moldovei

19 Aug. 2023, 10:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2023, 10:56 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul român al Energiei Sebastian Burduja a declarat, vineri, că ţara noastră va continua să facă tot ceea ce este necesar şi posibil pentru ca securitatea energetică a Republicii Moldova să fie asigurată, în contextul în care preşedinta Maia Sandu a convocat joi Consiliului Suprem de Securitate (CSS), iar subiectele principale au fost evaluarea situaţia din sectorul energetic şi pregătirea pentru sezonul rece.

„România a fost statul căruia Republica Moldova îi datorează faptul că s-a putut aprinde lumina la Chişinău şi în toată Republica Moldova iarna trecută. Deci este partenerul nostru de suflet, sunt fraţii noştri de peste Prut. Pe de o parte am reuşit să interconectăm sistemele noastre energetice. Pe de altă parte, la nivelul sectorului de gaze, Transgaz este astăzi de facto operatorul de transport şi al sistemului de gaze naturale în Republica Moldova. Practic zilnic au activitate prin care preiau transportul de gaze naturale către Republica Moldova”, a explicat Sebastian Burduja, întrebat vineri la TVR Info în ce fel România va ajuta Republica Moldova în asigurarea  securităţii energetice a acestui stat pentru sezonul rece care vine, subiect discutat joi şi în Consiliul Suprem de Securitate al R. Moldova.

Ministrul Energiei a mai precizat că în urmă cu o săptămână şi ceva Energocom, compania din Republica Moldova are posibilitatea de a înmagazina gaze naturale pe teritoriul României.

„În plus, am început să facilităm Republicii Moldova de curând, o săptămână şi un pic, posibilitatea de înmagazina gaze naturale de către Energocom, compania lor de acolo, pe teritoriul României. Aşadar, facem tot ceea ce este necesar şi tot ceea ce este posibil ca, într-un context regional extrem de dificil, să fim alături de fraţii noştri de peste Prut şi şi să le garantăm securitatea energetică”, a conchis Burduja.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău