Nervozitate la Kremlin! România anunță că va face tot ceea ce este necesar pentru securitatea energetică a Moldovei

19 Aug. 2023, 10:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2023, 10:56 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul român al Energiei Sebastian Burduja a declarat, vineri, că ţara noastră va continua să facă tot ceea ce este necesar şi posibil pentru ca securitatea energetică a Republicii Moldova să fie asigurată, în contextul în care preşedinta Maia Sandu a convocat joi Consiliului Suprem de Securitate (CSS), iar subiectele principale au fost evaluarea situaţia din sectorul energetic şi pregătirea pentru sezonul rece.

„România a fost statul căruia Republica Moldova îi datorează faptul că s-a putut aprinde lumina la Chişinău şi în toată Republica Moldova iarna trecută. Deci este partenerul nostru de suflet, sunt fraţii noştri de peste Prut. Pe de o parte am reuşit să interconectăm sistemele noastre energetice. Pe de altă parte, la nivelul sectorului de gaze, Transgaz este astăzi de facto operatorul de transport şi al sistemului de gaze naturale în Republica Moldova. Practic zilnic au activitate prin care preiau transportul de gaze naturale către Republica Moldova”, a explicat Sebastian Burduja, întrebat vineri la TVR Info în ce fel România va ajuta Republica Moldova în asigurarea  securităţii energetice a acestui stat pentru sezonul rece care vine, subiect discutat joi şi în Consiliul Suprem de Securitate al R. Moldova.

Ministrul Energiei a mai precizat că în urmă cu o săptămână şi ceva Energocom, compania din Republica Moldova are posibilitatea de a înmagazina gaze naturale pe teritoriul României.

„În plus, am început să facilităm Republicii Moldova de curând, o săptămână şi un pic, posibilitatea de înmagazina gaze naturale de către Energocom, compania lor de acolo, pe teritoriul României. Aşadar, facem tot ceea ce este necesar şi tot ceea ce este posibil ca, într-un context regional extrem de dificil, să fim alături de fraţii noştri de peste Prut şi şi să le garantăm securitatea energetică”, a conchis Burduja.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

03 Dec. 2023, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 15:20 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda provocărilor economice actuale, ministrul Economiei din Republica Moldova, Dumitru Alaiba, a vorbit deschis despre determinarea de a transforma stagnarea într-un avânt economic semnificativ într-un viitor apropiat. Într-un podcast al Ziarului de Gardă, Alaiba a subliniat nevoia de reforme curajoase și a exprimat încrederea că acestea vor aduce prosperitatea mult dorită țării.

„Nu este cea mai bună perioadă să fii responsabil de economie, iar ambiția noastră nu este deloc mai jos decât alte țări care au trecut prin etape similare”, a declarat ministrul, adăugând că momentul actual reprezintă o oportunitate unică pentru a face diferența. „Suntem la răscruce de drumuri, între stagnare și pregătirea pentru un avânt economic semnificativ.”

A făcut referire la țări precum Irlanda, Estonia și Georgia, afirmând că acestea au traversat momente dificile în trecut, dar au reușit să-și transforme economiile și să devină exemple de succes. „Este timpul nostru să implementăm reforme curajoase, poate uneori mai dificil de explicat, dar care, cumulativ, vor oferi un epos economic de care avem nevoie ca și țară.”

Ministrul Alaiba a subliniat angajamentul echipei sale și a guvernului în ansamblu pentru a duce la bun sfârșit aceste reforme. „Știm ce trebuie făcut, ne ocupăm împreună cu colegii noștri din minister și din guvern. Suntem determinați să punem Moldova pe harta creșterii economice durabile.”

Fondul Monetar Internațional (FMI) a confirmat în cea mai recentă revizuire a Perspectivelor Economice Mondiale (WEO) că prognoza de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova rămâne stabilă, anticipând o creștere de 2% în 2023 și de 4,3% în 2024.

În ceea ce privește alte instituții financiare internaționale, Banca Mondială a menținut prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei la 1,8% în 2023, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a îmbunătățit prognoza privind PIB-ul pentru acest an, prevedând acum o creștere economică zero, în locul declinului de 1,3% anticipat anterior.

Datele recente ale PIB-ului Moldovei arată că în prima jumătate a anului 2023, aceasta a înregistrat o scădere de 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022. Cu toate acestea, BERD menține optimismul, prognozând o creștere de 3,5% în 2024.

Într-o notă separată, Banca Mondială estimează că rata inflației în Moldova va atinge 14,1% în 2023, urmând să scadă la 6,2% în 2024 și 4,9% în 2025, conform noului raport economic pentru regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău